Consponsa 25.04.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Drodzy forumowicze, Znalazłam ciekawy dom do kupienia, świetna lokalizacja i bardzo dobra cena.Do ma jeden problem - stoi w linii prostej 100 metrów od drogi krajowej - pierwsza linia zabudowy.Hałas na działce koło domu jest duży, dom stoi około 3 metrów nad drogą. Mam pytanie, jak myślicie:- czy jak postawią ekrany wzdłuż drogi krajowej to poprawi mi to komfort akustyczny?- czy są jakieś sposoby na tłumienie hałasu na działce, myślałam o szumiących roślinach, trawach, może jakieś aktywne metody tłumienia?- jakie macie doświadczenia z "wyciszaniem" działki? Dodam, że budowa muru/ogrodzenia pełnego nie jest możliwa - działka nie jest duża, droga jest od południa. Wysokie ogrodzenie odcięło by mnie od słońca. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafef 25.04.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Duże wysokie drzewa zapewne by wytłumiły trochę dźwięk, ale szum dalej pozostanie.Podjedź sobie gdzieś w okolicę gdzie masz ekrany akustyczne przy drodze, stań w podobnej odległości i zobacz. Weź pod uwagę, że motocykle, sportowe auta, które mają dosyć głośny wydech mimo wszystko będzie ciągle słychać. Szczególnie wieczorami, gdy "chłopaki" wylatują pośmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 25.04.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 hałas rozchodzi się pod kątem 45st., więc działka powyżej drogi nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Dodatkowa bariera w postaci drzew na pewno trochę pomoże pytanie tylko - na ile? W sumie człowiek do wszystkiego się przyzwyczaja, więc pewnie po 3-4 miesiącach mieszkania przestałbyś zwracać uwagę na hałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 - jakie macie doświadczenia z "wyciszaniem" działki? Z góry dzięki za odpowiedzi. Hałas to mały problem w porównaniu do zanieczyszczenia powietrza http://www.zm.org.pl/?t=koalicja.wplyw_transportu w życiu bym nie chciał takiej działki, a tym bardziej kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 na pewno ekrany nieco pomogą. Mam porównanie w swojej okolicy.Bez ekranów nawet ok. 50 m szerokości las nie tłumi warkotu samochodów - jest głośniej w okolicy domów stojących w lesie, dobre 100 m od trasy, niż bliżej drogi, ale za ekranami (i poniżej wysokości szosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.04.2016 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Drodzy forumowicze, Znalazłam ciekawy dom do kupienia, świetna lokalizacja i bardzo dobra cena. . Bardzo dobra cena, bo dom stoi 100 metrów od drogi i trudno będzie go sprzedać. Wydając pieniądze życia na dom warto rozważyć wpływ otoczenia i przemyśleć czy 50-100 tyś złotych mniej będą warte codziennego życia w pobliżu ruchliwej drogi? Oczywiście, że mieszkańcy bloków w miastach mieszkają przy drogach, ale czy nie po to kupujemy dom żeby mieć nieco wygodniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts