Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom ok 360m kw. Okolice Warszawy. Koszty?

mafef

Recommended Posts

Dlaczego nie chcesz przyjąć do wiadomości że to są inne role na budowie? Nic się nie dubluje poczytaj PB.

Czyżbyś sugerował , że inspektor nie może stwierdzić, czy realizacja jest zgodna z projektem? (Co może stwierdzić architekt prowadzący nadzór autorski)

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Paco, widzę, że masz nieźle obcykane okolice W-wy, kompleksowo i ze szczegółami :) Respekt. Ja wybierając działkę skupilem się tylko na terenie +/- 2.5 km od wukadki.

Teraz, patrząc na projekt wybrany przez autora wątku mam wątpliwości, czy nowoczesnością pasował by do zabudowy Komorowa czy Podkowy, chyba że tych nowszych części ;)

hehe, znam Warszawe i "okolice" ale mimo wszystko, troche mnie to kosztowalo zycia, rok sie najezdzilem zanim znalazlem dzialke i sie udalo. Ja wszystko sprawdzalem na ile moglem - komunikacje, inwestycje infrastrukturalne w okolicy, drogowe a nawet autobusy do szkoly i ich trasy ze wzgledu na dzieci jak juz mialem podjac ostateczna decyzje:P

Prawda jest taka,ze dzialek jest coraz mniej, coraz dalej trzeba szukac bo te co sie ostaja blizej Wawy to ceny coraz wyzsze....a malo jest starych dzialek z domem do wyburzenia lub generalnej przebudowy albo ceny wysokie.

Co mozna wybudowac to MZPZ i niekiedy konserwator (jak w Konstancinie Skolimowie) ale teraz czesto jest kompletny bałagan bo wiele osob buduje fajne domu a nagle ktos obok buduje bunkier (nie chodzi mi o dom nowoczesny "kwadratowy" ale taki masywny np kompletnie szary). W swojej gminie slyszalem,ze sa rozmowy aby bardziej prezycowac wymagania wlasnie co do architektury aby podtrzymac jakis ogolny wyglad i tutaj zblizamy sie do cienkiej granicy na ile mozna to ograniczac ale to OT.

pozdrawiam

Czyżbyś sugerował , że inspektor nie może stwierdzić, czy realizacja jest zgodna z projektem? (Co może stwierdzić architekt prowadzący nadzór autorski)

Ja niczego takiego nie napisałem. Upraszczasz rolę nadzoru do stwierdzanie czy coś jest zgodne z projektem, tyle to średnio rozgarnięty inwestor zauważy.

W totolotka fajnie byłoby wygrać, no ale niestety nie tym razem ;). Aczkolwiek... kwestia czasu!

Co do budowy - plany są, ale uzależniam mocno od możliwości znalezienia działki - baaardzo Wam dziękuję za uwagi co do lokalizacji. Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje.

Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje.

Hałasują. Mój młody chodzi do szkoły na Sarabandy - jedna z ostatnich ulic Warszawy od strony Piaseczna. Jak przelatuje samolot to trzeba przerywać apel ;-)

Samoloty robią ostatnie kółko nad Piasecznem i ustawiają się do finalnego podejścia na pas na Okęciu. Na pewno będzie je słychać w Józefosławiu, pewnie również w Chylicach. Ja mieszkam trochę dalej na południe, w Henrykowie Urocze - samoloty są już na tyle nisko że nawet u mnie je słychać.

Inna sprawa czy mi to przeszkadza. Myślę że nie, w zasadzie to nawet ich (samolotów) nie zauważam. Ale mogę nie być obiektywny, bo całe życie spędziłem w bliskim sąsiedztwie podejścia do pasa na Okęciu (Piastów, Ursus).

W totolotka fajnie byłoby wygrać, no ale niestety nie tym razem ;). Aczkolwiek... kwestia czasu!

Co do budowy - plany są, ale uzależniam mocno od możliwości znalezienia działki - baaardzo Wam dziękuję za uwagi co do lokalizacji. Swoją drogą, zastanawia mnie, czy na południu Kabackiego, nie hałasuja samoloty? W sumie jest to równo w osi Pasa startowego, jedynie jakieś 5km od owego? Macie jakieś doświadczenia z tym? Bo obecnie słabo mam z czasem, aby postać tam ze 2-3 godziny i zobaczyć co tam się dzieje.

rozważasz Kierszek albo Jóżefosław?:rolleyes:

Troche halasuja- mam sporo znajomych co mieszkaja w Jozefosławiu, moi rodzice mieszkaja po drugiej stronie ul. Pulawskiej w N.I. (czyli niby dalej) ale troche slychac, niemniej prawda jest taka,ze spokojnie do wszystkiego mozna sie przwyczaic....

Hałasują. Mój młody chodzi do szkoły na Sarabandy - jedna z ostatnich ulic Warszawy od strony Piaseczna. Jak przelatuje samolot to trzeba przerywać apel ;-)

Samoloty robią ostatnie kółko nad Piasecznem i ustawiają się do finalnego podejścia na pas na Okęciu. Na pewno będzie je słychać w Józefosławiu, pewnie również w Chylicach. Ja mieszkam trochę dalej na południe, w Henrykowie Urocze - samoloty są już na tyle nisko że nawet u mnie je słychać.

Inna sprawa czy mi to przeszkadza. Myślę że nie, w zasadzie to nawet ich (samolotów) nie zauważam. Ale mogę nie być obiektywny, bo całe życie spędziłem w bliskim sąsiedztwie podejścia do pasa na Okęciu (Piastów, Ursus).

No to podobnie jak ja cała młodość w Ursusie na niedzwiadku - samoloty w ogole zero problemu a pociag w linii prostej 150m...nigdy nam to nie przeszkadzalo aby spac natomiast przyjezdni na noc nigdy nie mogli sie wyspac.

Edytowane przez .:Paco:.

Józefosław, Mysiadło i te okolice to na pewno będzie problem z hałasem samolotów, co prawda mniejszy niż w Ursusie bo od południa przeważnie lądują. Na stronie Okęcia są mapki akustyczne: http://www.lotnisko-chopina.pl/pl/mapa-akustyczna.html

Można sobie zobaczyć obszary narażone na hałas, np: http://www.lotnisko-chopina.pl/uploads/user_files/ochrona_srodowiska/mapa_akustyczna/2012/mapa-emisyjna-ldwn.pdf

Mapki mapkami, ale najlepiej pojeździć i samemu posłuchać, co slusznie planujesz:)

Pozdrawiam.

Witaj,

Przeczytalem tamat i chcialbym sie odniesc do Twojego pytania czy uda Ci sie ten dom za 1,2Mio wybudowac -. majac moje budowlane doswiadczenie domu nieco mniejszego w prowincjonalnym miasteczku przy udziale ojca jako kierbuda zwazajacego na wszystkie koszta powiem tak - marzenie zcietej glowy - chyba ze zrobisz okna pcv panele z catoramy drzwi w okleinie sztucznej itp. a chyba nie o to chodzi w takim domu. Budujac w warszawie tego typu obiekt i pewnie korzystajac z generalnego wykonawcy i przy zachowniu przywoitego wykonczenia wnetrza szykuj sie na 2mio nie uwzgledniajac podworka. 5000/m to minimum za tego typu budynek. Duzo konstrukcji zelbetowych, duze okna (pewnie aluminiowe) duzo glazury, lazienek. Sama elewacja z korianu to juz mega koszt (osobiscie uwazam ze zbyteczny bo korian dobry do sali operacyjnej a nie koniecznie na elewacje ale to inna beczka)

alejak juz wybudujesz to radosc bedzie:) - tego zycze!

Witam,

Zastanawiam się, nad budowa domu w okolicy Warszawy. Dom o powierzchni około 360m. kw. Pełne piętro.

Myślicie, że koszty ok 1,2mln zł (pod klucz) budowy są realne, czy doliczyć do tego z 500tys. spokojnie?

Dom wg. projektu Willa Floryda MG projekt (ich kosztorys mówi właśnie o kosztach ok 1,2mln, ale jak wiadomo, te kosztorysy często są mocno zaniżone).

Budował ktoś z Was już coś podobnego?

Dzięki wielkie za pomoc!

Pozdrawiam!

za sam budynek możesz "spokojnie" liczyć 3000 - 4000,-zł / m2 tj. około 1,4mln - ale to jest szacunek kosztów, ponieważ np. różnice w wycenie stolarki okienno drzwiowej wg zapytań mogą być znaczące, podobnie z instalacjami, WM, itd ... no i dochodzi wykończeniówka zewnętrzna / wewnętrzna.

- przy tak dużym metrażu obiektu - projekt gotowy wg mnie wydaje się nieporozumieniem, ale ... określa ogólnie to, do czego dążysz :)

Dzięki za odpowiedzi!

Z koriana pewnie w przypadku budowy zrezygnuję, bo zbyteczny wydatek, który można zastąpić chociażby kamieniem który będzie tańszy - zobaczy się.

Dzięki waszym opiniom, wypowiedziom dostałem porcję cennych informacji - wszystkie do rozważenia, przeanalizowania :)

Dzięki jeszcze raz! A w momencie decyzji, że budujemy, zapewne powstanie dziennik i będzie można śledzić poczynania krok po kroku.

Dzięki! ;)

Będę więc musiał pomyśleć i poszukać dobrej miejscówki i poświęcić kilka dni wolnych, spakować prowiant i pobyć w interesujących okolicach kilka godzin ; )

Jeżeli masz chęć mieć domek za ok 1,5 mln to BARDZO przemyśl lokalizację. Wg mnie w grę wchodzą Wyłącznie działki które mają blisko (blisko tzn max 10 min wolnym spacerem) autobus miejski lub wkd czy dobrą kolej podmiejską (ale z naciskiem na autobus).

Inaczej wyrzucisz pieniądze w błoto.

Znajomy pobudował taki dom na zadupiu pod Grodziskiem Maz. Ma wielki i drogi dom z beznadziejnym dojazdem i niesprzedawalny. Żaden głupek nie zapłaci masy kasy za dom w środku niczego, bez komunikacji itp.

Lokalizacja najważniejsza, reszta to pierdoły. Jesteś jak mówisz przed 30 tka, pomyśl o taksówkach z imprezy. Na dobre zadupie taxi będzie droższa niż ta impreza :-)

• 2 years później...
Witam,

Zastanawiam się, nad budowa domu w okolicy Warszawy. Dom o powierzchni około 360m. kw. Pełne piętro.

Myślicie, że koszty ok 1,2mln zł (pod klucz) budowy są realne, czy doliczyć do tego z 500tys. spokojnie?

Dom wg. projektu Willa Floryda MG projekt (ich kosztorys mówi właśnie o kosztach ok 1,2mln, ale jak wiadomo, te kosztorysy często są mocno zaniżone).

Budował ktoś z Was już coś podobnego?

Dzięki wielkie za pomoc!

Pozdrawiam!

Witam, czy ruszyłeś z budową ? jak tak czy można zdjęcia , ja jestem zainteresowana zakupem projektu Floryda 2