Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi z pochwytem

Recommended Posts

Witam

Niedługo będę zmuszona zamówić drzwi zewnętrzne do domu i zastanawia mnie opcja drzwi z pochwytem. Strasznie pasują mi wizualnie, ale....

jak to tak naprawdę działa? czy jak zamknę drzwi od zewnątrz to zawsze się blokują czy można to jakoś ustawić (oprócz tego dynksu przy zamku o którym trzeba by pamiętać za każdym razem?) jakie są opcje na wejście bez kluczy wtedy - klawiatura i kod, czytnik linii papilarnych - ma ktoś? jakie to są koszta?

czy jak przestawię ten dynks przy zamku na stałe to już nie zamknę na klucz?

Nie chciałabym zrobić z siebie wariatki i zatrzasnąć się na dworze przed własnym domem, mam też w domu starszych ludzi i obawiam się, że oni mogli by się zamknąć na dworze.

Proszę o opinie.

Bejaro a możesz coś więcej na ten temat? Jak działa ten guzik? mam mieć jakiś kod?

http://www.roskosz.eu/images/drzwi_zewnetrzne/wyposazenie/akcesoria/pochwyt_przycisk.jpg

Ja mam pochwyt prostokątny akurat a od wewnątrz normalną klamkę,u mnie przeciąg niestraszny bo mam jeszcze samozamykacz bo przy pochwycie wydaje mi się niezbędny.

Ten guziczek może być umieszczony gdziekolwiek na ościeżnićy itp

http://www.parmax.pl/wp-content/uploads/2015/12/Przycisk-do-otwierania-drzwi-umieszczony-na-oscieznicy.jpg

Edit

To nie jest zamek elektroniczny guzik otwiera drzwi które nie są zamknięte na klucz ,to jest tylko po to aby otworzyć w razie zatrzasniecia i normalnie otwierając nie trzeba przytrzymywać klucza w zamku tylko otwierasz zamek wyciągasz klucz i guziczkiem otwierasz drzwi.

Te klawiatury otwierają chyba zamek ....

Edytowane przez Bejaro

mam z pochwytem bo fanie wyglądały , zatrzask można zwolnić ale wtedy jak powieje wiatr to się otworzą. Wkurza mnie niestety to żę jak mam pęk kluczy to walę nimi w pochwyt ( długi jest) i dziś chyba bym brał klamke

Pochwyty są różnej długości można zastosować krótszy, ja mam pochwyt długi oddalony od wkładki zamka nic się nie obija to też kwestia miejsca montażu na skrzydle.

Samozamykacz rozwiązuje problem z przeciągiem u mnie nie ma tego problemu.

Chyba już rozumiem o co chodzi.

Normalnie mogę zamykać i otwierać guziczkiem tak jakby klamką, ale nie jest zamknięte na zamek.

Jakby zatrzaśnięcie miało powodować zamknięcie na zamek to wtedy do otwarcia potrzebuję dodatkowo klawiaturkę, czytnik czy cokolwiek.

Bejaro, dzięki za zaproszenie. Chętnie skorzystamy :) teraz mamy co prawda dość duże braki czasowe, ale jak już trzeba będzie zamawiać drzwi to się z przyjemnością pofatygujemy do Ciebie :)

Drzwi z pochwytem możesz doposażyć w elektrozamek rolkowy. Ustawiasz sobie kiedy ma być on otwierany poprzez pociągnięcie a kiedy poprzez przekręcenie klucza. Ma on tzw. opcję dzień-noc.

Inna opcja to dodanie czytnika linii papilarnych. Przykładowo coś takiego:

20150218_093437_HDR~2.jpg

Ten akurat montowany jest w drzwiach Wikęd Termo Prestige. Mniej więcej wszystkie podobnie wyglądają.

Jak to działa masz poniżej:

Reasumując - tak czy siak zawsze masz opcję z kluczem. Gdyby nie było prądu, gdyby coś się popsuło, czy gdyby ktoś uszkodził czytnik / przycisk.

mam z pochwytem bo fanie wyglądały , zatrzask można zwolnić ale wtedy jak powieje wiatr to się otworzą. Wkurza mnie niestety to żę jak mam pęk kluczy to walę nimi w pochwyt ( długi jest) i dziś chyba bym brał klamke

To tylko oznacza że masz źle wyregulowane. U mnie chyba musiała by być wichura aby się same otworzyły. Fakt że trzeba troszkę szarpnąć aby otworzyć ale pięcioletni wnuczek nie ma z tym problemu.

Regulacja to jedno ale są też delikatne zamki rolkowe, które niestety odpuszczają przy mocnym przeciągu. Nie jest to wina pochwytu, drzwi czy czegokolwiek innego tylko właśnie zamka lub samej regulacji. Niestety Klienci nie są w stanie rozróżnić tego gdzie leży problem i do internetu trafia opinia, że drzwi z pochwytem są niepraktyczne, same się otwierają itd. Nie jest to oczywiście prawdą.