Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy - wyciek w lazience developerskiej

lazienka-pomoc

Recommended Posts

Szanowni Hydraulicy,

Proszę o pomoc. Kupiłem mieszkanie w budynku developerskim.

Wykończenie łazienki zleciłem firmie zewnętrznej.

Kilka dni temu zauważyłem na ścianach od dołu "morke". Dzień później sąsiad z dołu poinformował mnie że go zalewam.

Zaczeły się poszukiwania. Hydraulkik developera stwierdził że to geberit lub wanna. Po rozkuciu ściany od pokoju sąsiedniego z łazienka okazało się że geberit jest szczelny, pod wanną sucho.

Wykuli kawałek wylewki, woda pojawia się pod posadzką, zawsze jak spuszcza się wodę z wanny lub z umywalki lub praki. WYCIEK W PKT B (na zdjęciu

http://www.universalmedia.home.pl/lazienka.png )

Moi wykonawcy nie kuli posadzki. Zrobili jedynie redukcje odpływu uwywalki w pkt. A, wyjeli kolanko 50 i wstawili redukcje na 32

Nie wiem jak idzie połączenie od pkt A do trójnika dlatego narysowałem dwie wersje (na zdjęciu

http://www.universalmedia.home.pl/lazienka.png )

Hydraulik developera przyznał się do winy, jednak na drugi dzień zmienił zdanie i mówi że muszą jescze poszukać i stwierdzić bo może moi wykonawcy jak robili redukcje w pkt.A ze zdjecia mogli wyszarpać rure pod posadzką z trojnika?

Proszę o pomoc czy to jest możliwe? Na wtorek mam umówione spotkanie, zamówiłem dwóch hydraulików bo zaczyją coś kręcić. Jak to jest Waszym zdaniem. Czy nie kując i nie wiercać w posadzce, robiąc jedynie redukcje, można rozpiąć coś podposadzką?

Edytowane przez lazienka-pomoc

Moi wykonawcy nie kuli posadzki. Zrobili jedynie redukcje odpływu uwywalki w pkt. A, wyjeli kolanko 50 i wstawili redukcje na 32,

nadmienie ze kolanko wykute przez moich wykonawcow bylo przy posadzce, ze sciany pw pionie za umywalka wyjeli dn50 i kolanko dn50, w to miejsce wkladajac kolanko dn50/32 i rure dn32, ,

To wreszcie jaka jest ostateczna wersja.

Po jaką cho....rę kuli przy posadzce jeśli mogli zredukować na kolanku na wysokości odpływu zlewu.

Co byś nie robił i gdzie nie kuł to nie naruszysz zabetonowanej w posadzce rury odpływowej dn 50.

Developer nie daje ci tyle ocieplenia w posadzce aby cała weszła a jeszcze musi zapewnić spadek 2%.

Najpewniej podczas montażu kanalizacji uszczelka na kielichu im się podwinęła bo nie dali wazeliny i koniec.

• 3 years później...
To wreszcie jaka jest ostateczna wersja.

Po jaką cho....rę kuli przy posadzce jeśli mogli zredukować na kolanku na wysokości odpływu zlewu.

Co byś nie robił i gdzie nie kuł to nie naruszysz zabetonowanej w posadzce rury odpływowej dn 50.

Developer nie daje ci tyle ocieplenia w posadzce aby cała weszła a jeszcze musi zapewnić spadek 2%.

Najpewniej podczas montażu kanalizacji uszczelka na kielichu im się podwinęła bo nie dali wazeliny i koniec.

Też uważamy, że to jest wywinęta uszczelka... najlepiej takie rzeczy sprawdzać kamerami endoskopowymi. Koszt żaden, kuć bez potrzeby nie trzeba a dodatkowo jak mieszkanie nowe to pewnie ubezpieczone, a ubezpieczyciele zwracają koszty poszukiwania awarii...

pozdrawiamy

Lakus - lokalizacja wycieków