Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela... A ja będę mieć pierwszy - idealny!

Recommended Posts

Witam gorąco.

Pierwszy dom, co za tym idzie pierwszy dziennik budowy.

Chociaż budowy jeszcze nie ma, to jest dużo roboty urzędowej.

Dopiero co kupiona działka na terenie nie objętym warunkami zabudowy, kilkoro niezorientowanych urzędników i to ciągłe "proszę dzwonić pod końcówkę (...)" :bash:

No ale nikt nie mówił że będzie łatwo.

Co tu robię? Ano w domu już mnie nie chcą słuchać :rolleyes: A ja wiem, że już teraz muszę wiedzieć co i jak chcę wykończyć (mam nadzieję że przy okazji nie siebie:))).

Moje pomysły wprowadziły trochę zmian w projekcie firmy Abakon, dom "Duo". Podstawowa wersja jest mega fajna i gość tania - spora zaleta. Jednak jeżeli chce się tam pomieszkać dłużej, kilka opcji trzeba dostosować pod swoje widzimisię :)

O domu: Jednorodzinny z częścią senioralną oraz poddaszem użytkowym.

Technologia: keramzyt praefa

Działka: 7,74a w ładnym miejscu Krakowa

Trzymajcie kciuki :))

--- EDIT ---

Będę również na bieżąco uzupełniać poniesione koszty. Te duże i małe.

1. Działka+ notariusz: 121 800,-

2. Mapki z wydz. Geodezji: 35,33

Edytowane przez Siouxsie

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...

Witam Was :)

Trochę mi zeszło, jutro idę składać wniosek o warunki zabudowy.

Jeżeli chodzi o idealność, na bank będzie coś co bym zmieniła. Póki co dreptam po znajomych posiadających domy o podobnych wymiarach i słucham co by zmienili :)

Nasz projekt będzie mocno zmieniony w układzie funkcjonalnym.

Zaplanowałam już spiżarkę, dodatkowe wyjście do garażu, który będzie -kiedyśtam- :rolleyes:, mama ma powiększony pokój o 2m2 kosztem mojego tarasu.

Później wrzucę plan po zmianach.

Ale pojawiły się pierwsze schody. Nasza działka leży w krakowie, ale nie znajduje się (jak pół miasta) w planach zagospodarowania.

Jest rolna, więc wg nowej ustawy mogą mi dać na nią 100% jej wartosci, czyli jakieś 120k.

Ręce i wszystko mi opadło. Włącznie z motywacją :wtf:

Ale pojawiły się pierwsze schody. Nasza działka leży w krakowie, ale nie znajduje się (jak pół miasta) w planach zagospodarowania.

Jest rolna, więc wg nowej ustawy mogą mi dać na nią 100% jej wartosci, czyli jakieś 120k.

Cóż ciężko to pisać ale to podejście niejako typowe ... od "dupy strony".

Mam nadzieje, że macie awaryjne źródło zasilania :jawdrop:

Akurat z kredytami jest taka chryja, że planują nowelizację ustawy jeszcze w tym roku w tym zakresie.

Ale jeśli ktoś liczy na to, że przy okazji ułatwią obrót ziemią, to niestety, na to szans nie ma. Jedynie mają poprawić sytuację z kredytami.

• 2 weeks później...

Mnie już poprawa wystarczy.

Wrzucę później screeny rozkładu pomieszczeń, i planu domu.

Warunki zabudowy zostały oficjalnie złożone. <3

--EDIT--

Parter przed zmianą

5f5f72e4b827.png

Parter po zmianie

bbc77518a5fa.png

Zmiany:

1. Stolarka okienna i drzwiowa - zmiana rozmiarów na całym parterze

2. Toaleta zmniejszona na korzyść pokoju wspólnego

3. Który w tej wnęce dostanie pralkę albo prysznic. Będą z niego też drzwi do garażu (mam nadzieję że to wszystko w wymiar działki się wpasuje)

4. W części rodziców powiększona łazienka

5. I dobudowana wnęka kuchenna, chowana za suwanymi drzwiami (duży nacisk na możliwość oddzielenia kuchni)

6. W części większej, przewiesiłam telewizor :D

7. W kuchni znalazło się miejsce na mała spiżarkę

8. Z uwagi na położenie mamowego tarasu, swój planuję zrobić od kuchni, co też wiąże się ze zmianą położenia okien i drzwi.

-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^

Piętro przed zmianą

28a0e7a09d6d.png

Piętro po zmianie

eecd46a98129.png

Zmiany:

1. Nad mamową częścią senioralną będzie dość duży taras.

2. Dwa małe pokoje zamieniły się w sypialnię z garderobą (schowaną za tekstylnymi panelami) i pokój mojej drugiej połówki na komputer i inne sprzęty.

3. Zmniejszyłam sypialnię dodając łazience.

4. Pierwotny nasz pokój dostanie dziecię, gdzie oddzielona będzie część sypialna od dziennej. Poza oknem w ścianie szczytowej, zamontujemy dla doświetlenia okno dachowe

Edytowane przez Siouxsie

• 1 month później...

09.08.2016 Otrzymaliśmy pisma skierowane również do WKŚ, ZIKiTu oraz WBiZK.

Myślę że oni tam je też otrzymali :cool:

Co tu ma trwać 6 miesięcy? Mija miesiąc od złożenia wniosku. Od dziś urzędy do których poszło zapytanie, mają miesiąc na odpowiedź.

Później Ewentualnie miesiąc dla Architektury na wydanie decyzji. No nie rozumiem :)))

20.06.2016 Złożony wniosek o wydanie Warunków Zabudowy

09.08.2016 Otrzymaliśmy pisma skierowane również do WKŚ, ZIKiTu oraz WBiZK.

Myślę że oni tam je też otrzymali :cool:

Co tu ma trwać 6 miesięcy? Mija miesiąc od złożenia wniosku. Od dziś urzędy do których poszło zapytanie, mają miesiąc na odpowiedź.

Później Ewentualnie miesiąc dla Architektury na wydanie decyzji. No nie rozumiem :)))

• 3 weeks później...
  • 11 months później...
  • 2 years później...