szczukot 17.04.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam W obiegu solarów szwankuje mi pompa i chciałbym ją wymienić. Z opisu aktualnej pompy rozumiem, że ma gwinty 1" i wysokość montażową 130 mm. Teretycznie jak kupię pompę z takimi podstawowymi wymiarami to problem będzie najmniejszy, ale ... 1) Czy jak kupię pompę o długości 180 mm i nagnę rury w obie strony aby się "rozjechały" o te 5 cm to też będzie bez problemu pasować ? 2) Jeżeli kupię pompę o gwintach 1,5" to można wstawić między istniejące śrubunki a tą pompę jakieś krótkie redukcje (i lekko rozjechać rury jw aby te redukcje się zmieściły) ? Czyli np dodam dwie takie mufy : https://www.google.pl/search?q=MUFKA+MOSI%C4%98%C5%BBNA+REDUKCYJNA+6%2F4x1&oq=MUFKA+MOSI%C4%98%C5%BBNA+REDUKCYJNA+6%2F4x1&aqs=chrome..69i57j69i60l2.278j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=MUFA+MOSI%C4%98%C5%BBNA+REDUKCYJNA+6%2F4+x+1 Oczywiście najlepiej kupić identyczne te wymiary, ale ceny tych pomp to rząd 1000 zł, a inne wymiary można znaleźć i kupić za połowę tej ceny. Fantom ps. Pomijam temat dopasowania do tej styropianowej obudowy itp. Rury są miedziane giętki więc nagiąć je łatwo. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.04.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ja osobiście odpuścił bym "druciarstwo" i zrobił jak należy. Palnik do lutowania miedzi majątku nie kosztuje, a instalacje z miedzi pięknie się przerabia. Jak zaczniesz naginać po pod wpływem naprężeń coś pęknie, albo rozszczelni się na lucie i zacznie przeciekać. Myślę że inwestycja w sprzęt i dodatkowe kształtki nie przekroczy 100 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts