Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy służycie także pomocą co do PC gruntowych? jak tak to czy istnieje możliwość wyliczenia zapotrzebowania na ciepło i zaproponowania określonej oferty? mam tu na myśli PC+odwierty+podłogówka+ chyba pojemnik na cwu

pozdrawiam

Witam! Oczywiście, mamy również szeroka ofertę na gruntowe pompy ciepła. Co do kompleksowe obsługi - polecam naszych autoryzowanych partnerów - znajdziesz TUTAJ takiego, które jest najbliższy twojej lokalizacji.

Nasi partnerzy są przez nas szkoleni i oferują:

Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, także bezpośrednio w miejscu instalacji

Określenie zapotrzebowania na ciepło/wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta

Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada danemu zamierzeniu budowlanemu lub modernizacyjnemu

Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności

Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych

Poglądowa kalkulacja potencjału oszczędności kosztów ogrzewania dzięki modernizacji

Informacje dotyczące publicznego dofinansowania oraz wsparcia na etapie składania wniosków

Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych nowej instalacji grzewczej

Pozdrawiam!

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wskocze w temat z zapytaniem bardzo ogolnym.Ile kosztowalaby cala instalacja lacznie z podlogowka pompy pow.woda do budynku o powierzchni grzewczej 250mkw .Sciany porotherm,ocieplenie 20cm ,okna i drzwi dwuszybowe,went. mechaniczna.Zadaje pytanie czysto orientacyjnie ,biorac pod uwage tansze pompy np. Ecopower C14

Witam

Wskocze w temat z zapytaniem bardzo ogolnym.Ile kosztowalaby cala instalacja lacznie z podlogowka pompy pow.woda do budynku o powierzchni grzewczej 250mkw .Sciany porotherm,ocieplenie 20cm ,okna i drzwi dwuszybowe,went. mechaniczna.Zadaje pytanie czysto orientacyjnie ,biorac pod uwage tansze pompy np. Ecopower C14

Ja również odpowiem niestety bardzo ogólnie i odeślę Pana do naszych partnerów sprzedażowych i serwisowych, którzy na podstawie większej ilośc informacji, planu budynku OZC itd dobiorą urządzenie i zasugerują ceny i sposób wykonania.

Polecam poszukać na naszej stronie: TUTAJ wyszukasz najbliższego partnera.

No i przypominam o trwającej promocji na pompy ciepła Viessmann! Szczegóły TUTAJ

Pozdrawiam!

Witam

Należy wyliczyć zapotrzebowanie itp. Ale myślę że poniżej 50.000 z podlogowką może być problem jeżeli jest to 250m2.

Gość Arturo72
a przy ogrzewaniu podłogowym trzeba jakoś inaczej zrobić podłogę?? Tzn wylewka z innego rodzaju betonu niż przy braku ogrzewania w podłodze?

Nie,jedynie grubsza o 2-3cm będzie wylewka.

Ja właśnie rozważam jaką wylewkę u siebie zastosować.

100 % ogrzewanie podłogowe znam zalety i wady obu wylewek a mimo to dalej trudno mi podjąć decyzję.

Jeszcze trochę czasu mam ale imo nie daje mi spokoju ten temat.

Tzn jedynym co przemawia za tradycyjną to lepsza akumulacja ciekawe ile szybciej wystygnie anhydryt

Gość Arturo72

Tzn jedynym co przemawia za tradycyjną to lepsza akumulacja ciekawe ile szybciej wystygnie anhydryt

Szybko ze względu na cienką warstwę.

Jesli zamierzasz grzać akumulacyjnie miksokret jeśli bez patrzenia na taryfy anhydryt no chyba,że zapakujesz 8-9cm anhydrytu to anhydryt ale to bezsens bo jedyna jego zaleta to cienka warstwa czyli szybkie i bezpośrednie oddawanie ciepła,dla innych to jest własnie wadą.

Edytowane przez Arturo72

Właśnie cały myk jest taki że nie wiem jeszcze czym będę pędzić tą podłogówkę celuję w PC PW ale nie wiem jak wyjdę z kasą na koniec budowy możliwe że będzie to zwykły kocioł elektryczny lub bufor ciepła.

Miejsce na posadzkę mam może być grubsza z 8-9 cm bo taką zakładałem właśnie.

Sąsiadowi zrobili z miksokreta i ogólnie wszystko ładnie pięknie zatarta itd tylko ma taki głuchy pogłos ta posadzka jak się chodzi zupełnie inaczej niż np na wylewce betonowej nie wiem może po położeniu kafli ten pogłos zniknie ale byłem nieco zdziwiony tym faktem.

No dobra czyli pod PC powietrze woda 100% podłogówki co byście wybrali ?

Gość Arturo72

No dobra czyli pod PC powietrze woda 100% podłogówki co byście wybrali ?

Czy to PC p-w,czy bufor czy kociołek elektryczny lepiej jak jest wylewka akumulacyjna.

Dla niektórych wada ale dla mnie zaletą jest właśnie wylewka cementowa bo ma dużą bezwładność i fajnie stabilizuje temperaturę w domu na stałym poziomie.

Gość Arturo72
chyba, że dom jest już tak bardzo akumulacyjny, że wylewka nie gra już dużej roli :)

No chyba,że :)

Ale ileś tam m3 betonu bezpośrednio nagrzane do optymalnej temperatury na dłużej posłuży niż nawet ściany z silikatu pośrednio nagrzane powietrzem.

No chyba,że :)

Ale ileś tam m3 betonu bezpośrednio nagrzane do optymalnej temperatury na dłużej posłuży niż nawet ściany z silikatu pośrednio nagrzane powietrzem.

Sorki ale jakie to ma znaczenie jak wyłączasz grzanie czy beton ( silka ) był nagrzany bezpośrednio czy pośrednio?

• 4 weeks później...