Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłgowe - ustawienia

pakaj2d2

Recommended Posts

Witam wszystkich

Z takim pytaniem, ponieważ mam problem a konkretnie nie wiem jak ustawić podłogówkę. Instalacja niedawno została uruchomiona (zamontowano piec) i teraz mam problem jak ustawić poszczególne rzeczy żeby wszystko chodziło (chcę wygrzać posadzkę).

Elementami zmiennymi które mogę ustawić są:

- piec kondensacyjny dwufunkcyjny - temperatura na piecu

- sterownik pompy w zakresie temperatury 25-75 st. C

- zawór termostatyczny na wejściu przed rozdzielaczem w zakresie 20-85 st. C

Proszę o pomoc !!!! Poniżej zdjęcie mojego układu.

20160423_170426.jpg

20160423_170426.jpg

Masz kompletnie źle dobrany rozdzielacz do kotła, który posiadasz. Taki rozdzielacz jak Twój daje się do kotłów węglowych, które fajnie pracują na temp. zasilania 70 stopni. U Ciebie temp. zasilania powinna być jak najniższa. Wystarczyłoby dać zawór mieszający + siłownik + sterowanie pogodowe (zakładam, że masz też obieg na grzejniki).

Żeby było idealnie, potrzeba:

- sprzęgło

- pompa na grzejniki

- pompa z zaworem mieszającym na OP.

A gdyby była tylko podłogówka, to oprócz gołego rozdzielacza nie trzeba by było nic...

Twój układ będzie pracował poprawnie, pod warunkiem ustawienia stałej t. czynnika na min. 60'C - po pierwsze nie wykorzystasz kondensacji, po drugie zostaje tylko sterowanie ilościowe, tzn. termostat dwustanowy - o pogodówce zapomnij.

Kolego napisz jaki masz kondensat, albo inaczej jakie sterowanie. Czy elektronika CI steruje stałotemperaturowo, czy też masz możliwość włączenia pogodówki (krzywe grzewcze). Musisz posiadać czujnik temperatury zewnętrznej w drugim wypadku.

Rozdzielacz fakt, totalnie nie pod ten piec.

Nie rrób nic na huraaa. Sprawdź, czy te grzejniki masz na tyle przewymiarowane, że byłbys w stanie zasilać je temperaturą wody, taką jaką masz podawaną na podłogówkę. Jeśli nie, to różowo nie jest. Tak jak kolega wyżej napisał, powinieneś mieć mieszacz lub są też rozdzielacze z mieszaczami, do których można zamontować silnik mieszacza i podłączyć to do pieca pod obieg z mieszaczem. O Ile Twój kocioł kondensacyjny, a właściwie jego elektronika potrafi obsłużyć co namniej dwa obiegi grzewcze. Jeśli nie potrafi to możesz zastosować sterownik np. UNI2, UNI3, który sterowałby pogodowo tym mieszaczem.

Najlepiej to oczywiśćie mieszacz w kotłowni, ale żeby nie rozwalać za dużo instalacji to polecałbym coś takiego + siłownik (tutaj bez siłownika COLMIX-ER http://www.prandelli.pl/wp-content/uploads/2016/01/colmix_instrukcja.pdf. Mieszacz to to czarne po lewej na dole.

Ja osobiście wymieniłbym rozdzielacz. Wtedy możesz sterować pogodówką przez sterownik kotła, czy dokupiony.

Napisz jaki masz kocioł z jakim sterownikiem.