Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! :)

Czy ktoś buduje dom wg projektu Z368 D z pracowni Z500?

http://z500.pl/projekt/1165/Z368_D,dom-jednorodzinny-parterowy-z-tarasem-w-wersji-drewnianej/dane-ogolne.html

Nie znalazłam w sumie ani jednego śladu w internecine, żeby ktoś podjął się budowy tego domu - czy jest z nim coś nie tak? ;)

Chciałabym wprowadzić kilka zmian w projekcie - zamienić łazienkę en suit z sypialni na garderobę, a garderobę na pralnio-suszarnię, dodatkowo przenieść kominek koło telewizora (komin zająłby część szafy na przedpokoju) i jeszcze w miejscu gdzie jest właśnie aktualnie kominek to jeszcze dodatkowo koszem części kotłowni chciałabym wygospodarować miejsce na spiżarnię, co o tym myślicie?

Widzicie jakieś mankamenty tego projektu? Albo możliwe rozwiązania, które by go mogły ulepszyć? Chcę zbudować prosty dom parterowy, bez piwnicy i bez piętra :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! :)

Edytowane przez muszti

to może być nowy projekt, stad mało informacji o nim.

Trochę mały salon.

Przenoszenie kominka spowoduje konieczność budowy dodatkowych kominów (komin spalinowy pieca, komin dymowy kominka + kominy \wentylacyjne i nawietrzniki pionów kanalizacyjnych) Dach będzie upstrzony kominami.

http://images77.fotosik.pl/522/7bb0d1d656841f8b.png

Powiększyłam nieco jedną z sypialni, aby dzieci miały pokoje o identycznej powierzchni (żeby jedno nie czuło się pokrzywdzone)

Ograniczyłam ilość łazienek do dwóch - w jednej duży prysznic, w drugiej wanna. W mniejszej, za przesuwnymi drzwiami, znajduje się kotłownia z piecem kondensacyjnym, zasobnikiem. Nad zasobnikiem można powiesić rekuperator (do wentylacji mechanicznej). Zmieści się też szafka na szczotki, wiadra, mopa, środki czystości.

Druga łazienka rodzinna jest z oknem.

Przy kuchni duża spiżarka z miejscem na pralkę (wówczas można doglądać pranie gotując w kuchni). Do spiżarki jest też wejście z wiatrołapu, aby nie nosić zakupów i worków ze śmieciami dookoła, przez salon.

• 5 months później...

Bardzo fajny projekt, tylko szkoda, że wersja drewniana.

Ja bym zmieniła nieco inaczej, ale to w zależności od potrzeb.

Z łazienki i garderoby zrobiłabym jedną łazienkę z miejscem (za ścianką) na pralkę i suszarkę, ale prysznic byłby ustawiony kosztem wiatrołapu; kotłownia zmniejszona na korzyść salonu/jadalni. Dodatkowo zwiększyłabym wymiar budynku do 11 m (uwzględniając ściany murowane z ociepleniem, przez co zwiększy się salon i dwie sypialnie.

• 5 months później...
Witam! :)

Czy ktoś buduje dom wg projektu Z368 D z pracowni Z500?

http://z500.pl/projekt/1165/Z368_D,dom-jednorodzinny-parterowy-z-tarasem-w-wersji-drewnianej/dane-ogolne.html

Nie znalazłam w sumie ani jednego śladu w internecine, żeby ktoś podjął się budowy tego domu - czy jest z nim coś nie tak? ;)

Chciałabym wprowadzić kilka zmian w projekcie - zamienić łazienkę en suit z sypialni na garderobę, a garderobę na pralnio-suszarnię, dodatkowo przenieść kominek koło telewizora (komin zająłby część szafy na przedpokoju) i jeszcze w miejscu gdzie jest właśnie aktualnie kominek to jeszcze dodatkowo koszem części kotłowni chciałabym wygospodarować miejsce na spiżarnię, co o tym myślicie?

Widzicie jakieś mankamenty tego projektu? Albo możliwe rozwiązania, które by go mogły ulepszyć? Chcę zbudować prosty dom parterowy, bez piwnicy i bez piętra :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! :)

Witam ja wtym roku mam zamiar budowac tylko ze wersja murowana drewniana jakos do mnie nie przemawia mam juz projekt na wiosne fundament i jedziemy dalej praktycznie z projektu nic nie przerabialem pare poprawek ogolnie projekt bardzo fajny

• 1 year później...