Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić ze skoszoną trawą? Czy to ma sens?

Recommended Posts

Mam do koszenia ok. 700m2 trawnika. Trawa wysiewana przeze mnie ( a więc całkowicie amatorsko) pozostawia dużo do życzenia. Mam problem, co robić ze skoszoną trawą. Nie mam możliwości wynieść jej gdzieś i wysypać. Ładuję wszystko w worki , które zabiera firma od śmieci. Takie ładowanie strasznie mnie wkurza. Staram się więc skosić wysoką trawę, załadować ją w worki , a następnie kosić bardzo często tak by kosiarka kosiła i rozdrabniała trawę, żeby nie trzeba było ją wynosić. Ale nie zawsze udaje się tak często i regularnie kosić trawę. Znajomy doradził mi, żeby kupić kompostownik i tam wywalać trawę, a potem korzystać z nawozu. Czy to ma sens i może się udać?

Kompost jest idealnym nawozem do roślin.

Ale z czystej trawy go tak łatwo nie zrobisz. Kompostowanie wymaga dostępu tlenu do pryzmy kompostowej, a ścięta trawa zbija się w grudy, które raczej gniją niż się kompostują. Dlatego trawę trzeba mieszać z innymi odpadkami biologicznymi - obierki warzyw i owoców, liście, pocięte drobne gałązki, pokruszone skorupki jajek, torebki po herbacie, podarty papier/tektura, trociny, młode chwasty. To wszystko polać raz w roku roztworem saletry wapniowej, aby zaktywizować bakterie odpowiedzialne za rozkład.

Kompostownik najlepiej ustawić w cieniu/półcieniu, aby pryzma była stale lekko wilgotna.

Może warto pomyśleć o ograniczeniu powierzchni trawnika?

albo posadź trawy ozdobne. Jak się rozrosną, to niewiele przy ich trzeba robić.

http://www.romantycznezagajniki.pl/wp-content/uploads/2014/03/nieklonice-9-600x400.jpg

http://www.fajneogrody.pl/wp-content/uploads/2015/09/trawy-ozdobne.jpg

a zacienione miejsce można stworzyć sadząc drzewo. Robiąc kratkę na pnącza.

Kompost jest idealnym nawozem do roślin.

Ale z czystej trawy go tak łatwo nie zrobisz. Kompostowanie wymaga dostępu tlenu do pryzmy kompostowej, a ścięta trawa zbija się w grudy, które raczej gniją niż się kompostują. Dlatego trawę trzeba mieszać z innymi odpadkami biologicznymi - obierki warzyw i owoców, liście, pocięte drobne gałązki, pokruszone skorupki jajek, torebki po herbacie, podarty papier/tektura, trociny, młode chwasty. To wszystko polać raz w roku roztworem saletry wapniowej, aby zaktywizować bakterie odpowiedzialne za rozkład.

Kompostownik najlepiej ustawić w cieniu/półcieniu, aby pryzma była stale lekko wilgotna.

Może warto pomyśleć o ograniczeniu powierzchni trawnika?

Trochę demonizujecie to robienie kompostu. Ja niczego nie sypię, żadnej saletry. Mam zwykły, drewniany, ażurowy kompostownik, gdzie sypię skoszoną trawę i wszelkie organiczne odpadki roślinne (obierki, herbata, te sprawy - ale tego znacznie mniej, niż trawy). Kompost sam się robi. Potem zużywam jako glebę do warzywnika.

Problemem jest raczej to, czy kolega ma co w ogóle robić z tym kompostem, bo może warzyw nie hoduje i ma tylko niewymagające rośliny, którym kompost niepotrzebny jakoś szczególnie?

Ograniczenie wielkości trawnika to dobry pomysł - można zrobić np. dużą altankę. :p Zrobić rabaty z płożącymi roślinami i ozdobnymi krzakami, te sprawy. Pytanie tylko, jak się to ma do tego, do czego używa na co dzień podwórka forumowicz? Bo jak dzieciaki w piłkę grają, to im rabatki mogą przeszkadzać.

Elfir są kosiarki z funkcją mulczowania, co o tym myślisz ? Nie zniszczy to trawnika ?

Nie. Ale wertykulacja będzie obowiązkowa, czasem dwa razy w roku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134967-Mulczowanie-opinie/page5&highlight=mulczowanie

"Jak ograniczyć powierzchnię trawnika? "

Zabetonować...

Kostkę ułożyć....

Napalmem potraktować...

Sorki... taki żart.

Ale trawnika byłoby mniej!

:lol:

Też mam co kosić i też nie zawsze mam czas.

Adam M.

• 2 weeks później...