Ksosik 26.04.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam wszystkich Forumowiczów. Mam pytanie dotyczące ogrzewania podłogowego, przy czym od razu muszę wspomnieć, że moja wiedza na ten temat kończy się na tym, że takie ogrzewanie występuje. Ale skoro człowiek buduje dom to zaczynają się pytania i poszukiwania. Pytanie może, z tych głupich i śmiesznie prostych, ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi, w jakiej maksymalnie odległości może znajdować się rozdzielacz od kotła? Wiem, że najlepiej, jak rozdzielacz jest gdzieś w centralnej części domu, tak żeby były mniej więcej te same długości tych kabli grzejnych. Ale co z tym rozdzielaczem? Proszę o odpowiedź, bo do dwóch dni nie daje mi to spokoju, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.04.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Wszystko zależy od układu pomieszczeń w domu. Zamieść rzut parteru lub także piętra i wtedy wypowiem się precyzyjniej.Rozdzielacz na parterze może znajdować się może nie centralnie ale na środku.Środek to miejsce z którego jest w miarę taka sama odległość do wszystkich pomieszczeń.Jednak niektórzy instalatorzy preferują miejsce gdzie jest najbliżej do największej liczby pętli.Takim miejscem są np. ściana pod schodami na poddasze użytkowe, które znajdują się w otwartej części domu np: salonie lub dużym pokoju dziennym do którego będzie w tym przypadku dochodzić 2 , 3, 4 i więcej pętli podłogówki.Jeśli rezygnuje się z grzejników to rozdzielacz schowany w ścianę do którego dostęp oddzielają białe blaszane drzwiczki jest dość szpecący, dlatego warto znaleźć miejsce nie rzucające się w oczy lub umieścić go w pomieszczeniu sąsiednim np: kotłowni której ściana sąsiaduje z tą pod schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 26.04.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Mareks77 bardzo Ci dziękuję za odpowiedź na mój post, poniżej zamieszczam rzut parteru (dom jest parterowy). Kocioł jes zaznaczony na czerwono i jest w łazience, przewód spalinowy wychodzi przez ścianę. Wracając do mojego pytania z pierwszego postu: Jak daleko może być umiejscowiony rozdzielacz od kotła? Lepiej jak najbliżej, czy nie ma to większego znaczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts