Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór zwrotny przy wężykach do baterii

ElemenT

Recommended Posts

Dzień dobry,

w zabudowie wannowej mam baterię podtynkową firmy Grohe, która ma fabrycznie dużo wężyków w oplocie stalowym.

Zgodnie ze sztuką takich wężyków nie powinno się zabudowywać bo czasem pękają - głównie z powodu zmiany ciśnienia albo zakręcenia zaworów - przy otwarciu leci ciśnienie.

Czy można to tak zabezpieczyć by przed podłączeniem zastosować zawory zwrotne, w momencie zamknięcia wody nie powinny dostawać wtedy tak po garach. Dobrze myślę?

:)

No właśnie projekt przewiduje obudowę wanny z mozaiki. także rewizji nie za bardzo w tym widzę.

Odcięcie wody jest dla całej łazienki także to nie problem.

Mozaikę nawet szklaną można docinać, ale jak bez cięcia to drzwiczki rewizyjne można wielkością dobrać tak aby rozstaw rastra 3x3 itp. pasował.

Poza tym trwałość wężyków firmowych ( nie mówiąc o Chińszczyźnie bez jakichkolwiek atestów ) przy zamontowanym na głównym zasilaniu reduktorze ciśnienia liczona jest w 10 -kach lat.

Rozumując w taki sposób aby przewidywać wszelkie awarie i kataklizmy zamiast domu proponuję bunkier żelbetowy

Czyli masz baterię kilku otworową do zamontowania na rancie wanny lub półce . Rewizję robi się , gdy układ płytek na to pozwala , w niewidocznym miejscu lub gdy odległość do "wnętrzności" baterii , nie przekracza 0.5m . W innym przypadku baterię powinno się instalować w panelu , który demontuje się w razie awarii . Pod panelem montuje się zbiornik , który jest łapaczem wody sączącej sie po przelotce baterii .Zbiornik podłącza się do syfonu wanny . Tylko to bardzo podraża samą baterię .

Tylko że przynajmniej jednego wężyka do słuchawki prysznicowej nie zlikwidujemy., więc o możliwość wymiany nawet jeśli to nastąpi za 10 lat należy zadbać.

Zrobić można wszystko....... nawet podstawić wiadro pod wannę i zrobić odprowadzenie do kanalizy ale to jest sposób na lekkie sączenie gdy kran jest odkręcony ale to lekkie się z reguły przeradza w strumyk i wymiana już konieczna.

Ja u siebie mam mozaikę szklaną i lekkie niedopasowanie załatwiłem docinając ostatnią warstwę kwadratów 3x3cm.

Gdy się ją wpasuje przy ścianie i ziemi gdzie tak czy inaczej idzie ćwierćwałek PCV lub taki uformowany z białego silikonu to nic nie widać.

Niestety gdy już skończyłem przypadkiem w innym sklepie natknąłem się na rewizję o idealnych wymiarach.

Edytowane przez Mareks77

Faktycznie wężyk do słuchawki będzie , ale ciśnienie jest w nim znikome . Dlatego nic się z nim nie stanie . Uszkodzeniu ulegają wężyki zagięte , poskręcane i które są pod ciśnieniem . Te wężyki do baterii kilku otworowych , są wzmocnione i tak jak wcześniej zauważyłeś , powinny wytrzymać 30lat .

Łapacz wody potrzebny jest do odprowadzania wody sączącej się po wężu słuchawki . Podłączony jest do kanalizy wężykiem fi8 . Na resztki wody wystarczy . Na awarię wężyka już nie .

Problem z rewizją jest dwojaki . Po pierwsze , jeżeli jest w widocznym miejscu , to trudno ją ładnie obrobić . Po drugie , panuje moda na umieszczanie baterii za wanną . Nie dostaniesz się do niej przez otwór rewizyjny .

Pozostaje zakup dedykowanego panela ze zbiornikiem na wodę . Taki zestaw pod wannowy , można kupić od kilkuset zł . Albo kombinujemy ze sztywnym podłączeniem .