maverick0069 25.04.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam wszystkich.Mieszkam w domu jednorodzinnym 200 m2 razem z żoną i dwiema córeczkami już ósmy rok, dom jest własnością teściowej, która z kolei przebywa za granicą ..... tzn przebywała, wraca smoczyca na stałe za rok, może półtora.... komfort mam taki, że jest duża kubatura i piętro na które chce się wybrać jest nieużytkowane ... i tak na prawdę mam 12-18 miesięcy żeby się tam wprowadzić.Generalnie jedno pomieszczenie sobie zrobiłem i centralne ogrzewanie mam puszczone już z rozdzielacza do pomieszczeń, zostały tylko podłogówki.Cała reszta gołe ściany brak wody, kanalizacji i elektryki.Od czego chciałbym zacząć ? a mianowicie od piwnicy,Planuje Poprowadzić wodę od wodomierza po przez zmiękczacz firmy AEG do rozdzielni którą zrobię sobie sam, z rur PP, i ok jeżeli chodzi o wodę zimną, problem pojawia się przy wodzie ciepłej użytkowej, dlatego że obawiam się o odległość punktów poboru wody od zasobnika ciepłej wody, który znajduje się właśnie w piwnicy obok kotła węglowego.będzie to ok 20 metrów.Mam świadomość że za każdym razem gdy na górze czy to w prysznicu czy umywalce odkręcę kurek ciepłej wody będę musiał spuszczać zimną wodę która będzie zalegała w tych 20 metrach rury.Pomyślałem by zainstalować sobie na piętrze pojemnościowy podgrzewacz wody, ale po przeliczeniach jest to niestety bardzo nieekonomiczna opcja.Zastanawiam się czy da się zrobić jakąś cyrkulację by woda w rurach się mieszała ale na takiej odległości się chyba nie da.Poradźcie coś panowie, co i jak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.04.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Zakładając rurkę 18mm i długość 20m, siedzi tam 4L wody. Węglem grzejesz CWU także w lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maverick0069 26.04.2016 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Zakładając rurkę 18mm i długość 20m, siedzi tam 4L wody. Węglem grzejesz CWU także w lato? W ogóle nie grzeje węglem, w większości brykietem dębowo-bukowym, mieszanym z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.04.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 W ogóle nie grzeje węglem, w większości brykietem dębowo-bukowym, mieszanym z drewnem. Jeden grzyb... Grzejesz zatem DREWNEM wodę także w lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.04.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Tylko cyrkulacja. Dokładasz powrót z ciepłej wody, pompkę i masz ciepła wodę na zawołanie.Odnogę prowadzisz jak najbliżej ujęcia wody a jeśli jest ich więcej to gdzieś po środku lub z najdalszego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maverick0069 30.04.2016 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Jeden grzyb... Grzejesz zatem DREWNEM wodę także w lato? Tak w lato też grzeję piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts