Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego WZ jest nieaktualna?

WZ traci moc w razie uchwalenia MPZP lub wstrzymuje się wydawanie nowych od momentu rozpoczęcia pracy nad planem do momentu jego zatwierdzenia na max 9 mcy o ile dobrze pamiętam.Nie na każdą klasę gruntu zostaną wydane WZ,3 i wyżej nie.

Umowa warunkowa nie ma chyba w tej chwili sensu bo nowe WZ nie zostanie wydane do czasu obowiązywania nowej ustawy o ochronie gruntów rolnych.

O WZ możesz wystąpić ale o warunki techniczne mediów potrzebne do wniosku o WZ już nie bo do nich potrzebne jest prawo do dysponowania nieruchomością.

Chyba pasuje tutaj z moją sprawą.

Kupiłem działkę "budowlaną", ale w KW mam wpis, że grunt dzieli się na rola (R IVa) i pastwisko (PS IV). Dostałem bez problemów PnB, dom stoi w stanie SSO. Działka objęta jest MPZP i figuruje na terenie działek budowlanych.

Dzisiaj dostałem pismo, że stwierdzono rozbieżność pomiędzy wpisem w ewidencji gruntów i budynków, a stanem faktycznym działki, bo działka jest zabudowana, a ja mam wpisane pastwisko i rolę. Starostwo prosi mnie o dostarczenie do 30 dni dokumentu potwierdzającego faktyczny sposób korzystania z gruntu :o, bo inaczej mogą zostać zastosowane przepisy o postępowaniu egzekucyjnym.... :o

Pomocy? Co mam zrobić?

Wizja zaorania stała się bliższa niż myślałem.... żarty żartami, ale nie wiem co zrobić poza telefonem do geodety i starostwa, ewentualnie najechaniu gminy czołgiem.

Edytowane przez Antymateria

A odrolniłeś działkę (wyłączenie z produkcji rolnej) przed PNB?

Nie.

PNB otrzymałem bez problemów i nie było tam mowy o żadnym odrolnieniu ani o dodatkowych warunkach. Z tego co wiem takie przekształcenie wykonuje się przy odbiorze domu, a nie już teraz.

Dzwoniłem do starostwa i mam dwie opcje:

1. Napisać pismo o wydłużenie do 3 miesięcy procedury - tak, aby podczas odbioru domu załatwić tą sprawę.

2. Zlecić wykonanie prac geodecie.

Tylko, że do 3 miesięcy na pewno nie będę miał odbioru domu! Media są jeszcze nie podpięte lub nie podciągnięte.

Znajomy mówi - pisz odwołanie bezwzględnie. Była pozytywna decyzja o PnB, prawo nie działa wstecz, spełniłem warunku stawiane przez urząd do PnB itd itp.

Mam problem....

Hmmm ja potrzebowałam odrolnienie dostarczyć starostwu, żeby w ogóle mogło być wydane PnB. Być może to starostwo przeoczyło i teraz próbują na Ciebie zrzucić odpowiedzialność?

Znajomy mówi - pisz odwołanie bezwzględnie. Była pozytywna decyzja o PnB, prawo nie działa wstecz, spełniłem warunku stawiane przez urząd do PnB itd itp.

Właśnie doczytałam ten fragment... Uważam tak samo jak Twój Znajomy.

Edytowane przez mother_nature

Nie rozumiem jednego,działka objęta MPZP tereny budowlane-więc to samo chyba przez się działkę odrolniło?

Widziałeś kiedy żeby coś w urzędzie na korzyść obywatela zrobiło się samo? Plan IMO opisuje dopuszczalne zagospodarowanie terenu a nie rodzaje użytków gruntowych.

Ja właśnie kupiłem działkę gdzie w KW jest grunt orny, ale mam MPZP gdzie cały obszar objęty jest pod zabudowę jednorodzinną. Bank tak mnie przeczołgał z formalnościami gdzie musiałem udowodnić że na tej działce można budować że jestem spokojny o to. Nie wiem jak to się ma w momencie gdy masz wydane WZ, ale z tego co wiem to uchwalony MPZP ma najwyższą "ważność" i pierwszeństwo przed tym co jest popisane w KW itd.

Tylko ja będę budował na zgłoszeniu a nie na PnB.

Chyba pasuje tutaj z moją sprawą.

Kupiłem działkę "budowlaną", ale w KW mam wpis, że grunt dzieli się na rola (R IVa) i pastwisko (PS IV). Dostałem bez problemów PnB, dom stoi w stanie SSO. Działka objęta jest MPZP i figuruje na terenie działek budowlanych.

Dzisiaj dostałem pismo, że stwierdzono rozbieżność pomiędzy wpisem w ewidencji gruntów i budynków, a stanem faktycznym działki, bo działka jest zabudowana, a ja mam wpisane pastwisko i rolę. Starostwo prosi mnie o dostarczenie do 30 dni dokumentu potwierdzającego faktyczny sposób korzystania z gruntu :o, bo inaczej mogą zostać zastosowane przepisy o postępowaniu egzekucyjnym.... :o

Pomocy? Co mam zrobić?

Wizja zaorania stała się bliższa niż myślałem.... żarty żartami, ale nie wiem co zrobić poza telefonem do geodety i starostwa, ewentualnie najechaniu gminy czołgiem.

Moim zdaniem zawalił ten kto wydał pozwolenie na budowę. Można jeszcze się doczepić do architekta! To on powinien zweryfikować kompletność dokumentów i za coś w końcu mu się płaci, z kolei przy PnB ktoś też nie dopatrzył że tego nie ma. Mnie architekt na dzień dobry ścignął o decyzję o odrolnienie. Przy MPZP i oznaczeniu działki jako "budowlana" wskazuje na to tylko że teren decyzją gminy został przeznaczony pod budowę. A to czy dana działka jest rolna czy budowlana to ich to nie dotyczy. Stosowny wniosek o odrolnieniu my składaliśmy w starostwie na mapie do celów projektowych z zaznaczonym terenem pod zabudowę oraz uwaga! Drogą dojazdową jeśli ta wyznaczona jest z naszej działki i kiedyś zostanie utwardzona. Lepiej zadbać o to od razu niż później odralniać jeszcze kawałek. Darmowe odrolnienie działki to 500 m2. Wszystko "powyżej" jest obliczane na zasadzie tabelki z ustawy o ochronie gruntów rolnych. Naliczana jest opłata którą wnosi się jednorazowo oraz 10% od niej płaci się co roku przez 10 lat. U nas wyglądało to tak że odrolniliśmy ok 580 m2 a za te 80 jest opłata 2400,- a co roku 240 zł. Jeżeli wartość zakupionego przez was gruntu wynosi więcej niż opłata jednorazowa to jej się nie płaci, zostaje tylko 10 letnia danina. :jawdrop: