pakaj2d2 23.04.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam wszystkich Z takim pytaniem, ponieważ mam problem a konkretnie nie wiem jak ustawić podłogówkę. Instalacja niedawno została uruchomiona (zamontowano piec) i teraz mam problem jak ustawić poszczególne rzeczy żeby wszystko chodziło (chcę wygrzać posadzkę). Elementami zmiennymi które mogę ustawić są: - piec kondensacyjny dwufunkcyjny - temperatura na piecu - sterownik pompy w zakresie temperatury 25-75 st. C - zawór termostatyczny na wejściu przed rozdzielaczem w zakresie 20-85 st. C Proszę o pomoc !!!! Poniżej zdjęcie mojego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.04.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Kondensat i rozdzielacz stalotemperaturowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakaj2d2 23.04.2016 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Proszę o wytłumaczenie bo nie rozumiem !!!! Całą hydraulikę robił profesjonalista wiec nie wiem dlaczego taki wpis ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 23.04.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Masz kompletnie źle dobrany rozdzielacz do kotła, który posiadasz. Taki rozdzielacz jak Twój daje się do kotłów węglowych, które fajnie pracują na temp. zasilania 70 stopni. U Ciebie temp. zasilania powinna być jak najniższa. Wystarczyłoby dać zawór mieszający + siłownik + sterowanie pogodowe (zakładam, że masz też obieg na grzejniki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakaj2d2 23.04.2016 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Tak mam również obieg na grzejniki. Bardzo prosiłbym o info co należałoby dokładnie kupić i jak to ma mniej więcej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.04.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Żeby było idealnie, potrzeba:- sprzęgło - pompa na grzejniki- pompa z zaworem mieszającym na OP. A gdyby była tylko podłogówka, to oprócz gołego rozdzielacza nie trzeba by było nic... Twój układ będzie pracował poprawnie, pod warunkiem ustawienia stałej t. czynnika na min. 60'C - po pierwsze nie wykorzystasz kondensacji, po drugie zostaje tylko sterowanie ilościowe, tzn. termostat dwustanowy - o pogodówce zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 26.04.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Kolego napisz jaki masz kondensat, albo inaczej jakie sterowanie. Czy elektronika CI steruje stałotemperaturowo, czy też masz możliwość włączenia pogodówki (krzywe grzewcze). Musisz posiadać czujnik temperatury zewnętrznej w drugim wypadku. Rozdzielacz fakt, totalnie nie pod ten piec.Nie rrób nic na huraaa. Sprawdź, czy te grzejniki masz na tyle przewymiarowane, że byłbys w stanie zasilać je temperaturą wody, taką jaką masz podawaną na podłogówkę. Jeśli nie, to różowo nie jest. Tak jak kolega wyżej napisał, powinieneś mieć mieszacz lub są też rozdzielacze z mieszaczami, do których można zamontować silnik mieszacza i podłączyć to do pieca pod obieg z mieszaczem. O Ile Twój kocioł kondensacyjny, a właściwie jego elektronika potrafi obsłużyć co namniej dwa obiegi grzewcze. Jeśli nie potrafi to możesz zastosować sterownik np. UNI2, UNI3, który sterowałby pogodowo tym mieszaczem.Najlepiej to oczywiśćie mieszacz w kotłowni, ale żeby nie rozwalać za dużo instalacji to polecałbym coś takiego + siłownik (tutaj bez siłownika COLMIX-ER http://www.prandelli.pl/wp-content/uploads/2016/01/colmix_instrukcja.pdf. Mieszacz to to czarne po lewej na dole. Ja osobiście wymieniłbym rozdzielacz. Wtedy możesz sterować pogodówką przez sterownik kotła, czy dokupiony. Napisz jaki masz kocioł z jakim sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts