Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja 1-fazowa, jaka maksymalna moc?

Recommended Posts

Kolego Mareks77 - odpowiedź może być tylko jedna :

Maksymalną moc dla zasilania jednofazowego, jaką ZE dostarczy i podpisze umowę, to ok. 7 kW przy zabezpieczeniu 32 A.

Ale to są wyjątki. Standardowo 6 kW przy zabezpieczeniu 25 A.

A można zapytać z czego to wynika standardowe 6 kW?

I czy to się zmienia w zależności od regionu miasta, np tu w Warszawie gdzie mieszkam?

Dzięki z góry

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wynika z prawa Ohma, proszę kolegi.

Policz napięcie fazowe razy zabezpieczenie przedlicznikowe, to Ci wyjdzie 5750 W. W zaokrągleniu 6 kW.

Dziękuję,

Ale nie pytam o to.

Pytam dlaczego nie mogę z RWE Stoen podpisać umowy na wartość zabezpieczenia przedlicznikowego więcej niż 25A i wspomniane 5kW.

Maksymalnie w umowie mogę wpisać takie wartości, nie większe.

Z czego to wynika?

Ja sobie tak to tłumacze - uprzedzam mogę nie mieć racji:

Mnie sprzedawca zapytał jaką mam obecnie moc - 4kW.

Oni myślą tak - aha, czyli gościu ma pewnie mieszkanie podłączone do licznika kablem co najmniej 2,5mm

Więc nawet nie oglądając jego instalacji jak mu damy nie więcej niż 5kW to mieszkania i bloku nie spali.

Poprawiłem za kolegą muchenz - dzięki!

Kuchnia

płyta gazowa SOLGAS

3,0 kW piekarnik elektryczny

1,5 kW zmywarka

0,1 kW lodówka

0,7 blender wymiennie 0,4 kW robot kuchenny

2,0 kW czajnik

0,8 kW nawilżacz

0,6 kW komputer + plazma + inne+ oświetlenie

Łazienka

2,0 kW pralka

2,0 kW suszarka

suma 12,7 kW

Modyfikacja "zestaw przedwigilijny" - KAPITULACJA

Mieszkanie moc: 5kW (realnie 6,5kW)

Proponuje 5 obwodów:

1 piekarnik + gniazdko nr 1 do pralki w łazience (przekaźnik priorytetowy albo to albo to)

2 zmywarka + gniazdko nr 2 w łazience suszarka (przekaźnik priorytetowy albo to albo to)

3 pozostałe kontakty kuchnia

4 kontakty łazienka

5 kontakty w pokojach

6 oświetlenie

rozdzielnica na 6/ 4 eski, 2 przekaźniki

Może tak być?

Edytowane przez Robin77

Nie może być. gdzie RCD ?

Dzięki!

RCD na całą łazienkę: gniazdka + oświetlenie

RCD na wszystkie pozostałe gniazdka

RCD na pozostałe oświetlenie

razem 3 RCD

Zastanawiam się nad możliwością zastosowania przekaźników priorytetowych w mieszkaniu.

Objęcie priorytetem piekarnika elektrycznego i pralki może być kłopotliwe.

Załóżmy pralka pracuje, żona włącza piekarnik. Pralka przestaje pracować, kasuje się program i nie da się jej ponownie ustawić aby zaczęła prać w to miejsce - chyba nie ma to sensu

Tak samo by było ze zmywarką.

W takim razie może objąć przekaźnikiem priorytetowym piekarnik i gniazdko w kuchni gdzie będzie czajnik elektryczny?

Nie wiem już sam, czy przekaźnik priorytetowy może być pomocny w przypadku niedoboru prądu, z czym się borykam

Edytowane przez Robin77

RCD na całą łazienkę: gniazdka + oświetlenie

Jeśli tak zrobisz, to nie będziesz miał całego oświetlenia na jednej nadprądówce. Istnieją jeszcze zabezpieczenia nadprądowe i różnicowe (RCBO) w jednym, możesz na takim zrobić całe oświetlenie.

