greenarrow 10.04.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Wypatrzyłam sobie domy - energooszczędne w konstrukcji drewnianej - fajnie to wszystko wygląda na obrazku, ale zastanawiam się czy to jest coś wartego uwagi. Tutaj: http://eurohome.pl/pl/offer/domy-na-sprzedaz/juz-wkrotce-osiedle-solarzow-ii-w-raculi-.html widać całe osiedle - jak to ma wyglądać i jest tam też zakładka z tym co obejmuje stan deweloperski. Jak dla mnie - równie dobrze mogliby to napisać po chińsku - nic z tego nie rozumiem. Dlatego chciałabym, żeby ktoś kto ma jakieś rozeznanie w tej technologii i w ogóle w budowlance, zajrzał i powiedział mi czy cena jest adekwatna do stanu wykończenia takiego domu. Czy ewentualnie można będzie coś negocjować i jakie elementy wtedy wziąć w ogóle pod uwagę w ramach negocjacji. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 12.04.2016 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Serio nikt nic nie wie i nie zna się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.04.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Serio nikt nic nie wie i nie zna się?Chcesz kupić dom na tym osiedlu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.04.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 O 60 % tańsze w utrzymaniu niż w technologi tradycyjnej ??Taki zapis to lekkie naciąganie.... o przepraszam naginanie faktów ...Z drugiej strony jak taki szkieletowiec jest dobrze wykonany to czemu nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 13.04.2016 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Noszę się z zamiarem kupienia takiego domu, ale właśnie ta kwestia 60% wydaje mi się taka nie do końca. Może podsuniecie mi o co powinnam pytać podczas oglądania takiego domu? Nie jestem aż tak obeznana w temacie, a nie chcę, żeby później okazało się coś, o czym w ogóle nie było mowy bo nie zapytałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.04.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Nazwanie tych domków energooszczędnymi jest sporym nadużyciem. podłoga tylko 15 cm styrościana tylko 10 cm wełnastrop/poddasze tylko 20 cm wełnaokna Druteks, a ile szyb?wentylacja mechaniczna? A gdzie OZC tych domków? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.04.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Czyli co? Możliwe, że wcale nie będzie energooszczędny czy po prostu będzie jak typowy dom? Może u nich ta energooszczędność polega na niedużym metrażu i tym, że jest piętro?I co z tą wentylacją mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Czyli co? Możliwe, że wcale nie będzie energooszczędny czy po prostu będzie jak typowy dom? Może u nich ta energooszczędność polega na niedużym metrażu i tym, że jest piętro? I co z tą wentylacją mechaniczną? żeby dom był energooszczędny musi jakoś być chroniony przed stratami wentylacyjnymi. najpopularniejszym sposobem jest montaż wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. te domy raczej na energooszczędne nie wyglądają. może 10 lat temu można by je tak nazwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.04.2016 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A jeśli poproszę o OZC takiego domu i okaże się jakimś cudem, że mieści się w normach energooszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.04.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A jeśli poproszę o OZC takiego domu i okaże się jakimś cudem, że mieści się w normach energooszczędności? a kogo poprosisz? dewelopera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.04.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Dewelopera. Ale już czuję, że palnęłam coś głupiego ;]Deweloper może sobie napisać co chce pewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.04.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Dewelopera. Ale już czuję, że palnęłam coś głupiego ;] Deweloper może sobie napisać co chce pewnie?Może. Nie polecam kupowania domu szkieletowego u dewelopera. Bardzo łatwo w czasie takiej budowy o oszczędności. Nie wiesz np ile tak naprawdę jest tej izolacji w ścianach, jak jest położona a od tego zależy czy ściany np nie będą przemarzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 14.04.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Kurczę, trochę mnie tym nastraszyliście... Ale czy z drugiej strony nie jest tak, że lepiej, żeby budową takiego domu zajmował się deweloper, który robi tylko takie domy? Mam na myśli fakt, że skoro się w tym specjalizują, to nie może być aż tak tragicznie chyba jak piszecie.Gorzej, gdyby budową kanadyjczyka zajął się deweloper, który na co dzień buduje tradycyjnie, a w konstrukcjach drewnianych nie ma doświadczenia. Przynajmniej tak na chłopski rozum mi się wydaje. Inna kwestia - zrobiłam research i widzę, że wszystkie domy z ich poprzednich inwestycji też się sprzedały, choć w Polsce to nadal nie jest zbyt popularny sposób budowania i jako naród nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.04.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 A jeśli poproszę o OZC takiego domu i okaże się jakimś cudem, że mieści się w normach energooszczędności? Dobry pomysł. Poproś dewelopera o szczegółowe OZC i przedstaw na forum, a na pewno znajdzie się tu dobra dusza co je zweryfikuje. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.04.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Kurczę, trochę mnie tym nastraszyliście... Ale czy z drugiej strony nie jest tak, że lepiej, żeby budową takiego domu zajmował się deweloper, który robi tylko takie domy? Mam na myśli fakt, że skoro się w tym specjalizują, to nie może być aż tak tragicznie chyba jak piszecie. Gorzej, gdyby budową kanadyjczyka zajął się deweloper, który na co dzień buduje tradycyjnie, a w konstrukcjach drewnianych nie ma doświadczenia. Przynajmniej tak na chłopski rozum mi się wydaje. Inna kwestia - zrobiłam research i widzę, że wszystkie domy z ich poprzednich inwestycji też się sprzedały, choć w Polsce to nadal nie jest zbyt popularny sposób budowania i jako naród nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich domów. mój wykonawca robi czasem jako podwykonawca u różnych deweloperów i twierdzi, że nigdy by domu od dewelopera nie kupił. to samo mówił elektryk, któremu zdarzyło się robić instalacje w domkach deweloperów. jadą ostro po kosztach, co może wyjść po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 15.04.2016 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Z tego co piszecie właściwie mało istotne czy dom szkieletowy czy normalny - byle nie deweloper. Sama domu nie zbuduję, nie mam na to czasu, ziemi i nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.04.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 mój wykonawca robi czasem jako podwykonawca u różnych deweloperów i twierdzi, że nigdy by domu od dewelopera nie kupił. to samo mówił elektryk, któremu zdarzyło się robić instalacje w domkach deweloperów. jadą ostro po kosztach, co może wyjść po latach.Mam dokładnie takie samo zdanie. Deweloperzy firmy podwykonawcze i pracowników biorą dosłownie z łapanki. Raz, że ich projekty to same oszczędności, dwa, że wykonawcy mają zrobić, po pierwsze jak najszybciej, po drugie jak najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 15.04.2016 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ok, a w takim razie co z tymi tysiącami mieszkań budowanymi przez deweloperów? Idąc tym tropem to wszystko już dawno powinno się zawalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.04.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ok, a w takim razie co z tymi tysiącami mieszkań budowanymi przez deweloperów? Idąc tym tropem to wszystko już dawno powinno się zawalić.Zawalić nie. Pamiętaj, że istnieje odpowiedzialność karna za złe wykonanie skutkujące katastrofą budowlaną. Jest jednak problem z jakością. Wiele jest tu na forum postów mieszkańców takich domów narzekających na niedoróbki. Trzeba jednak zaznaczyć, że oferta, o którą pytasz może być ofertą korzystną finansowo a domy są wykonane dobrze. Tu nie ma reguły. Najlepiej byś porozmawiała z mieszkańcami domów, które ten deweloper już wybudował. Może nie jest tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.04.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Ok, a w takim razie co z tymi tysiącami mieszkań budowanymi przez deweloperów? Idąc tym tropem to wszystko już dawno powinno się zawalić. Witaj. Tak jak wspominał perm warto jeżeli się da to porozmawiać z mieszkańcami innych domów od tego dewelopera. Ja się mocno interesowałem i do tej pory ten temat mnie interesuje jeżeli chodzi o domy szkieletowe. Nie zbudowałem żadnego ale nie o to tu chodzi. Czytałem to co tam opisali jeżeli chodzi o technologię. Co do konstrukcji to jak piszą ze jest to drewno KVH to tak jak piszą jest to najwyższa jakość drewna jaką można mieć chyba w domu. Nie wiem czy jest lepsze drewno. Tyle że nie piszą jaki jest przekrój belek. Zazwyczaj jest to przekrój 60x160mm tyle że wtedy daje się 160mm wełny. Też dziwne że dają obustronnie płyty OSB o gr.15mm bo zazwyczaj dają 12mm ale jak jest grubsza to lepiej bo stabilniej tyle że przy tak małych domkach nie wiem czy to ma sens ale jak tak robią to nic nie szkodzi. Dziwne że piszą że w ścianach zewnętrznych dają wełnę o gr.100mm. Jakoś to podejrzane. Szkoda że nie wrzucili przekroju ściany z pełnym opisem o grubości poszczególnych warstw. Możesz ich o to poprosić i tu wrzucić? W technologii piszą tylko o dobrym drewnie ale z tego co widać po zdjęciach jakie tam widać to nie są to domy prefabrykowane a robione na budowie, pewnie tylko szkielet powstał w fabryce a tego można być raczej pewnym ze jest dobrze zrobiony bo muszą przestrzegać pewnych rygorów. Ale jak resztę robią na budowie to tego nie można być pewnym czy jest zrobione jak należy. Można jedynie spróbować się dowiedzieć od mieszkańców czy zauważyli jakieś mankamenty czy coś takiego ale to raczej nie dowiesz się od mieszkańców z stażem paru lat no chyba że mieli już jakieś przejścia z domem w których odkryli jakieś nieprzyjemności. Jeżeli dowiesz się czegoś mądrego od mieszkańców i potwierdzą że warto im zaufać to uważam że cenowo te domy wyglądają rewelacyjnie. Działeczka mała ale przynajmniej mało koszenia, swoją drogą ciekawe gdzie trzymać kosiarkę? Te domki to świetna alternatywa zamiast mieszkania w bloku a cena pewnie podobna. Nie wiem czy za te pieniądze można mieć coś lepszego nie mając własnej działki i chcąc coś niedrogiego a dobrego. Pomieszczenia niewielkie ale w mieszkaniu też nie są wielkie a te domki to jak dla mnie tylko alternatywa, warto temat przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts