ezg2014 28.04.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Mam do koszenia ok. 700m2 trawnika. Trawa wysiewana przeze mnie ( a więc całkowicie amatorsko) pozostawia dużo do życzenia. Mam problem, co robić ze skoszoną trawą. Nie mam możliwości wynieść jej gdzieś i wysypać. Ładuję wszystko w worki , które zabiera firma od śmieci. Takie ładowanie strasznie mnie wkurza. Staram się więc skosić wysoką trawę, załadować ją w worki , a następnie kosić bardzo często tak by kosiarka kosiła i rozdrabniała trawę, żeby nie trzeba było ją wynosić. Ale nie zawsze udaje się tak często i regularnie kosić trawę. Znajomy doradził mi, żeby kupić kompostownik i tam wywalać trawę, a potem korzystać z nawozu. Czy to ma sens i może się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.04.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jest jeszcze mulczowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.04.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Oczywiście, że kompostowanie ma sens. Kompost nazywany jest złotem ogrodników.Nie musisz kupować kompostownika, można samemu zrobić, np. z desek albo z siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Kompost jest idealnym nawozem do roślin.Ale z czystej trawy go tak łatwo nie zrobisz. Kompostowanie wymaga dostępu tlenu do pryzmy kompostowej, a ścięta trawa zbija się w grudy, które raczej gniją niż się kompostują. Dlatego trawę trzeba mieszać z innymi odpadkami biologicznymi - obierki warzyw i owoców, liście, pocięte drobne gałązki, pokruszone skorupki jajek, torebki po herbacie, podarty papier/tektura, trociny, młode chwasty. To wszystko polać raz w roku roztworem saletry wapniowej, aby zaktywizować bakterie odpowiedzialne za rozkład. Kompostownik najlepiej ustawić w cieniu/półcieniu, aby pryzma była stale lekko wilgotna. Może warto pomyśleć o ograniczeniu powierzchni trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.04.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ale co później robić z kompostem przy braku ogródka warzywnego? Trzeba go przecież rozrzucić i przekopać?Jak do tego ma się mulczowanie trawy przy koszeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Starczy kompost rozrzucać na rabatach, gdzie są krzewy i delikatnie wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Przesiany można rozsypywać cienką warstwa na trawniku i zlać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.04.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Pakuj w te worki..potem kupisz tą samą trawę jako ziemię uniwersalna.... tylko w innych workach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.04.2016 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Nie mam zacienionego miejsca. Kompostownik stałby przy ogrodzeniu (siatka) od zachodniej strony domu. Czy trzeba coś jeszcze robić oprócz dosypywania saletry?Jak ograniczyć powierzchnię trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.04.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Jak ograniczyć powierzchnię trawnika? Zasadź krzaczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 albo posadź trawy ozdobne. Jak się rozrosną, to niewiele przy ich trzeba robić. http://www.romantycznezagajniki.pl/wp-content/uploads/2014/03/nieklonice-9-600x400.jpg http://www.fajneogrody.pl/wp-content/uploads/2015/09/trawy-ozdobne.jpg a zacienione miejsce można stworzyć sadząc drzewo. Robiąc kratkę na pnącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 04.05.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Elfir są kosiarki z funkcją mulczowania, co o tym myślisz ? Nie zniszczy to trawnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 04.05.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Kompost jest idealnym nawozem do roślin. Ale z czystej trawy go tak łatwo nie zrobisz. Kompostowanie wymaga dostępu tlenu do pryzmy kompostowej, a ścięta trawa zbija się w grudy, które raczej gniją niż się kompostują. Dlatego trawę trzeba mieszać z innymi odpadkami biologicznymi - obierki warzyw i owoców, liście, pocięte drobne gałązki, pokruszone skorupki jajek, torebki po herbacie, podarty papier/tektura, trociny, młode chwasty. To wszystko polać raz w roku roztworem saletry wapniowej, aby zaktywizować bakterie odpowiedzialne za rozkład. Kompostownik najlepiej ustawić w cieniu/półcieniu, aby pryzma była stale lekko wilgotna. Może warto pomyśleć o ograniczeniu powierzchni trawnika? Trochę demonizujecie to robienie kompostu. Ja niczego nie sypię, żadnej saletry. Mam zwykły, drewniany, ażurowy kompostownik, gdzie sypię skoszoną trawę i wszelkie organiczne odpadki roślinne (obierki, herbata, te sprawy - ale tego znacznie mniej, niż trawy). Kompost sam się robi. Potem zużywam jako glebę do warzywnika. Problemem jest raczej to, czy kolega ma co w ogóle robić z tym kompostem, bo może warzyw nie hoduje i ma tylko niewymagające rośliny, którym kompost niepotrzebny jakoś szczególnie? Ograniczenie wielkości trawnika to dobry pomysł - można zrobić np. dużą altankę. Zrobić rabaty z płożącymi roślinami i ozdobnymi krzakami, te sprawy. Pytanie tylko, jak się to ma do tego, do czego używa na co dzień podwórka forumowicz? Bo jak dzieciaki w piłkę grają, to im rabatki mogą przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.05.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Elfir są kosiarki z funkcją mulczowania, co o tym myślisz ? Nie zniszczy to trawnika ? Nie. Ale wertykulacja będzie obowiązkowa, czasem dwa razy w roku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134967-Mulczowanie-opinie/page5&highlight=mulczowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.05.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 "Jak ograniczyć powierzchnię trawnika? " Zabetonować... Kostkę ułożyć.... Napalmem potraktować... Sorki... taki żart. Ale trawnika byłoby mniej! Też mam co kosić i też nie zawsze mam czas. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 13.05.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Z nienawiści do trawnika może powstać piękny ogród http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekształcających-TRAWNIKI-w-piękne-ogrody-czyli-ogród-nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greghus 13.05.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 700 metrów trawnika to masakra. Może kontener? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts