Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

Ja gorąco polecam indukcję!

Nigdy w życiu nie wróciłabym do gazu - na indukcji nie ma tłustego osadu. Płyta elektryczna nie wchodziła w rachubę w nowym domu - nigdy nie udało mi się jej sensownie opanować.

Nie ma nic wygodniejszego, przyjemniejszego i dokładniejszego w obsłudze.

Te legendy o tym, że niby nie można smażyć naleśników, chyba wymyślają firmy sprzedające gaz.

Ja korzystałam ze wszystkiego: gaz, indukcja, elektryczna ceramiczna. Na wszystkim gotować umiem, więc to dla mnie nie wyznacznik :D Odczułam też różnicę w gazie z sieci i z butli - ten sieciowy to chyba jakiś chrzczony, bo słabizna. Z butli zawsze lepiej się gotowało.

Jeszcze myślę, jeszcze nie zdecydowałam. Gaz akurat odpada ze względu na osady z tłuszczu, więc zostaje zwykła płyta ceramiczna albo indukcja.

Haha, wygrałyście z łazienką :D Będzie farba i tylko ściana przy dłuższym boku wanny w ozdobnej mozaice :D A wiecie dlaczego? Bo Tubądzin, producent tych płytek, które miały być na reszcie łazienki, nie ma nawet planów produkcji i trzeba by czekać tak z miesiąc lub dwa :p I nigdzie po hurtowniach tego ni ma.

Łazienka będzie więc taka:

- podłoga płytki Mattina Sabbia

- ściana za wanną arabeska Adriatyk

- reszta ścian farba łazienkowa Tikkurilli F 481

http://www.cerrad.pl/produkty/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/a/mattina-_2_.jpg

arabeska-srednia-adriatyk-szkliwiona.jpg

http://www.tikkurila.pl/images/swatches/info/tikkurila_f481.gif

Co Wy na to?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Iscra - przecież ceramiczna to jest energożerny przeżytek. Ktoś jeszcze wybiera ceramiczną?

Wiesz, mam przykład moich rodziców - kupili 15 lat temu i dopiero teraz zaczyna się psuć. Z tym, że psucie nie oznacza, że któryś moduł całkowicie się spalił, a jedynie to, że grzeje na maxa i nieważne co ustawisz xD Niemal 15 lat bez zarzutu (a 14 na pewno) - to całkiem niezły wynik. Kuchnia zdążyła przejść odświeżenie, a płyta została.

Tak, wiem, wcale to nie musi oznaczać, ze trafię na równie bezawaryjną.

Ale: znam płytę, znam wady i zalety. Stąd waham się między ceramiczną a indukcyjną.

Moja stara plyta ceramiczna ma 16 lat i działa teraz będą korzystać nowi właściciele.

Ale wg mnie to dlatego że to sprzęty jeszcze made in Germany bez chińskich podzespołów.

Wszystkie stare sprzęty w kuchni działają u mnie jeszcze jedyny problem to piekarnik wywala korki jak włączę szybkie nagrzewanie od zera, przy normalnym trybie rozgrzewania jest ok reszta działa ale może to wina instalacji.

Ostatnio znalazlam gwarancję na pralkę samsunga zakup 02 2006 sama się zdziwiłam nic nie siadło.

Niestety mam pecha do ekspresów 3 już i awaryjny.

Nie namawiam na nic tym bardziej że znasz wady i zalety ale z żywotnością to chyba loteria.......

Wiesz, mam przykład moich rodziców - kupili 15 lat temu i dopiero teraz zaczyna się psuć. Z tym, że psucie nie oznacza, że któryś moduł całkowicie się spalił, a jedynie to, że grzeje na maxa i nieważne co ustawisz xD Niemal 15 lat bez zarzutu (a 14 na pewno) - to całkiem niezły wynik. Kuchnia zdążyła przejść odświeżenie, a płyta została.

Ale oni mają starą płytę. A mówimy o wyborze na dziś sprzętu do kuchni. Indukcja w użytkowaniu jest wielokrotnie tańsza. Pomijam wygodę.

Hm, powiem tak.

Rodzice mają płytę Boscha i dopiero teraz szwankuje (po 15 latach).

Mają też pralkę Boscha i od kilkunastu lat działa.

My mamy pralkę Boscha od 6 lat i też bez zarzutu.

Opinie o tej białej ceramicznej płycie Boscha były różne, ale w żadnej z nich nie spotkałam się z zarzutem, że się psuje (w przeciwieństwie do Whirlpoola...).

Taki pomysł w celu zrównoważenia budżetu xD

Arabeskę w łazience dać nie na cała ścianę, a jedynie pas wysokości 1m zaraz nad dłuższym bokiem wanny. Wyżej farba.

Opcja druga:

Pas metrowej szerokości od wanny do sufitu, po bokach farba.

I teraz tak... jak to ładnie zakończyć? Listwami jakimiś obrobić?

A może by jednak naciągnąć troszkę budżet i mieć to jedno wow choćby tylko na jednej ścianie???

Czasem trzeba coś drożej żeby gdzieś Indziej taniej ;)

Ja bym zrobiła " ramkę" z czarnej arabeski... to tak po taniości ;)

Do kuchni piekarnik i zmywarka zostały jak było wcześniej, do gotowania zamówiliśmy ostatecznie indukcję BOSCH PIF651FC1E.

Dziś/jutro zamawiam mozaikę do łazienki. Chyba zrobię pas o szerokości 1m od sufitu do wanny. Uwzględniając listwę - od ścian bocznych zostanie po ok. 35 cm z każdej strony.

cc778f5a1437ca629b7824c58e817532.jpg7807486bdad24bf7940f4463eda03db3.jpgcd297a918c957b1af3b3d2acaaadda41.jpg 10269214caf865f2d31e3a64f8a1c811.jpgb45744c8b0df23944de0521df71372d1.jpg fdcc3b43f6aeae8c434f6d0cb78bb7b4.jpg 1426050b261c6ab6f15fa49a279d1a12.jpg

tu arabeski są wśród innych płytek 9dab14e26456db3d27c2c42997f2ea61.jpg ale czy u CIebie będą zachowane proporcje - tutaj nie siega do sufitu ani do podłogi. naklej sobie taśmę malarską, albo namaluj sobie na kartce zachowujac skalę.

ja raczej szłabym w okienko - czyli arabeski po środku, dookola ramka z dekorka - może być czarny, i reszta w tanich płytkach - arabeski bierzesz niebieskie, więc nie musisz dobierać bieli do bieli - np. moje cegiełki z casto za 18 zł m2 kupowałam.

naklej sobie taśmę malarską, albo namaluj sobie na kartce zachowujac skalę.

ja raczej szłabym w okienko - czyli arabeski po środku, dookola ramka z dekorka - może być czarny, i reszta w tanich płytkach - arabeski bierzesz niebieskie, więc nie musisz dobierać bieli do bieli - np. moje cegiełki z casto za 18 zł m2 kupowałam.

Porysowałam sobie na kartce, przyjrzałam się Twoim inspirkom (dzięki, Emi, u mnie gugiel nie działa xD A przynajmniej ja nic nie potrafiłam znaleźć...)

Widzę potencjał :) To naprawdę może fajnie wyglądać.