PanGarnek 11.04.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Moj dom z uzytkowym poddaszem bedzie mial 220 m2. Zastanawiam sie jak duza musze miec kotlownie kiedy chce tam dac piec na pellet/ekogroszek, podajnik na paliwo. Dodatkowo musi sie zmiescic jakis buffor ciepla(nie znam sie jeszcze, rozumiem, ze jest potrzebny). Ile takie zestawienie potrzebuje miejsca. Teraz w projekcie mam kotlownie 5x3m co jest dosc duzym pomieszczeniem. Dodatkowo zastanawiam sie czy nie trzymac paliwa (pellet/ekogorszek) w tym samym pomieszczeniu. Wtedy ile dodatkowo miejsca potrzebuje? Pozdrawiam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Z takimi zamierzeniami ja bym tej kotłowni nie zmniejszał. 15m2 to wcale nie jest tak dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.04.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dla kotłów atmosferycznych minimalna kubatura pomieszczenia to 8 m3, a dla kotłów z zamkniętą komorą spalania (turbo, kondensacyjne) 6,5 m3.Piec na pelet jest kotłem atmosferycznym i razem z podajnikiem automatycznym zajmuje w zależności od wymaganej dla Ciebie mocy 1,5 ok 2m2 .Pomieszczenie jest dość duże ale ze względu na składowanie paliwa oraz wygodną obsługę w grę wchodzi zaoszczędzenie 3m2 (obcinając dłuższą ścianę do długości 4mb).Co do ilości miejsca na paliwo to zależy jak energochłonny dom posiadasz.Zapasu na całą zimę tam nie zmieścisz i musisz liczyć raczej na zakupy kilkunastu worków peletu lub ekogroszku raz w miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 17.04.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Miałem u siebie kocioł na pellety (Kostrzewa Pellet Fuzzu logic - nie polecam). U mnie kotłownia to 6x1,7m mieścił się kocioł, bufor i 3m3 pelletów. Zamawiałem przeważnie po 2 palety i wszystko wchodziło (od ściany do ściany i po sufit ). W tej samej kotłowni był jeszcze rekuperator, odkurzacz centralny, umywalka. Plus pelletów jest taki, że nie śmierdzi węglem. Minusem jest cena i to że to nadal paliwo stałe i popiół zawsze będzie. Odradzam kotły retortowe - czyszczenie kolana palnika może doprowadzić do furii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 24.04.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 u mnie 4 tony ekogroszku zajmują 4.6m3 jak zrobisz box taki 3mx1m na 1,5m to spokojnie 4 tony wchodzą i masz jeden raz robotę na sezon no i w kotłowni czyli przesycha węgiel i to akurat jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.04.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Miałem u siebie kocioł na pellety (Kostrzewa Pellet Fuzzu logic - nie polecam). Plus pelletów jest taki, że nie śmierdzi węglem. Minusem jest cena i to że to nadal paliwo stałe i popiół zawsze będzie. i. Przecież pellet to tylko sprasowane odpady drzewne , wartość opałowa jak suche drewno a cena..... uwzględnia przetwarzanie przemysłowe....czyli koszt ogrzewania w stosunku do drewna x3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.04.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Przecież pellet to tylko sprasowane odpady drzewne , wartość opałowa jak suche drewno a cena..... uwzględnia przetwarzanie przemysłowe....czyli koszt ogrzewania w stosunku do drewna x3 . proponujesz kotłownię w salonie? znowu? dlaczego piszesz nie na temat? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts