Ocelotto 24.04.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam. Jestem na etapie wyboru projektu domu jednorodzinnego.Znalazłem interesujący mnie projekt - jest to jednak dom w standardzie NF40.Dom planuję wybudować za własne pieniążki bez kredytu, więc dofinansowanie mnie za bardzo nie interesuje.Czy opłaca się więc mi budować dom w takim standardzie? Czy nie będzie on miał wielu drogich rozwiązań, których koszt mi się nie zwróci? Może lepiej od razu dać sobie spokój i szukać innego projektu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 24.04.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Przy tylu szczegółach na pewno dostaniesz satysfakcjonującą odpowiedź. To, że projekt jest "pod" NF40 nie świadczy jeszcze o tym, że budowa musi być droższa. Nie biorąc dofinansowania możesz na niektórych materiałach zaoszczędzić tak jak na budowie "normalnego" domu z projektu nie-NF40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.04.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam. Jestem na etapie wyboru projektu domu jednorodzinnego. Znalazłem interesujący mnie projekt - jest to jednak dom w standardzie NF40. Dom planuję wybudować za własne pieniążki bez kredytu, więc dofinansowanie mnie za bardzo nie interesuje. Czy opłaca się więc mi budować dom w takim standardzie? Czy nie będzie on miał wielu drogich rozwiązań, których koszt mi się nie zwróci? Może lepiej od razu dać sobie spokój i szukać innego projektu? Pozdrawiam. NF40 to może być każdy dom który grubiej ocieplisz. Żadna filozofia. Program dopłat jest po to by mieć gwarancję jakby jakości wykonania. Bo przykładowo firma zbuduje Ci dom i dopóki w nim nie zamieszkasz i po rachunkach nie sprawdzisz to nie wiesz czy domek będzie taki czy siaki bo od jakości i dokładności wykonania zelży powodzenie końcowe. Przykładowo, jeżeli nie masz czasu pilnować ludzi na budowie to nie wiesz czy nie porobią jakiś błędów przez które dom nie będzie szczelny bo coś tam zakitują i nie będzie widać. Program dopłat zmusza do wykonania testu szczelności i nie jest tak że możesz sobie to zrobić czy nie tylko że to jest obowiązek a wtedy już fachowcy się wymigają że spieprzyli robotę. Też mogą oszukać i zamiast przykleić przykładowo 20cm grafitowego styro to przykleją 20cm białego. Ty zapłacisz za grafitowy a oni przykleją inny lub dadzą jakiś styro niewiadomego producenta który nie ma grafitowego styropianu a tylko go farbuje bo ponoć takie przypadki tez się zdarzają. Program zmusza wykonawcę do budowy zgodnie z wytycznymi i trzeba dokumentować poszczególne etapy pracy poprzez między innymi fotografie. Nie musisz brać kredytu na cały dom by dostać dofinansowanie bo możesz wziąć przykładowo 30k a potem te 30k Ci oddadzą, tzn mniej bo minus tam opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 06.05.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Kamil, naprawdę nie powinieneś się odzywać, jeśli nie wiesz, o czym piszesz. Ja neguję już pierwsze twoje zdanie. Ale to Ciebie nie powstrzyma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.05.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 06.05.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 My budujemy dom wg projektu indywidualnego wykonanego pod NF40 i zweryfikowanego jako NF40. Z różnych względów nie mamy dofinansowania, ale przeszkodą nie był sam projekt. Natomiast i tak cieszymy się, że projekt ma ten standard, gdyż jest to pewne wymaganie również dla wykonawców. Oczywiście już wiele elementów zrobiliśmy inaczej niż w projekcie, powiem więcej - lepiej, a konieczność trzymania się NF40 do uzyskania dofinansowania bardzo by te zmiany ograniczyła.Ja uważam, że warto wybrać NF40. Nie musisz go weryfikować, bo to niestety kosztuje 1-2kPLN, a projektant pewnie tej weryfikacji za darmo Ci nie zapewni. Ale dzięki takiemu projektowi jest mniejsza szansa na poważniejsze błędy podczas realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts