Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatne profile. Kto, dlaczego i na jakich zasadach powinien je mieć?

finlandia

Recommended Posts

Mam nadzieje, że to powyższe to żart...

Liwko złamał regulamin - dostał kare, odcierpiał swoje i go "przywróciliście". Elfir łamie regulamin i nic z tego nie ma ;)

Umiesz czytać.Chyba nie.Elfir nie łamie regulaminu ona go złamała przed tym jak mogła go złamać:D.Jak redakcja prawi to sprawa przedawniona tak jak twój wpis nie w tym momencie.Zanim coś skreślisz w tym topiku zastanów się komu ma to służyć.Rozumiem ,że teraz tu sobie zażartowałeś więc na tym koniec.:cool:

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umiesz czytać.Chyba nie.Elfir nie łamie regulaminu ona go złamała przed tym jak mogła go złamać:D.Jak redakcja prawi to sprawa przedawniona tak jak twój wpis nie w tym momencie.Zanim coś skreślisz w tym topiku zastanów się komu ma to służyć.Rozumiem ,że teraz tu sobie zażartowałeś więc na tym koniec.:cool:

Potrafisz pisać po POLSKU?

Potrafisz pisać po POLSKU?

Ciebie to nie dotyczy 2015 nie byłeś wtedy obecny.Gdy Elfir założyła konto na FM firma już istniała więc redakcja uznała ,co wyżej napisała ,że ukarać zaocznie jej nie może bo i dlaczego..Poniał po polsku.Jest modem na FM to u redakcji ma jeszcze przywileje.Jakie sam sobie dośpiewaj filologu.Kiedyś reklamowała się inaczej ale jak powstały ogłoszenia drobne musiała coś z reklamą nachalną zrobić.Nie podoba się to co niektórym forumowiczom i racja po ich stronie co zauważa liwko i nie tylko on.Jak wszyscy to i ona też.

Nie rozumiem dlaczego posty w których autorzy biją pianę, treść odbiega od tematu, jest hejtem czystej postaci są tolerowane. Powinny być kasowane. Nie musi tego robić Finlandia, jest wielu innych moderatorów, ostatnio rzucił mi się w oczy post moderowany przez Redakcję...Gość nakręcił się tak bardzo, że przestać nie może istny psychofan:)

Nie rozumiem dlaczego posty w których autorzy biją pianę, treść odbiega od tematu, jest hejtem czystej postaci są tolerowane. Powinny być kasowane. Nie musi tego robić Finlandia, jest wielu innych moderatorów, ostatnio rzucił mi się w oczy post moderowany przez Redakcję...Gość nakręcił się tak bardzo, że przestać nie może istny psychofan:)

penwie dlatego, ze niektorym nie pasuje iż q.wa pilnuje porądku w zbiorze dziewic konsekrowanych.

Edytowane przez forscher

Gdy Elfir założyła konto na FM firma już istniała.

Nie istniała. Elfir to imię postaci z opowiadań, którym posługuję się od czasów liceum w fandomie fantastyki.

Czyli regulaminu nie złamałam, bo zakładając profil na forum, nie nadałam sobie nicka będącego nazwą firmy. Firmę założyłam jakieś 4-5 lat po pierwszym zalogowaniu na forum.

A moderatorzy nie maja możliwości wygwiazdkowywania nicków. To każdorazowo decyzja Redakcji.

Edytowane przez Elfir

Zasady są bardzo proste:

Płatny Profil ma prawo do stopki reklamowej, nicku, ramki z danymi.

Płatny Profil nie daje uprawnień do reklamowania się. Jest prawem do udziału w dyskusjach z podawaniem i emisją danych firmy i nazw produktów - w związku z tematem dyskusji.

Nicki reklamowe są gwiazdkowane lub usuwane.

W teorii tak. W praktyce niekoniecznie.

Nie tak dawno zrobiłem eksperyment (nie mam PP) dodając w stopce reklamę mojej firmy. Co prawda z całkiem innej branży, ale zawsze to reklama. Mimo, że moją reklamę widział Mod, nie zareagował, a z tego co wiem innym użytkownikom reklamę ze stopek wielokrotnie usuwano. Więc mimo, że zasady są proste bardzo zawiła i niejednoznaczna jest ich interpretacja.

Ciekaw jestem też odpowiedzi na pytanie Liwko - dlaczego z dwóch loginów: kominiarz i kamieniarz jeden został wygwiazdkowany, a drugi nie?

Pozdr.

Każdy mod ma własne sumienie i wg niego interpretuje posty.

Gdybym chciał oceniać radykalnie to dla większości niewygodnych mi wpisów znalazłbym punkt zaczepienia (np. post utrudniający innym korzystanie z Serwisu). Za taki mogę uznać wpis nie na temat, litanię obrazków czy posty pisane jeden pod drugim w formie bloga.

W tym zakresie muszę kierować się własną oceną sytuacji. Czasem pojawi się raport i wtedy mam możliwość szerszego poglądu na post (tak jak dziś w temacie "Wybory do sejmu" - ja odczytałem to jako wymianę "uprzejmości" wyrażoną z przymróżeniem oka. Ale pojawiły się głosy inne - więc była reakcja.

Z tym, że raport nie oznacza że bezwarunkowo muszę się z nim zgodzić, bo to dalej ja odpowiadam za podjętą decyzję.

Wracając jednak do kwestii komercji:

zauważyłem jedno - posty często są zgłaszane przez konkurencję "reklamiarza". Z jednej strony to ludzie z branży mają pojęcie co kto przemyca w swoich wpisach (nie każdy jest oczywistym ogłoszeniem reklamowym czy też ewidentnym zleceniem marketingu szeptanego). Z drugiej strony.. no właśnie. Czasem mam wątpliwości co do intencji.

Kamieniarz a kominiarz,

znam inny przypadek sprzed paru lat. "Pośrednik". Niby nic nie znaczący nick. Nawet gdy zupełnie w innych poznałem zawód tej osoby to też nie widziałem powodów, by radykalnie go "ciąć". Ale gdy taki profil zacznie działać w kierunku naganiania sobie klientów (poprzez wyraźne oferty w tematach, a w PW to już w ogóle) to ja widzę podstawy do reagowania.

Nie wszystko jest nam (piszę to jako użytkownik) dane znać. Część usuniętych postów jest już niewidoczna. PW raportowane są niezmierne rzadko, ale miałem już okazję poznać takie akcje. I wtedy jest konieczność działania. W starych, nieznanych mi przypadkach nie mogę tego potwierdzić, ale mam zaufanie do Redakcji. W nowych - mogę dyskutować jeśli się nie zgadzam, ale wysuwanie żądań przy użyciu niewybrednego słownictwa wg mnie przekracza granice kultury.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie.

Każdy mod ma własne sumienie i wg niego interpretuje posty.

Gdybym chciał oceniać radykalnie to dla większości niewygodnych mi wpisów znalazłbym punkt zaczepienia (np. post utrudniający innym korzystanie z Serwisu). Za taki mogę uznać wpis nie na temat, litanię obrazków czy posty pisane jeden pod drugim w formie bloga.

W tym zakresie muszę kierować się własną oceną sytuacji. Czasem pojawi się raport i wtedy mam możliwość szerszego poglądu na post (tak jak dziś w temacie "Wybory do sejmu" - ja odczytałem to jako wymianę "uprzejmości" wyrażoną z przymróżeniem oka. Ale pojawiły się głosy inne - więc była reakcja.

Z tym, że raport nie oznacza że bezwarunkowo muszę się z nim zgodzić, bo to dalej ja odpowiadam za podjętą decyzję.

zauważyłem jedno - posty częsą zgłaszane przez konkurencję "reklam

Co ty kuźwa z tym blogiem.Ciebie to irytuje.Jak można przedstawić coś szybko .Zobrazować to by inny uczestnik forum to zobaczył???Fotka a nawet 10 i co w tym złego???.Co innego jak jakiś baran przepraszam za baran chce zaistnieć inaczej na FM i podpiera się chamówą wkleja jakieś durnowate foty nie czytając czego dotyczy topik.Bloga z synem mam i się cieszę ,że tych baranów tam nie ma ,ale tu na FM mam do spełnienia misję :D.Popatrz na to inaczej.

Czasem pojawi się raport i wtedy mam możliwość szerszego poglądu na post (tak jak dziś w temacie "Wybory do sejmu" - ja odczytałem to jako wymianę "uprzejmości" wyrażoną z przymróżeniem oka. Ale pojawiły się głosy inne - więc była reakcja.

zauważyłem jedno - posty częsą zgłaszane przez konkurencję "reklam

Z tą komercją pewnie masz rację, ktoś kto zgłasza reklamę pewnie ma w tym interes :)

W kwestii hyde parku ze zdziwieniem, ale pozytywnym, przyjąłem Waszą reakcję na łamanie regulaminu w wątku o wyborach, czy "moim wątku bulowskim". Szkoda, że dopiero po roku, ale lepiej późno niż wcale. Moją intencją była żartobliwa dyskusja na tematy około-polityczne, która szybko, dzięki kilku osobom o specyficznej aktywności na FM, przerodziła się w pyskówkę i inwektywy. Specyficznej, bo mają po kilka tysięcy wpisów, z czego może kilka, albo i żadnego wpisu o tematyce budowlanej. Pojawienie się tych osób w danym wątku prawie zawsze kończy się awanturą na niskim poziomie. Ja już przywykłem, ale dla wielu nowych użytkowników to żenujące.

Miłego weekendu!

Prawo chyba nie działa wstecz...

Nie można rejestrować loginu, który jest nazwą firmy, ale chyba można zarejestrować firmę, która nazwa się tak, jak login na jakimś forum.

Wg mnie się czepiacie, ale niech się Redakcja wypowie...

Twoje chyba ma się jak pięść do nosa.Np. mam firmą

okna niktspecjalny pl.
...Mam nick niktspecjalny na FM.To według ciebie łamię regulamin czy nie???Czy to było 5 lat temu czy teraz ,czy firma założona została jak już byłem forowiczem FM lub gdy jeszcze zastanawiałem się czy nim być.To kuźwa złamałem regulamin czy nie kuźwa jego mość.???

:mad::mad::mad:

Liwko - no właśnie znajdź punkt zabraniający rejestrowania firmy pod nazwą nicka :)

Masz jakieś trudności w interpretowaniu regulaminu?

c) Nicki (loginy), emblematy (avatary) oraz sygnatury (podpisy zamieszczane pod

treścią wypowiedzi) użytkowników nie mogą mieć charakteru komercyjnego;

reklamowe, związane z działalnością gospodarczą niedozwolone i będą usuwane.

........... znajdź punkt zabraniający rejestrowania firmy pod nazwą nicka :)

Sralis mazgalis referentis dupcis.

§5.2.5.c.

Nicki (loginy), emblematy (avatary) oraz sygnatury (podpisy zamieszczane pod

treścią wypowiedzi) użytkowników nie mogą mieć charakteru komercyjnego;

reklamowe, związane z działalnością gospodarczą są niedozwolone i będą usuwane.

Jest to stwierdzenie jednoznaczne, dla każdego jako tako kumatego.

Kiedyś nie było wiadome, że to nick, który jest nazwą firmy. .

Nie jest istotne kiedy - jest istotne, że jest teraz.

Obecnie jest to naruszenie Regulaminu[/i] przez Elfir - ale w ramach wyjątku Redakcji............