Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia z dwoma oknami

noelia

Recommended Posts

Cześć,

tutaj Aneta i Michał z Ksawerowa. Za tydzień lub dwa wchodzą murarze, a my nocami sobie meblujemy ołówkiem na papierze:-)

Pomóżcie proszę w urządzeniu kuchni.

W projekcie ma ona 2 okna - duże od północy i małe od zachodu.

1. Zastanawiamy się czy robić to od zachodu, bo jak je zrobimy to chyba na całej tej ścianie będą tylko dolne meble bez szafek wiszących - tak mi się wydaje, że wiszące szafki zasłaniałyby okno i słabo by to wyglądało.

2. Co pod oknem od północy - zlew czy blat roboczy? Jak zlew to czy centralnie na środku czy może trochę z boku, żeby okno się otwierało? A czy okno z parapetem czy na równi z blatem lepiej zrobić?

Dzięki!

kuchnia.JPG

kuchnia.JPG

Parapety 10cm powyżej blatu i obydwa okna zostawcie. Po usunięciu jednego elewacja z tej strony prawdopodobnie będzie wyglądać jakby się ktoś pomylił w murowaniu. Jak już będziecie mieć wymurowane to się wtedy zastanowicie co gdzie ma stać. W tym momencie "ustawianie mebli" nie ma większego sensu bo i tak będzie to zmienione jeszcze z 10 razy.

Dzięki za takie rozwinięcie tematu! Nie spodziewałam się :-)

Patrząc na te fotki oraz na inne znalezione, to chyba bardziej nam się podoba jednak jak okno jest z parapetem.

Wklejam projekt całego dołu, aby pokazać jak to z salonem będzie wyglądać.

W kuchni spiżarki robić nie będziemy. Ściany z kominami (jak pokazane w projekcie) też nie będzie - komin będzie od poddasza a w kuchni tylko "dziury" w suficie. Także miejsca trochę więcej.

Fajnie by było jakby wpakować do kuchni jeszcze jakiś narożnik kuchenny / mały stolik. Macie pomysł gdzie go umieścić? Zmieści się?

01 kuchnia.jpg

01 kuchnia.jpg

Stół masz obok kuchni - zrób półwysep-barek do szybkich posiłków. A jak wygląda wyższa kondygnacja? To poddasze ze skośnym dachem czy piętro? Jak możesz to podaj nazwę lub link do projektu(jeśli to gotowiec). Ewentualne zmiany w układzie/rozmiarze okien kuchennych warto dopasować do wyglądu całego domu. Wstępnie jestem za tym żeby zostawić tylko szerokie okno od północy, układ sprzętów taki jak na oryginalnym rysunku tylko z barkiem po stronie blatu z płytą. Jest to dość oklepany układ ale funkcjonalny. Jeśli masz jakie szczególne potrzeby lub zachcianki ;) to napisz albo wklej inspiracje.

Projekt indywidualny na bazie projektu Noelia z Domplanu (lustrzane odbicie) --> http://www.domplan.com.pl/Noelia_Mirror/Noelia.html

W oryginale nie ma okna od zachodu, to nasz był pomysł, że niby fajnie jak tak dużo okien, słonecznie i w ogóle... a teraz jak zaczęliśmy meblować na kartce, to zastanawiamy się czy to dobry pomysł.

Szczególną potrzebą czy zachcianką, to właśnie byłby ten narożnik/stół, żeby od razu w kuchni jeść jakieś mniejsze/szybkie posiłki,a nie ciągle wynosić do stołu.

Barek.. hmm, no nie wiem.. wygodne to to?:-)

Moim zdaniem okno narożne nie pasuje do tego domu. W ogóle trudno tu ładnie zaplanować okna na elewacji frontowej, nawet oryginalny układ jest niezbyt ładny - zaraz pokombinuję.

Barek mam na myśli taki na wysokości blatu kuchennego(ok.90cm, stół ma blat na wysokości ok.70-75cm) czyli potrzebne byłyby nieco wyższe stołki niż normalne(lub regulowane) ale nie takie wysokie hokery. Ewentualnie blat półwyspu może być obniżony. Jeśli jednak wolisz stół lub narożnik to raczej w zamkniętej kuchni bo inaczej zrobi ci się wystawa sklepu ze stołami ;)

Możesz zamieścić rzut poddasza?

Edytowane przez alicyja

Wklejam rzut poddasza.

Coraz bardziej przekonuje się do nie robienia tego okna od zachodu.

Blaty chcielibyśmy mieć na wysokości 100cm - biorąc to pod uwagę i to, że lepiej byłoby mieć okno z parapetem (nie zlicowane z blatem) to chyba to nie wiem czy okno standardowej wysokości (150) się zmieści?

02 poddasze.jpg

02 poddasze.jpg