Albo za jedną różnicówcówką dwie nadprądówki: łazienka gniazda (16A) i całość oświetlenia (10A).

A na drugiej RCD tak jak chciałeś pozostałe gniazda na kilku obwodach chronionych nadprądówkami.

Nie wiem już sam, czy przekaźnik priorytetowy może być pomocny w przypadku niedoboru prądu, z czym się borykam

Może, do tego służy :) Ale nie oznacza to, że rozwiąże Twoje problemy.

Dobrze, że zauważyłeś, że przekaźnik priorytetowy nie może współpracować z urządzeniami z rozbudowaną elektroniką. Stara pralka z mechanicznym programatorem nie sprawiałaby takiego kłopotu.

Piekarnik też rozreguluje sobie zegar, jak go odłączysz. I niektóre wypieki mogą nie wyjść. Za to podłączenie czajnika po stronie odłączanej jest o tyle kiepskim pomysłem, że cykl pieczenie jest dużo dłuższy (choć grzałka nie działa cały czas) od zagotowania litra wody.

Przekaźnik natomiast sprawdza się to dobrze w przypadku ogrzewania prądem: wyłączy Ci podłogówkę, kaloryfer elektryczny, lub bojler na kilka minut korzystania z czajnika, to nawet tego nie zauważysz.

Czy rozważasz faktyczny problem braku prądu, czy hipotetyczny? Bo jest pełno mieszkań z zabezpieczeniem 25A przedlicznikowym i ludzie żyją normalnie, a jakieś wpadki z przeciążeniem zdarzają się sporadycznie, jeśli się zdarzają.

W mieszkaniach przekaźniki priorytetowe nie są popularnym rozwiązaniem. Bo nie jest to aż tak dobre, jak się wydaje.

Po co do łazienki dwa aparaty (RCD + S), zamiast jednego RCBO?

Jakim cudem 20A wyłącznik ma zabezpieczyć gniazda w kuchni o prądzie znamionowym 16A? Użytkownik ma założyć przemysłowe?

RCD na pozostałem obwody z gniazdkami się gdzieś zgubiły?

S191 to od kiedy jest nieprodukowane? 10 lat? 15?

Po co do łazienki dwa aparaty (RCD + S), zamiast jednego RCBO?

Jakim cudem 20A wyłącznik ma zabezpieczyć gniazda w kuchni o prądzie znamionowym 16A? Użytkownik ma założyć przemysłowe?

RCD na pozostałem obwody z gniazdkami się gdzieś zgubiły?

S191 to od kiedy jest nieprodukowane? 10 lat? 15?

20A z myślą o osobnym obwodzie płyty indukcyjnej.

Gniazdka 16A osobno

RCD w pozostałych pomieszczeniach powodują losowe wyłączenia podczas użytkowania niektórych urządzeń dlatego zostały celowo pominięte.

S191 faktycznie.......teraz S301

20A z myślą o osobnym obwodzie płyty indukcyjnej.

Gniazdka 16A osobno

RCD w pozostałych pomieszczeniach powodują losowe wyłączenia podczas użytkowania niektórych urządzeń dlatego zostały celowo pominięte.

S191 faktycznie.......teraz S301

No teraz to się rakiem nie wycofuj ze swoich wypowiedzi.

Wyraźnie napisałeś, że 20A do gniazd w kuchni. Jaki przewód kolega proponuje pod te 20A do płyty? Z ciekawości pytam :D

Z tym losowym zadziałaniem to padłem i się turlam ze śmiechu. Sprawne RCD, sprawna instalacja, sprawne urządzenia, a Harry Potter czaruje i losowo RCD wyłącza?

Ja proponuje daj sobie w ogóle spokój z zabezpieczeniami, przecież eski też mogą zadziałać podczas użytkowania niektórych urządzeń. :p

No i S301, czemu akurat S301, a nie S311 na przykład jak już Legranda tłuczemy? Tak sobie zgadłeś, czy jakieś inne założenia porobiłeś?

@elpapiotr, @zbich70 - jak się osznuruje linką 1mm2 to bez młotka wejdzie :D :stirthepot: