d7d 01.11.2022 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2022 niekompetentni architekci to teraz niestety plaga Architekci są raczej kompetentni. Przynajmniej ja takich znam. Niekompetencja to plaga dzisiejszych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2022 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Architekci są raczej kompetentni. Przynajmniej ja takich znam. ... Zalezy w czym są kompetentni, jezeli chodzi o charakterystyki energetyczne tu kompetencji brakuje na tyle ze trzeba uciekac sie do oszustwa, nagminnie są fałszowane charakterystyki w zakresie Ep który jest kluczowe do uzyskania PNB. Na nic zaostrzenie tego parametru w aktualnych WT. Architekt zawsze sobie da rade, po prostu wpisze co potrzeba i jest ok (na papierze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Zalezy w czym są kompetentni, jezeli chodzi o charakterystyki energetyczne tu kompetencji brakuje na tyle ze trzeba uciekac sie do oszustwa, nagminnie są fałszowane charakterystyki w zakresie Ep który jest kluczowe do uzyskania PNB. Na nic zaostrzenie tego parametru w aktualnych WT. Architekt zawsze sobie da rade, po prostu wpisze co potrzeba i jest ok (na papierze) Jeżeli trzeba uciekać się do oszustwa, kombinowania, fałszowania to jest wina architekta który nie umie policzyć lub źle zaprojektował dom i źródła ciepła czy system liczenia EP i EK jest kiepski? Czy projektant który nie jest architektem policzy EP i EK dobrze a architekt musi uciekać się do oszustwa i fałszowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.11.2022 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 ... Czy projektant który nie jest architektem policzy EP i EK dobrze a architekt musi uciekać się do oszustwa i fałszowania? Musi, jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze. Po co tracic czas na liczenie charakterystyki i doradztwo dla klienta tak aby koszty ogrzewania i cwu były jak najmniejsze, skoro w tym czasie mozna na szybko adaptowac kolejny projekt. A inwestor niech sam martwi o przyszłe koszty eksploatacji domu. I tak powinien sie cieszyc ze architekt "zalatwił PNB", które przy dokladnym i rzetelnym liczeniu by sie nie nalezało. Taki sobie dobrodziej dla inwestora, a faktycznie członek kolejnej kasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Musi, jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze. Po co tracic czas na liczenie charakterystyki i doradztwo dla klienta tak aby koszty ogrzewania i cwu były jak najmniejsze, skoro w tym czasie mozna na szybko adaptowac kolejny projekt. A inwestor niech sam martwi o przyszłe koszty eksploatacji domu. I tak powinien sie cieszyc ze architekt "zalatwił PNB", które przy dokladnym i rzetelnym liczeniu by sie nie nalezało. Taki sobie dobrodziej dla inwestora, a faktycznie członek kolejnej kasty. Może to branżysta powinien liczyć koszty ogrzewania i cwu... a nie architekt? Może "kasta" instalatorów woli zarabiać prawdziwe prowizje na upustach od cen katalogowych? Może "wskaźniki nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej" są z czapy wzięte? A może Inwestor żałuje pieniędzy na projekt, chce tylko dostać dokumentację do PnB i dlatego dostaje to co dostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.11.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Może to branżysta powinien liczyć koszty ogrzewania i cwu... a nie architekt? Może "kasta" instalatorów woli zarabiać prawdziwe prowizje na upustach od cen katalogowych? Może "wskaźniki nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej" są z czapy wzięte? A może Inwestor żałuje pieniędzy na projekt, chce tylko dostać dokumentację do PnB i dlatego dostaje to co dostaje? Kazdy architekt z mocy ustawy moze liczyc charakterystykę, niestety ustawa nie dała automatycznie architektom wiedzy na ten temat. Co ma kasta instalatorów (kasta?) co prawidłowego liczenia charakterystyki. Wskaznik Ep ma pewne wady i one są do poprawy ale to nie zwalnia od prawidłowego liczenia, skoro inne wielkosci zwiazane z wytrzymałoscią i konstrukcja mozna wyliczyc to mozna wyliczyc i charakterystykę, tym bardziej ze ma to bezposredni wpływ na portfele inwestorów, ale jezeli architekta nie interesuje energooszczednosc inwestora to wiadomym jest ze charakterystyka jest piątym kołem u wozu. Kazdy inwestor chce otrzymac PNB, czasem i zmniejszonym kosztem izolacji termicznej swojego domu, jak wiadomo chcącemu nie dzieje sie krzywada jak twierdzili starozytni Rzymianie, ale zdecydowana wiekszosc chce miec jak najmniejsze koszty ogrzewania i cwu a architekt im tego nie uswiadamia. Bardzo czesto na moje pytanie dlaczego jest tak słaba izolacja termiczna inwestor odpowiada ze tak jest w projekcie, gdyby wiedział ze trzeba lepiej bo i mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (mnejsze koszty) i mniejsza PC (tansza) to by tak zrobił. Nie zrobił bo nie wiedział, lub co gorsza uzyskał zapewnienie od architekta ze to wystarczy. Wiem ze zawsze mozna zrzucic wine na inwestora, na przepisy ale dlaczego architektci mają byc winni, przeciez to przedstawieciele zawodu zaufania publicznego, az chciałoby by sie powiedziec braku zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Kazdy architekt z mocy ustawy moze liczyc charakterystykę, niestety ustawa nie dała automatycznie architektom wiedzy na ten temat. Co ma kasta instalatorów (kasta?) co prawidłowego liczenia charakterystyki. Wskaznik Ep ma pewne wady i one są do poprawy ale to nie zwalnia od prawidłowego liczenia, skoro inne wielkosci zwiazane z wytrzymałoscią i konstrukcja mozna wyliczyc to mozna wyliczyc i charakterystykę, tym bardziej ze ma to bezposredni wpływ na portfele inwestorów, ale jezeli architekta nie interesuje energooszczednosc inwestora to wiadomym jest ze charakterystyka jest piątym kołem u wozu. Kazdy inwestor chce otrzymac PNB, czasem i zmniejszonym kosztem izolacji termicznej swojego domu, jak wiadomo chcącemu nie dzieje sie krzywada jak twierdzili starozytni Rzymianie, ale zdecydowana wiekszosc chce miec jak najmniejsze koszty ogrzewania i cwu a architekt im tego nie uswiadamia. Bardzo czesto na moje pytanie dlaczego jest tak słaba izolacja termiczna inwestor odpowiada ze tak jest w projekcie, gdyby wiedział ze trzeba lepiej bo i mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (mnejsze koszty) i mniejsza PC (tansza) to by tak zrobił. Nie zrobił bo nie wiedział, lub co gorsza uzyskał zapewnienie od architekta ze to wystarczy. Wiem ze zawsze mozna zrzucic wine na inwestora, na przepisy ale dlaczego architektci mają byc winni, przeciez to przedstawieciele zawodu zaufania publicznego, az chciałoby by sie powiedziec braku zaufania. "Kasta" było odniesieniem do wspomnianej przez Ciebie "członek kolejnej kasty" architektów. Instalatorzy i nie tylko oni mają uprawnienia do liczenia charakterystyki, EP, EK itp. Instalatorzy też muszą zdobyć wiedzę jak to liczyć. Porównanie liczenia konstrukcji budowlanych i liczenia EP, EK nie jest trafione. Nie odniosłeś się do wynagrodzenia architektów. Większość inwestorów szuka taniego architekta. Architekt powinien kalkulować jakie powinno być ocieplenie domu w relacji koszt ocieplenie - koszt ogrzewania - dobór systemu itp. ? Może tym powinien się zająć projektant instalacji? Nie odniosłeś się do "prowizji" od cen katalogowych które uzyskują instalatorzy. Oni też są przedstawicielami zawodem zaufania publicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.11.2022 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 "Kasta" było odniesieniem do wspomnianej przez Ciebie "członek kolejnej kasty" architektów. Instalatorzy i nie tylko oni mają uprawnienia do liczenia charakterystyki, EP, EK itp. Instalatorzy też muszą zdobyć wiedzę jak to liczyć. Porównanie liczenia konstrukcji budowlanych i liczenia EP, EK nie jest trafione. Nie odniosłeś się do wynagrodzenia architektów. Większość inwestorów szuka taniego architekta. Architekt powinien kalkulować jakie powinno być ocieplenie domu w relacji koszt ocieplenie - koszt ogrzewania - dobór systemu itp. ? Może tym powinien się zająć projektant instalacji? Nie odniosłeś się do "prowizji" od cen katalogowych które uzyskują instalatorzy. Oni też są przedstawicielami zawodem zaufania publicznego. Instalatorzy mają uprawnienia do liczenia charakterystyki?. Nie twierdze ze niektórzy instalatorzy mają uprawnienia budowlane lub są audytorami, ale to zdecydowana mniejszosc, powiedziałbym sladowe ilosci. Dlaczego porównanie liczenia konstrukcji a charakterystyki nietrafione, czy i jedno i drugie nie powinno byc liczone dokladnie i rzetelnie? Co ma wynagrodzenie architekta do jego wynagrodzenia, mniejsze wynagrodzenie uprawnia do oszukiwania? Architekt nie musi kalkulowac doboru systemu grzewczego, jego rodzaju i opłacalnosci, wystarczy ze dokladnie i rzetelnie obliczy lub zleci obliczenie jezeli sam nie potrafi charakterystyki. Tylko tyle i az tyle. Nie odniosłem sie do prowizji instalatorów gdyz nie widzę zadnego zwiazku z oszukiwaniem charakterystyki, czy to z braku wiedzy czy celowo. Co ma piernik do wiatraka. To takie rozmydlanie faktu niewątpliwego faktu. Instalatorzy są przedstawicielami zawodów zaufania publicznego? Od kiedy?, Na dzien dzisiejszy ustawy definiują 18 zawodów ktore mieszczą sie w definicji zawodów zaufania publicznego. Ciekawe rzeczy piszesz, czy posty na FM ma ją moc ustawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.11.2022 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Instalatorzy w sensie projektanci instalacji sanitarnych i elektrycznych.Dotyczy uprawnień do liczenia EP, EK, zawodu zaufania publicznego i prowizji. Porównanie nie jest trafione bo na studiach konstruktorów od zawsze uczyli liczyć konstrukcje a architektów nie uczyli liczenia EP, EK.Może teraz już uczą. Masz rację. Mniejsze wynagrodzenie nie upoważnia do oszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.11.2022 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Najczęściej inwestor szuka taniego wykonawcy, bez wzgledu jaką branżę reprezentuje. To są "oszczedności" widoczne gołym okiem, ale że potem tony szmalu wywala sie na inne nietrafione decyzje (na tej konkretnej inwestycji), to jakby inwestora mniej boli. Tak to czesto w życiu bywa. Dlatego trzeba umieć wycenić swe umiejętności, chociaż często jest to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 ... Porównanie nie jest trafione bo na studiach konstruktorów od zawsze uczyli liczyć konstrukcje a architektów nie uczyli liczenia EP, EK. Może teraz już uczą. .... Trafione, skoro architekci otrzymali uprawnienia i chcą z nich skorzystac to nikogo nie interesuje czy uczyli sie tego na studiach czy nie. Mają to umiec, jezeli nie potrafią to zlecają to temu kto potrafi policzyc i ma stosowne uprawnienia. Nie moze byc tak ze zdany egzamin i zapłacone składki czlonkowskie do izby dają bezkarnosc i mozliwosc fałszowania obliczeń. Zle sie dzieje ze nie okresowych czy wyrywkowych kontroli poprawnosci obliczen w projektach budowlanych, to rodzi włascnie takie patalogie. Tworzenie prawa to jedno, a kontrola jego przestrzegania to drugie. Kto na tym traci?, oczywiscie klient, inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Trafione, skoro architekci otrzymali uprawnienia i chcą z nich skorzystac to nikogo nie interesuje czy uczyli sie tego na studiach czy nie. Mają to umiec, jezeli nie potrafią to zlecają to temu kto potrafi policzyc i ma stosowne uprawnienia. Nie moze byc tak ze zdany egzamin i zapłacone składki czlonkowskie do izby dają bezkarnosc i mozliwosc fałszowania obliczeń. Zle sie dzieje ze nie okresowych czy wyrywkowych kontroli poprawnosci obliczen w projektach budowlanych, to rodzi włascnie takie patalogie. Tworzenie prawa to jedno, a kontrola jego przestrzegania to drugie. Kto na tym traci?, oczywiscie klient, inwestor. Architekci dostali uprawnienia do projektowania na podstawie praktyki i zdanych egzaminów. Mają prawo liczyć EP, EK bo ustawa tak "powiedziała". Najczęściej to inwestor skąpi kasy na dodatkowy zakres i wymusza na architekcie takie działania które jak najtaniej pozwolą uzyskać PnB. Inwestor najczęściej wybiera najtańszego architekta więc sam jest się przyczynia do tego co otrzymuje. Najwyżej później ponarzeka. Nadal nie napisałeś na czym polega fałszowanie obliczeń. Kto odpowiada za zmianę materiałów budowanych w trakcie budowy która to zmiana powoduje że poprzednie obliczenia są do wyrzucenia? Nadal też nie odpowiedziałeś co z prowizją od cen katalogowych .... Przekazujesz swoim klientom rabat który sam uzyskałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2022 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Architekci dostali uprawnienia do projektowania na podstawie praktyki i zdanych egzaminów. Mają prawo liczyć EP, EK bo ustawa tak "powiedziała". Najczęściej to inwestor skąpi kasy na dodatkowy zakres i wymusza na architekcie takie działania które jak najtaniej pozwolą uzyskać PnB. Inwestor najczęściej wybiera najtańszego architekta więc sam jest się przyczynia do tego co otrzymuje. Najwyżej później ponarzeka. Nadal nie napisałeś na czym polega fałszowanie obliczeń. Kto odpowiada za zmianę materiałów budowanych w trakcie budowy która to zmiana powoduje że poprzednie obliczenia są do wyrzucenia? Nadal też nie odpowiedziałeś co z prowizją od cen katalogowych .... Przekazujesz swoim klientom rabat który sam uzyskałeś? Falszowanie polega na wpisaniu w charakterystykę Ep o wymaganej przez WT wartosci a nie rzeczywistym Ep wynikającym z dokladnych i rzetelnych obliczen, ktore to wyniki w zdecydowanej wiekszosci przypadków nie spełniają aktualnych WT. Nie chodzi tu o zmianę materiałow ale o zle wykonane obliczenia, zle wykonane przez biuro projektowe w projektcie który sprzedaje, nie wykonanie lub przepisanie wyników z charakterystyki przy adaptacji projektu gotowego przez architekta adaptujacego, który powinien uwzglednic zmienioną lokalizację, usytuowanie i inne zmiany które wynikły podczas adaptacji. O jaką prowizję chodzi???, ja jako audytor wykonując charakterystykę nie mam zadnej prowizji, w ogole nie wiem o co chodzi, wyjasnij bardziej dokladnie bo jestem niekumaty w dziedzinie prowizji od charakterystyk. Jako audytor nie mam zadnego rabatu i zadnego rabatu nie udzielam moim klientom, nie rozumiem od czego ma byc ten rabat. Kazda charakterystykę wyceniam indywidualnie, nie ma czegos takiego jak ceny katalogowe charakterystyk energetycznych. Pierwszy raz slysze o jakimkolwiek katalogu charakterystyk energetycznych z cenami. Podrzuc jakis link do takiego katalogu. Edytowane 4 Listopada 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2022 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Falszowanie polega na wpisaniu w charakterystykę Ep o wymaganej przez WT wartosci a nie rzeczywistym Ep wynikającym z dokladnych i rzetelnych obliczen, ktore to wyniki w zdecydowanej wiekszosci przypadków nie spełniają aktualnych WT. Nie chodzi tu o zmianę materiałow ale o zle wykonane obliczenia, zle wykonane przez biuro projektowe w projektcie który sprzedaje, nie wykonanie lub przepisanie wyników z charakterystyki przy adaptacji projektu gotowego przez architekta adaptujacego, który powinien uwzglednic zmienioną lokalizację, usytuowanie i inne zmiany które wynikły podczas adaptacji. O jaką prowizję chodzi???, ja jako audytor wykonując charakterystykę nie mam zadnej prowizji, w ogole nie wiem o co chodzi, wyjasnij bardziej dokladnie bo jestem niekumaty w dziedzinie prowizji od charakterystyk. Jako audytor nie mam zadnego rabatu i zadnego rabatu nie udzielam moim klientom, nie rozumiem od czego ma byc ten rabat. Kazda charakterystykę wyceniam indywidualnie, nie ma czegos takiego jak ceny katalogowe charakterystyk energetycznych. Pierwszy raz slysze o jakimkolwiek katalogu charakterystyk energetycznych z cenami. Podrzuc jakis link do takiego katalogu. Tak, wyjaśniłeś fałszowanie. Na szczęście od tego fałszowania budynek nie zawali się, Inwestor nie zbankrutuje od nadmiarowych kosztów ogrzewania. EP, EK to są tylko wskaźniki które ktoś kiedyś ustalił w takiej a nie innej wartości. Generalnie trend jest bardzo dobry bo powinno się projektować i budować domy mało energochłonne. Wiesz dobrze o jaką prowizję chodzi. Chyba jesteś kumaty skoro potrafisz liczyć EP i EK bez fałszowania wyników. "Montaż instalacji wentylacji mechanicznej/ rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła" - to z Twojego płatnego profilu. Pytał o prowizję z montażu instalacji wentylacji mechanicznej/ rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła. Edytowane 4 Listopada 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.11.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Tak, wyjaśniłeś fałszowanie. Na szczęście od tego fałszowania budynek nie zawali się, Inwestor nie zbankrutuje od nadmiarowych kosztów ogrzewania. EP, EK to są tylko wskaźniki które ktoś kiedyś ustalił w takiej a nie innej wartości. Generalnie trend jest bardzo dobry bo powinno się projektować i budować domy mało energochłonne. Wiesz dobrze o jaką prowizję chodzi. Chyba jesteś kumaty skoro potrafisz liczyć EP i EK bez fałszowania wyników. "Montaż instalacji wentylacji mechanicznej/ rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła" - to z Twojego płatnego profilu. Pytał o prowizję z montażu instalacji wentylacji mechanicznej/ rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła. Dalej nie wiemo jaką prowizję chodzi, co wspolnego ma wykonanie charakterystyki energetycznej z prowizją z montażu. Od kogo ma byc ta prowizja. Dalej nie rozumiem. Klient sie do mnie zgłasza czy to z allegro czy to marketingu szeptanego czy z reklamy przydroznej to mam sie dzielic z allegro zarobkiem, allegro i tak swoje bierze. Wykonanie charakterystyki nie ma nic wspolnego z wykonywaniem instalacji. Jaką prowizję i od kogo otrzymana mam dzielic dla klienta z Gdanska, Szczecina itd. Rozumiem ze kazdy instalator ma sie dzielic z klientem prowizją. Skad takie przekonanie, moze instalator ma to wykonac charytatywnie w dowód wielkiej wdziecznosci dla klienta ze ten raczył go wybrac do wykonania instalacji/ charakterystyki, budowy itd. w swoim domu. Nie rozumiem powiazania sprawy prowizji z niekompetencją czy wrecz szkodzeniem klientowi przez architekta. Dla mnie to rozmydlanie tematu nie wiadomo z jakiego powodu. Jezeli chcesz drązyc dalej temat prowizji ktore uzyskują instalatorzy od hurtowni to załoz inny temat. Moze sie tam wypowiedzą zainteresowani. Nawiasem mówiac o prowizji to sam sobie jej udzielam biorac materiały z własnej hurtowni wentylacyjnej. Uwazam to rozwiazanie jako optymalnie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2022 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Dalej nie wiemo jaką prowizję chodzi, co wspolnego ma wykonanie charakterystyki energetycznej z prowizją z montażu. Od kogo ma byc ta prowizja. Dalej nie rozumiem. Klient sie do mnie zgłasza czy to z allegro czy to marketingu szeptanego czy z reklamy przydroznej to mam sie dzielic z allegro zarobkiem, allegro i tak swoje bierze. Wykonanie charakterystyki nie ma nic wspolnego z wykonywaniem instalacji. Jaką prowizję i od kogo otrzymana mam dzielic dla klienta z Gdanska, Szczecina itd. Rozumiem ze kazdy instalator ma sie dzielic z klientem prowizją. Skad takie przekonanie, moze instalator ma to wykonac charytatywnie w dowód wielkiej wdziecznosci dla klienta ze ten raczył go wybrac do wykonania instalacji/ charakterystyki, budowy itd. w swoim domu. Nie rozumiem powiazania sprawy prowizji z niekompetencją czy wrecz szkodzeniem klientowi przez architekta. Dla mnie to rozmydlanie tematu nie wiadomo z jakiego powodu. Jezeli chcesz drązyc dalej temat prowizji ktore uzyskują instalatorzy od hurtowni to załoz inny temat. Moze sie tam wypowiedzą zainteresowani. Nawiasem mówiac o prowizji to sam sobie jej udzielam biorac materiały z własnej hurtowni wentylacyjnej. Uwazam to rozwiazanie jako optymalnie dla mnie. Pytałem o prowizję z montażu instalacji wentylacji mechanicznej, rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła. Nie pisałem o prowizji za wykonanie charakterystyki energetycznej. Ty pisałeś o stratach finansowych które może ponosić Inwestor z powody fałszowanych charakterystyk. Straty ciepła są takie jakie wynikają z architektury budynku która jest tworzona na życzenie inwestora. Pisałeś o zawodzie zaufania publicznego. Projektant instalacji (zawód zaufania publicznego) chyba nie powinien mieć ekstra zysków spowodowanych rabatami z tytułu zaprojektowania i zamontowania urządzeń danej firmy. Mydlenie oczu inwestora to może być wskazanie jakie to architekt popełnił fałszerstwo przy obliczeniach charakterystyki (jeżeli je popełnił) i jakie inwestor ma straty z tego powodu (jeżeli faktycznie je ma). Ten sam inwestor zamawia np. projekt z montażem PC (u innego projektanta i montażysty instalacji PC) i prowizja udzielana przez sprzedawcę na rzecz projektanta i instalatora znacznie przewyższa koszty montażu i wieloletnie "straty" z powodu "fałszowania" charakterystyki. Żeby nie było tylko o takich prowizjach to podobne praktyki wykonują także np. zakłady prefabrykacji i zakłady produkcji i montażu konstrukcji stalowych, drewnianych. Projekt swojej konstrukcji wykonują "za darmo" Talk przynajmniej mówią swoim zleceniodawcom. Faktycznie odbiegłem od tematu."Niekompetentny architekt". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.11.2022 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Pytałem o prowizję z montażu instalacji wentylacji mechanicznej, rekuperacji, klimatyzacji i pomp ciepła. Nie pisałem o prowizji za wykonanie charakterystyki energetycznej. Ty pisałeś o stratach finansowych które może ponosić Inwestor z powody fałszowanych charakterystyk. Straty ciepła są takie jakie wynikają z architektury budynku która jest tworzona na życzenie inwestora. Pisałeś o zawodzie zaufania publicznego. Projektant instalacji (zawód zaufania publicznego) chyba nie powinien mieć ekstra zysków spowodowanych rabatami z tytułu zaprojektowania i zamontowania urządzeń danej firmy. .... Dalej nie rozumiem, od kogo i dla kogo ta prowizja. Czy chodzi o zysk z montazu?. Wytłumacz to jasniej. Co ma nie wiadomo jaka prowizja do (nie)kompetencji architekta. Co do strat finansowych to błednie wykonana charakterystyka powoduje zwiekszone koszty ogrzewania, montaz drozszych bo przewymiarowanych PC lub kotłow gazowych. Powoduje tez błedne decyzje co do wyboru rodzaju i mocy zródła grzewczego. Co do ekstra zysków projektantów to byc moze zdarzają sie takie sytuacje, ale inwestor prywatny nie musi sie kierowac projektem w wyborze konkretnego producenta czy urządzen czy podzespołow, jezeli chodzi o o projekty dla firm, instytucji, samorządów to projektach podaje sie wymagania jakie mają spełniac dane urządzenia bez podawania konkretnych typów i producentów. Tylko co to ma do nie kompetentnego architekta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.11.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 ... Ten sam inwestor zamawia np. projekt z montażem PC (u innego projektanta i montażysty instalacji PC) i prowizja udzielana przez sprzedawcę na rzecz projektanta i instalatora znacznie przewyższa koszty montażu i wieloletnie "straty" z powodu "fałszowania" charakterystyki. ... Podaj przykłady w procentach tej prowizji, masz wiecej informacji niz ja, co do wyboru konkretnego producenta PC, to nie spotkałem sie z przypadkiem aby inwestor sie tym kierował. Wskazanie czy opis w projekcie typu mocy i producenta jest ostatnim kryterium wyboru przez inwestora konkretnego modelu PC. Przynajmniej tak to wyglada z mojej praktyki. Jezeli klient wie ze montuję Daikina to pyta o Daikina niezaleznie co ma wpisane w projekcie, jezeli nie wie co montuję to objasnieniu szuka instalatora który montuje wybrany przez niego typ PC. Zródla informacji o typach i producentach nie szuka w projekcie, a na forach, posród znajomych, pyta firmy instalacyjne. Za daleko pojechałes z tym projektem przypisujac mu nadmierne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.11.2022 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) niekompetentni architekci to teraz niestety plaga na jakiej podstawie tak twierdzisz ? ( dot. " plagi " ). Z iloma architektami współpracowałeś ? Ile projektów zamówiłeś u architekta ( architektów ), aby coś takiego pisać ? niekompetentność - dot. wszystkich zawodów ! albo ktoś jest kompetentny, albo nie, albo sumiennie i rzetelnie wykonuje swoją pracę, albo nie. Plagą jest to, że ktoś podejmuje się wykonać daną rzecz lub usługę, mając blade pojęcie o niej i nagle ... staje przed ścianą, którą nie pokona w żaden sposób. Jeśli na to nałożyć wyceny dokumentacji projektowej - wypatroszonej ze wszystkiego co zbędne ( bo po co się wysilać ) - mamy prawdziwy obraz sytuacji. Ustawodawca " dolewa oliwy do ognia " zmieniając Prawo Budowlane i Rozporządzenia budowlane " upraszczając " przepisy w taki sposób, że wychodzi z tego niezły galimatias, który dotyka wszystkich - od Inwestora, po projektanta i urzędnika włącznie. Nie wiadomo czemu to służy ( ? ) Edytowane 10 Listopada 2022 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisss81 13.11.2022 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Witam ponownie , dowiedziałem się , że można z projektantem spożądzić umowę w której zrzeka się praw do projektu .Czy ma ktoś może wzór takiej umowy , chodzi mi o to żeby inny projektant ( lub inna osoba uprawniona ) mógł wprowadzić zmiany w projekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts