Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne PGE

merain

Recommended Posts

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po tych cenach znów rozważam agregat na cele budowlane. Nawet taki gorszy 800 -1000 zł i olewam PGE i ich warunki. Za kilka rachunków tej wartości 300 zł powinno się zwrócić. Później sprzedać agregat jak się będzie miało SSO (SSZ) dopłacić różnicę i zrobić docelowe przyłącze i mieć umowę na taryfę G. Nie wiem ile tego prądu będzie potrzeba żeby wybudować SSO, ale chyba nie są to MWh. Prąd potrzebny do cięcia bloczków, do mieszadła, do szlifierki, betoniarki, urządzenia nie pracują cały czas, dopiero jakieś oświetlenie będzie tego wymagało. Podglądam jedną budowę od dłuższego czasu i mają agregat i jakoś problemów nie widzę.

Jeśli ekipa ma własny agregat, bo agregat inwestora może wyparować z budowy pozostawiony na placu budowy, trzeba go zabierać przewozić i przetrzymywać....

Ekipa musiałaby na koniec dniówki chować go do pomieszczenia, ja mam garaż blaszany i ogrodzoną działkę, obok są domy zamieszkałe. Może by nie wyparował. Ta spawarka zbiła mnie z tropu ... agregat nie pociągnie raczej, no przynajmniej nie w tym przedziale cenowym, a spawać trzeba będzie trochę. Z resztą szkoda spawarki bo taka inwerterowa powiedzmy 160-180A potrafi z łatwością wywalić zabezpieczenie 16A, spadki napięcia mimo AVR mogą być na tyle duże że uszkodzi spawarkę. Do miksokreta to już bym podciągnął przyłącze, bo prąd rozruchu pewnie zadusiłby agregat.

• 3 weeks później...
Napiszę co z tym prądem budowlanym. Może komuś to pomoże. Każdą działkę można podłączyć do prądu i będzie to prąd docelowy, tzn o parametrach takich jakie będą w wybudowanym domu i o takiej samej cenie. Nie zgłaszamy jednak budowy przy podpisywaniu umowy a konieczność np zasilenia studni, oświetlenia terenu, prądu do domku rekreacyjnego czy narzędziowego i podobne. Nie mówimy o budowie. Dostawca prądu nie musi wiedzieć, że za rok, dwa mamy zamiar się budować. Przyłącze musi mieć parametry takie, by potem, bez problemu dało się je podłączyć do domu a przynajmniej przekrój kabla musi umożliwiać ewentualne zwiększenie mocy. Jak już przyłącze jest, składamy wniosek o pnb lub zgłoszenie podając istniejące przyłącze jako docelowe. Budujemy dom korzystając z tańszego prądu, potem podłączamy dom do istniejącego kabla i to wszystko.

A jaki dokument może żądać PGE np w przypadku oświetlenia działki ? U mnie już po ptokach bo wszędzie mam budowa domu jako docelowe, z resztą żądali ode mnie PNB. Stąd właśnie pytanie jak udokumentować konieczność przyłącza żeby nie drążyli na co faktycznie prąd jest potrzebny.

PGE wymaga na działce domu lub bydunku gospodarczego na zgłoszenie, żeby podłączyć prad w taryfie G. Żadne altanki, domki narzędziowe nie przejdą. Przerabialem to dwa lata temu.

Masz odmowę na piśmie? Jakie uzasadnienie?

Nie mam odmowy, gdyż ja przed zawarciem umowy dotyczącej przyłącza zapytałem wprost - mam działkę, która zamin powstanie dom na być wykorzystywana w celach rekreacyjnych, chcę mieć prąd G do podlewania słuchania radia itp, itd. Facet polecił mi postawienie blaszaka na zgłoszenie, powiedział, że do pustej działki (pustej w sensie bez legalnego budynku) taryfy G nie dostanę. Więcej szczegółów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka

PGE wymaga na działce domu lub bydunku gospodarczego na zgłoszenie, żeby podłączyć prad w taryfie G. Żadne altanki, domki narzędziowe nie przejdą. Przerabialem to dwa lata temu.
Nieprawda. Sąsiad podłączył prąd do studni, bo była mu potrzebna do podlewania kwiatków. Skrzynka obok studni i taryfa docelowa. Domek, warsztat czy cokolwiek. Warunkiem jest, by nie mówić o przyszłej budowie. Ja najpierw podłączyłem prąd do domku ogrodnika. 12m2. 15 kW, trzy fazy. Nikt nie robił problemów. Teraz mam to przyłącze w domu.

A jaki dokument może żądać PGE np w przypadku oświetlenia działki ? U mnie już po ptokach bo wszędzie mam budowa domu jako docelowe, z resztą żądali ode mnie PNB. Stąd właśnie pytanie jak udokumentować konieczność przyłącza żeby nie drążyli na co faktycznie prąd jest potrzebny.
Żadnego dokumentu nie zażądają. Potrzebujesz prąd, jest możliwość podłączenia czyli zapas mocy więc ci podłączą.

Nie mam odmowy, gdyż ja przed zawarciem umowy dotyczącej przyłącza zapytałem wprost - mam działkę, która zamin powstanie dom na być wykorzystywana w celach rekreacyjnych, chcę mieć prąd G do podlewania słuchania radia itp, itd. Facet polecił mi postawienie blaszaka na zgłoszenie, powiedział, że do pustej działki (pustej w sensie bez legalnego budynku) taryfy G nie dostanę. Więcej szczegółów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka

No, a jak zawnioskowałem na piśmie (jak był pan na zapowiedzianej "kontroli" to ekipa montowała szalunki pod strop nad parterem - więc długie miesiące albo i lata do odbioru) - a dzisiaj zaglądam i:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384336

pgeG11.jpg

No, a jak zawnioskowałem na piśmie (jak był pan na zapowiedzianej "kontroli" to ekipa montowała szalunki pod strop nad parterem - więc długie miesiące albo i lata do odbioru) - a dzisiaj zaglądam i:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=384336

No i fajnie. Oni chyba nie mają spójnych zasad. Co rejon to swoje. Ty należysz pod Konstancin?

jak to zrobiłeś? :jawdrop:

Przecież napisał, że złożył wniosek i czekał na odpowiedź.

Ja też należę do Konstancina i mówili mi to samo, ale na papierze nikt już nie potrafi pokazać. Ja to nawet mam już G11, ale powiedzieli mi, że jak rozbiorę budynek, to do czasu postawienia nowego zmienią mi na C11. Zobaczymy...