Gradim 12.04.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 W projekcie mam ale wg. projektanta wodociągi odbiorą przyłącze z samą nawiertką, która też może pełnić rolę zaworu. Przed licznikiem przecież będzie zawór, stąd pytanie czy warto? Niby kilka stów przy cenie domu to nie majątek ale tu kilka, tam kilka.... Nawiertka co prawda jest o wiele bardziej zawodna i może być mniej szczelna ale po pierwsze przyłącze idzie w majątek wodociągów, więc teoretycznie ich sprawa jeśli chodzi o odcięcie ujęcia, a po drugie to prawdopodobieństwo konieczności odcięcia wody, w związku z awarią odcinka od rurociągu do pierwszego zaworu włącznie, wraz z awarią nawiertki jest jednak b. małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.04.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeśli odbiorą to problemu nie ma ale niektóre firmy kręcą nosem i zawory każą umieszczać na rurze przy granicy działki.Jak chce to niech da nawiertkę ale bez teleskopu i części naziemnej betonu i pokrywki a te dać najlepiej przy granicy działki.Wodociągi jak i inne firmy lubią mieć możliwość odcięcia mediów bez wchozdenia do domu chociażby w razie pożaru. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.04.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Jeśli odbiorą to problemu nie ma ale niektóre firmy kręcą nosem i zawory każą umieszczać na rurze przy granicy działki. Jak chce to niech da nawiertkę ale bez teleskopu i części naziemnej betonu i pokrywki a te dać najlepiej przy granicy działki. Wodociągi jak i inne firmy lubią mieć możliwość odcięcia mediów bez wchozdenia do domu chociażby w razie pożaru. U mnie sa dwie zasuwy w odleglosci metra od siebi, jedna na posesji druga przed plotem. I widze ze jak robia nowe przyoacza to wszyscy tak robia, zgk tego wymaaga i tyle, nie mam pojecia po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.04.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 U mnie natomiast wykonawca dał zasuwę razem z nawiertką na ulicy gdzie idzie woda, natomiast wodociągi kazały mu to zmienić i dać zasuwę przy granicy mojej działki czyli 5mb dalej . Może nie jest w drodze ale na przyszłym chodniku bo na razie wszystko to ten sam piasek. Z kolei u teścia spółka wodna kazała przenieść zasuwę z jego działki poza granicę czyli za płot. To jeszcze rozumiem bo teraz nie mają swojej żadnej a na posesję wejść im nie wolno. Co lepsze, najpierw to odebrali i podpisali protokół odbioru a teraz jak nie przeniesie to sami zamontują swoją i postraszyli go karą pieniężną i zwrotem kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradim 16.04.2016 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) @jacek.zoo Pewnie to nie dwie zasuwy, tylko jedna nawiertka (przez nią też da się odciąć wodę) ze skrzynką i druga to dopiero zasuwa ze skrzynką. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez Gradim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.04.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 @jacek.zoo Pewnie to nie dwie zasuwy, tylko jedna nawiertka (przez nią też da się odciąć wodę) ze skrzynką i druga to dopiero zasuwa ze skrzynką. Oczywiście ze tak jest tylko ta przy nawiertce może być bez teleskopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts