Kwiatek89 25.04.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie! to mój pierwszy post, proszę o wyrozumieąłość! Kupiliśmy swoje pierwsze własne m. Z pozoru duże bo prawie 70 m2 ale jest jednak małe ale... mianowicie pokój dzienny. Wydaje Nam się, że nie osiągniemy porządanej funkcjonalności i komfortu....... Zastanawiamy się nad pozbyciem się pokoju o wymiarach 8,75 ale szkoda nam go... mamy córeczkę i chcemy jeszcze jedno dziecko za około 2 lata a budowanie, przeaaranżowywanie całego meiszkania w tak krótkim okresie czasu jest chyba bez sensu... Prosimy Was serdecznie o małą pomoć, jakie Waszym zdaniem aranżacje, rozkład w pokoju dziennym będą najdogodniejsze ale głownych wymagan to jest- brak przytłaczającej ciasnoty! Chcemy w pomieszczeniu głównym mieć aneks z wyspą, stół jadalniany na 6 osób z możliwościa rozłżenia o kolejne 2- do 4 dodsatkowych osób, i oczywiście kanapa coś do siedzenia, stolik kawowy i miejsce na tv. możemy zrezygnować z wyspy jeżeli nie uda się jej wcisnąć. Wymagań mnóstwo, a pomysły ograniczone. Mieszkanie dopiero się buduje- możęmy bezpłatnie dokonywać zmiany rozpmieszczeń pokoi ale nic więcej z tego ukłądu się chyba nie uda wyciągnąć... Drodzy użytkownicy! Pomożecie? załączam rzut mieszkania. 32 m2 jest razem z korytarzem i miejscem na szafę przy wejściu po prawej stronie od drzwi wejściowych . Pokój dzienny z aneksem ma wg. planów 25 m2 )[ATTACH=CONFIG]353991[/ATTACH Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Kwiatek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 25.04.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jaka jest wysokość okien w pokoju dziennym i tym powyżej.Może tak:http://images77.fotosik.pl/542/53b41265f205e427med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 25.04.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) okno duże na balkon 270 długość wys 230. w aneksie 100 szer na 150 wys. w POKOJACH POZOSTAŁYCH OKNA TO 150 NA 150 CM i około 80 CM od ziemi w anekcie także. Myslilismy aby pod oknem umieścic zlew... W ażna jeszcze uwaga, w aneksie chcielibysmy lodówke side by side... mysleliśmy żeby umiescic ją przy drzwiach, tak jakchyba jest w projekcie kinki Kinka, projekt jest naprawdę ciekawy. Nam się takie coś udało narysować, Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Kwiatek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeśli okno jest na wysokości 80 cm, to o ile nie jesteś niską osobą, będą cie bolały plecy w czasie zmywania. Blat kuchenny jest średnio na 85 cm w gotowych zestawach mebli typu Bodzio. IKEA robi na 90 cm. lodówka side by side - jesteś pewna, że jest to wam absolutnie niezbędne?To mieszkanie - czyli miasto a nie wieś, nie robicie zapasów na tydzień. Ta lodówka nie dość , że jest szeroka, to jeszcze głębsza - ma 77 cm, czyli wystaje poza linię mebli. http://www.wolnymbyc.pl/kuchenne-historie-cz-2-lodowka-side-by-side/ Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 25.04.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeśli okno jest na wysokości 80 cm, to o ile nie jesteś niską osobą, będą cie bolały plecy w czasie zmywania. Blat kuchenny jest średnio na 85 cm w gotowych zestawach mebli typu Bodzio. IKEA robi na 90 cm. lodówka side by side - jesteś pewna, że jest to wam absolutnie niezbędne? To mieszkanie - czyli miasto a nie wieś, nie robicie zapasów na tydzień. Ta lodówka nie dość , że jest szeroka, to jeszcze głębsza - ma 77 cm, czyli wystaje poza linię mebli. http://www.wolnymbyc.pl/kuchenne-historie-cz-2-lodowka-side-by-side/ Ja nie chcę korzystać z gotowych produktów to znaczy zabudowę kuchenną chcemy zrobic na wymiar, i pewnie nie tylko to, tak aby spełniała nasze oczekiwania. Naszym zdaniem do ikei to na klopsiki, a nie po papierowe meble. Na wsi byłem może ze 3 razy w życiu ale nie przypominam sobie ogromnych zapasów żywności w tych domach. Mamy XXi wiek. Obecnie posiadamy zabudowaną małą lodówkę i jest dla nas nie praktyczna. Bardzo spodobały się właśnie te duże wystające Wzrostu mam 196cm, żona około 170 tak więc musimy znaleść kompromis... U znajomych problem z blatem nad oknem został rozwiązany "tak jakby zabudową ze ścian pod kątem 90 stopni do blatu na wysokość około 10 cm. Tak aby miało to ręce i nogi. co do artykułu, ktoś tu ma kompleksy. Idąc ze reoryką autora- po co kupiować samochody jak są rowery albo skutery, a przykład z tym, że gdzieś tma wystarcza taka a nie inna lodówka... bez sensu. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Kwiatek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Ok, na wymiar możecie sobie zrobić szafki i po 50 cm. Co za problem myć naczynia na kolanach?Napisałam jak wygląda standard użytkowy, a nie gdzie meble kupować. Sama mam 172 cm i mam blaty na 90 cm, bo jak miałam na 85 cm to bolały plecy w czasie pracy kuchni. A ty chcesz robić sobie zlew poniżej 80 cm. Ale co kto lubi... Do do artykułu - nie kompleksy, bo w końcu ta lodówka nie jest poza zasięgiem finansowym przeciętnego Kowalskiego. Ale właśnie chcesz sobie ogromną lodówkę wstawić do kuchni, w której masz już teraz problemy z rozstawieniem zwykłych mebli, by uzyskać niezbędną ilość blatów roboczych. Decydujesz się na lodówkę np. kosztem wygody pracy przy zlewie. Ok, niby kompromisy. Tylko dlaczego w tak absurdalnym kierunku?Autor przemawia do rozsądku po prostu. Na twojej drugiej wizualizacji nie ma miejsca na TV, ale może nie planujecie? Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.04.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeśli nie potrzebujecie gabinetu, to najmniejszy pokój wykorzystałabym obecnie na jadalnie za podwójnymi drzwiami. Po pojawieniu się drugiego dziecka (czyli dobre 4 lata, bo pewnie wcześniej będzie z Wami w sypialni) przeniosłabym sypialnię i oddała pokój 11m - na pierwsze lata będziecie mieli przestronną część dzienną http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/mieszknaie%20nasze_zps5bvet1ol.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 25.04.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Na drugiej wizualizacji tv ma się znajdować na ścianie pod skosem na wysięgniku w otoczeniu jak ja to mówie "komunistycznej meblościanki" Myśleliśmy też o propozycji wprowadzenia stołu do pokoju najmniejszego ale pojawiła się sprawa tego, ze i tak meble musimy kupować takie aby po pojawieniu się potomka kolejneg trzeba będzie ten stół schować do pokoju dziennego.... z drugiej strony to chodziaż kilka lat będze więcej pozornej przestrzeni w mieszkaniu. Na pierwszy rzut oka wszystko można fajnie ustawić w mieszkaniu ale przy dogłębnym zastanowieniu juz tak łatwo nie jest.... Dobrze a zostając w obrębie tlyko dziennego z aneksem. Co myslicie o tym aby w miejsce aneksu wstawić już stół jadalniany dzięki czemu powiększy się na stałe obszar na część dzienną... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 26.04.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Nie ma sensu rezygnować z któregoś pokoju jeśli planujecie powiększenie rodziny.Czas szybko leci a kasy na takie przeróbki nie będzie przy maluchach bo będą inne ważniejsze wydatki.Chcecie wyspę czy lodówkę side by side to zróbcie przecież marzenia trzeba spełniać,ale blat na wysokości 80cm jest wykluczony Zawsze myślałam że pomieszczenie w kwadracie lepiej urządzić teraz po wybudowaniu domu wiem że jest odwrotnie.U was jest do dyspozycji 25m niby nie mało,ale po wstawieniu wyspy muszą być zachowane odległości i przejścia,żeby nie wyszło że macie olbrzymią kuchnię z kanapą. Układ nr 1 odpada,przecież tam są okna do podłogi,kanapa blokuje dojście i pomiędzy tv jest trochę ciasno. Układ nr 2 ok,ale problem z umiejscowieniem tv do tego siedzisz przodem do aneksu i garów w zlewie. Może tak: http://images77.fotosik.pl/543/18befc10c445d519med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 26.04.2016 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie ma sensu rezygnować z któregoś pokoju jeśli planujecie powiększenie rodziny.Czas szybko leci a kasy na takie przeróbki nie będzie przy maluchach bo będą inne ważniejsze wydatki.Chcecie wyspę czy lodówkę side by side to zróbcie przecież marzenia trzeba spełniać,ale blat na wysokości 80cm jest wykluczony Zawsze myślałam że pomieszczenie w kwadracie lepiej urządzić teraz po wybudowaniu domu wiem że jest odwrotnie.U was jest do dyspozycji 25m niby nie mało,ale po wstawieniu wyspy muszą być zachowane odległości i przejścia,żeby nie wyszło że macie olbrzymią kuchnię z kanapą. Układ nr 1 odpada,przecież tam są okna do podłogi,kanapa blokuje dojście i pomiędzy tv jest trochę ciasno. Układ nr 2 ok,ale problem z umiejscowieniem tv do tego siedzisz przodem do aneksu i garów w zlewie. Może tak: http://images77.fotosik.pl/543/18befc10c445d519med.jpg Dziękuje raz jeszcze! OK wygląda to ciekawie, ale co z okapem? Całkowicie z niego zrezygnować ? i co z piekarnikiem.... sami już nie wiemy, a może odrzucic te "marzenia" dać zwykłą lodówkę i dodatkowo zainstalować słupek z piekarnikiem ? I nadal prosze o opinie co z tym naszym układem w kształcie litery U? czy zabudowa pod oknem jest kiepskim pomysłem ? szafki na wysokości 90 cm. z oknem to tak jak mówiłem zabudować delikatnie kilka cm ponad krawędz blatu ale tak aby możnqa było uchylać okno... troche chałturowo to brzmi ale... Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Kwiatek89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 26.04.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jeśli okno jest na wysokości 80cm, a dodatkowo Wy jesteście słusznego wzrostu to pod oknem możecie dać jedynie siedzisko z szufladami, a nie zlew:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 26.04.2016 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ok, zlew już wiem, ze to zły pomysł. a samą szafkę taka jak reszta zabudowy ? Możesz pokażać mi tą szafke o której mowisz? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 26.04.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jaka jest wysokość okien w pokoju dziennym i tym powyżej. Może tak: http://images77.fotosik.pl/542/53b41265f205e427med.jpg jak dla mnie najlepsze rozwiązanie i dzięki ściance częściowo zasłonisz aneks, a to się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Kinka - obawiam się, że zrobiłaś za wąskie przejście między ciągami roboczymi. Tam jest najwyżej 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 26.04.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ok, zlew już wiem, ze to zły pomysł. a samą szafkę taka jak reszta zabudowy ? Możesz pokażać mi tą szafke o której mowisz? Dzieki! O takiej szafce myślę - przy czym u Was pewnie musiałaby być narożna, skoro kuchnia w U http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/675/1484675/Lovely%20Life_fot.Amelia%20Widell%20(97).jpg http://www.athomeinlove.com/wp-content/uploads/2013/11/kitchen-window-seat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 26.04.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ja radzę przemyśleć sprawę ustawienia TV. Kinka trafiła z obydwoma pomysłami i są najodpowiedniejsze. Uważam, że na kuchnię w kształcie U jest tutaj za mało miejsca i bardzo przytłoczy wnętrze. Jeżeli chodzi o wersję 1 kinki, to plusem jest że TV nie będzie odbijał światła słonecznego, co bardzo utrudnia oglądanie jeżeli telewizor stoi ekranem do okna (wersja 2). Myślę, że nie ma co kombinować z szafkami pod oknem. Lepiej tutaj akurat wygląda wyspa (jak mało w którym mieszkaniu i salonie z aneksem na takim metrażu). Ja bym widziała zabudowę w takiej formie (symetryczną) na ścianie od pokoju i jedynie poszerzenie wyspy, żeby można było umieścić na niej płytę. http://i.mamkuchnie.pl/i/00/58/87/005887_940.jpg No i też pytanie, czy jesteście gotowi na ceny podwieszanych okapów? Lepiej sobie przejrzeć oferty i przeanalizować. Może warto dać ciąg na ścianie od pokoju: lodówka, zlew, płyta, słupek P/M? A wyspę przeznaczyć jako blat roboczy? Wtedy wszystkie instalacje są w jednym miejscu i nie trzeba nic ciągnąć nad wyspę. http://darex-kuchnie.pl/galeria/nowoczesne/50/kuchnia-nowoczesna.jpg http://img.shmbk.pl/rimgsph/91289_5897cd85-f886-4dda-b853-f45117db2b90_max_550_800_-kuchnia-styl-nowoczesny.jpg http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/61120/107981/bigba7482eca3a4abf979f6c36e4311b557.jpg http://www.ndh.pl/images/ndh344.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 26.04.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 No i też pytanie, czy jesteście gotowi na ceny podwieszanych okapów? Lepiej sobie przejrzeć oferty i przeanalizować. Może warto dać ciąg na ścianie od pokoju: lodówka, zlew, płyta, słupek P/M? A wyspę przeznaczyć jako blat roboczy? Wtedy wszystkie instalacje są w jednym miejscu i nie trzeba nic ciągnąć nad wyspę. Właśnie chyba opcja z wyspą jako blatem roboczym byłaby najodpowiedniejsza. Nie chcemy robić okapu podwieszanego, zbędne koszta. OK. zostajemy z wersją wyspy nie połączonej, i blatu pod oknem nie będzie. tam w planach jest grzejnik ale tak czy siak chyba chciałbym się go pozbyć- kwestia zmian lokatorskich. takie siedzenie z szufladami pod spodem też ciekawe... Wyspa robocza. I teraz pytanie, jaka szerokośc, i czy budować ściankę ? Gdzie tv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 26.04.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Mi się wydaje, że łatwiej będzie ustawić większy narożnik przy opcji ze ścianką. Stawiając kanapę na wejściu tarasujemy trochę płynne przejście. W tej drugiej wersji chyba można by zmieścić ewentualnie jeszcze jakiś fotel. http://img.shmbk.pl/rimgsph/90105_563ba778-db61-414f-9e0f-a2fe905de0ec_max_900_1200_-salon-styl-nowoczesny.jpg I jeżeli chodzi o wymiary to licząc od ściany: 60cm- szerokość blatu i szafek, 90-120cm- przejście między szaflami, 60cm- blat roboczy + grubość ścianki, lub można ten blat poszerzyć do 90cm tak jak się robi przy wyspach z płytą, ale nie wiem czy jest tu sens. Jeżeli będzie brakowało cm i kuchnia będzie za bardzo wchodzić na salon, to lepiej zostać przy zwykłej 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwiatek89 27.04.2016 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Zapomniałem jeszcze dodać, że na ścianie na przeciwko aneksu przy wejsciu na balkon ( pierwsza czesc okna to drzwi) ma znajdowac się grzejnik... mam obawy ze to wszystko tak zagraci pokoj ze nie bedzie przejscia ... ta ścianka wydaje mi się zbędna, sama wyspa chyba wystarczy. a przez ten grzejnik odpada chyba wersja z tv na sciania przy drzwiach, odwrotnie tez nie moze byc bo wejscie na balkon. zostaje chyba tylko opcja to chyba najlepsza opcja... jak sadzicie ? czy ktoś może poświęcić chwilę na nadanie realnych rozmiarów mebli w tym układzie ? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 27.04.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Zapomniałem jeszcze dodać, że na ścianie na przeciwko aneksu przy wejsciu na balkon ( pierwsza czesc okna to drzwi) ma znajdowac się grzejnik... mam obawy ze to wszystko tak zagraci pokoj ze nie bedzie przejscia ... ta ścianka wydaje mi się zbędna, sama wyspa chyba wystarczy. a przez ten grzejnik odpada chyba wersja z tv na sciania przy drzwiach, odwrotnie tez nie moze byc bo wejscie na balkon. zostaje chyba tylko opcja [ATTACH=CONFIG]354177[/ATTACH] to chyba najlepsza opcja... jak sadzicie ? czy ktoś może poświęcić chwilę na nadanie realnych rozmiarów mebli w tym układzie ? Dziękuje Proszę http://images75.fotosik.pl/546/041287b75cefe7a2med.jpg http://images77.fotosik.pl/547/3c571346c27faf75med.jpg Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts