marcinp1984 28.04.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam serdecznie, Na wstępie przepraszam jeśli wybrałem nie ten dział - jeśli tak proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce Bardzo proszę o poradę/opinię w pewnej kwestii gdyż nie wiem, czy tak będzie ok. Na wstępie zaznaczam, że dom do najnowszych nie należy w związku z czym brak uziemienia w instalacji. Z domu mam wyprowadzone na podwórko dwa przewody: 1. 4x1,5 ziemny, który do niedawna służył do otwierania elektrozamka oraz zasilania przycisku dzwonka i było to podłączone do transformatora. 2. 3x2,5 ziemny (chyba 2,5 nie mierzyłem go ale na tyle wygląda) i to było kiedyś jakieś połączenie schodowy do lampy przy ogrodzeniu. W związku z tym, że niebawem stanie nowe ogrodzenie wszystko się pozmieniało i w teorii miałoby to wyglądać tak: Kabel 4x1,5: - dwie żyły zasilałyby automat bramowy - pozostałe dwie żyły zasilałyby oświetlenie, które będzie wzdłuż nowego ogrodzenia oraz wzdłuż części ogrodzenia z boku posesji (łącznie może 30m i max 15 lampek o mocy 1-1,5W tak więc mam tu chyba ogromny zapas) - to musi tak zostać bo zmienię włącznik elektrozamka na zwykły włączniki i będę mógł gasić i zapalać oświetlenie. Kabel 3x2,5: Wiem dokładnie do której puszki idzie tak więc mogę dać dwie fazy, zero i myślałem o tym aby go rozdzielić - jeden przewód szedłby w przyszłości na drugą bramę na drugi automat - drugi przeciągnąłbym dalej do ogródka i wstawił sobie jakiś słupek z gniazdkami gdyż teraz przy koszeniu trawy w tej części przewód podłącza się przez okno w piwnicy do gniazdka Czy mogło by to tak wyglądać? W szczególności ten drugi przypadek? Może lepiej by to wyglądało aby na jednym przewodzie były obie bramy jednak wtedy słupek z gniazdkami musiałby być na przewodzie 2x1,5 a to chyba zbyt mały przekrój jak na gniazdko? Wszystkie przewody będę łączył/rozdzielał w ziemi w puszkach hermetycznych + będę zalewał żelem izolującym. W domu przy puszkach chcę dodatkowo założyć wyłączniki różnicowo-prądowe oraz wyłączniki naprądowe (4 sztuki aby wszystko mógł z osobna wyłączyć w razie potrzeby). Wiem, że są skrajne opinie w stosowaniu różnicówek w instalacjach bez uziemienia jednak według mnie zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.04.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 W domu przy puszkach chcę dodatkowo założyć wyłączniki różnicowo-prądowe oraz wyłączniki naprądowe (4 sztuki aby wszystko mógł z osobna wyłączyć w razie potrzeby). Wiem, że są skrajne opinie w stosowaniu różnicówek w instalacjach bez uziemienia jednak według mnie zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Nie do przyjęcia, nie do zaakceptowania ! Jedna wielka parodia instalacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 28.04.2016 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Nie do przyjęcia, nie do zaakceptowania ! Jedna wielka parodia instalacji ! Z tym się akurat nie zgodzę. Sporo czytałem na ten temat, oglądałem sporo filmików z działania praktycznego różnicówek przy zastosowaniu tylko dwóch przewodów i to działa. Może nie tak jak z zastosowaniem uziemienia jednak i tak to życie może uratować. Prosiłbym o poradę odnośnie samych przewodów w sytuacji gdyby nie stosować różnicówek gdyż opinia na ich temat nie jest związana z moim pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.04.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Z tym się akurat nie zgodzę. Sporo czytałem na ten temat, oglądałem sporo filmików z działania praktycznego różnicówek przy zastosowaniu tylko dwóch przewodów i to działa. Może nie tak jak z zastosowaniem uziemienia jednak i tak to życie może uratować. Prosiłbym o poradę odnośnie samych przewodów w sytuacji gdyby nie stosować różnicówek gdyż opinia na ich temat nie jest związana z moim pytaniem. Poczytałeś, obejrzałeś filmiki, wiesz, to po jakiego ... zadawać pytania na forum. Co do samych przewodów bez różnicówek to też jak napisał elpapiotr dalej parodia a za cenę żelu kupisz 50m przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 28.04.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Poczytałeś, obejrzałeś filmiki, wiesz, to po jakiego ... zadawać pytania na forum. Co do samych przewodów bez różnicówek to też jak napisał elpapiotr dalej parodia a za cenę żelu kupisz 50m przewodu Sądziłem, że na tym forum potraficie czytać ze zrozumieniem.... jednak druga osoba potwierdziła że jest jednak odwrotnie bo odpowiada nie na temat... A co mi da 50m przewodów? Musiałbym rozwalać pół podwórka bo kabla nie przeciągnę. Przez przeszło 30 lat te przewody były już połączone w ziemi, skręcone, zaizolowane, w grubej rurze pcv zakrytej z wierzchu i nikt nawet o tym nie wiedział. Ja chce to tylko poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.04.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Sądziłem, że na tym forum potraficie czytać ze zrozumieniem.... jednak druga osoba potwierdziła że jest jednak odwrotnie bo odpowiada nie na temat... A co mi da 50m przewodów? Musiałbym rozwalać pół podwórka bo kabla nie przeciągnę. Przez przeszło 30 lat te przewody były już połączone w ziemi, skręcone, zaizolowane, w grubej rurze pcv zakrytej z wierzchu i nikt nawet o tym nie wiedział. Ja chce to tylko poprawić. Nie, zadałeś pytania bardzo zamknięte spodziewając się poparcia dla swoich dziwnych rozwiązań. Nie możesz i nie chcesz zgodzić się z opiniami innych nie pisz na forum i rób jak uważasz tylko uważaj co robisz. A gdybyś kupił samochód z 10 letnimi oponami to by poprawić jakość ogumieniaa zamienił byś przód na tył? Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 28.04.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Nie będę uczył Cię czytać bo to chyba nie to forum... Pytania zadałem trzy "Czy mogło by to tak wyglądać? W szczególności ten drugi przypadek?" oraz "...2x1,5 a to chyba zbyt mały przekrój jak na gniazdko?" i tyczyło się to rozdzielenia przewodów, które już posiadam. Nie interesuje mnie zdanie na temat różnicówek ani na temat łączenia przewodów w ziemi bo z tym wiem co mam zrobić. A gdybyś kupił samochód z 10 letnimi oponami to by poprawić zamienił byś przód na tył? A co ma piernik do wiatraka? Jeśli porównujesz wymianę opon do rozwalania podwórka, i kucia ścian w domu no to faktycznie na tym forum może być ciężko o pomoc... Wiesz, najchętniej to bym sobie pobudował nowy dom ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.04.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Dla mnie temat zamknięty, życzę powodzenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 28.04.2016 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Faktycznie, jak się nie umie czytać lepiej zamknąć temat... Dzięki za "pomoc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.04.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Faktycznie, jak się nie umie czytać lepiej zamknąć temat... Dzięki za "pomoc". Ja zamykam temat tylko dla siebie, ok uznajmy że nie umiem czytać może są inni którzy potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.04.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Po pierwsze - rozwiązanie niezgodne z przepisami :- rozporządzenie wykonawcze do Prawa budowlanego- Polska Norma PN-HD 60364-5-54:2010Po drugie - niezgodne z zasadami ochrony przeciwporażeniowejPo trzecie niezgodne z zasadami wiedzy technicznej. Po prostu majsterklepka próbuje puścić prąd tym, czym ma pod ręką. PS. Na "Elektrodzie " również nie było poparcia dla bubla, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 29.04.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, W związku z tym, że niebawem stanie nowe ogrodzenie wszystko się pozmieniało i w teorii miałoby to wyglądać tak: Kabel 4x1,5: - dwie żyły zasilałyby automat bramowy - pozostałe dwie żyły zasilałyby oświetlenie, które będzie wzdłuż nowego ogrodzenia oraz wzdłuż części ogrodzenia z boku posesji (łącznie może 30m i max 15 lampek o mocy 1-1,5W tak więc mam tu chyba ogromny zapas) - to musi tak zostać bo zmienię włącznik elektrozamka na zwykły włączniki i będę mógł gasić i zapalać oświetlenie. Kabel 3x2,5: Wiem dokładnie do której puszki idzie tak więc mogę dać dwie fazy, zero i myślałem o tym aby go rozdzielić - jeden przewód szedłby w przyszłości na drugą bramę na drugi automat - drugi przeciągnąłbym dalej do ogródka i wstawił sobie jakiś słupek z gniazdkami gdyż teraz przy koszeniu trawy w tej części przewód podłącza się przez okno w piwnicy do gniazdka Czy mogło by to tak wyglądać? W szczególności ten drugi przypadek? Może lepiej by to wyglądało aby na jednym przewodzie były obie bramy jednak wtedy słupek z gniazdkami musiałby być na przewodzie 2x1,5 a to chyba zbyt mały przekrój jak na gniazdko? Wszystkie przewody będę łączył/rozdzielał w ziemi w puszkach hermetycznych + będę zalewał żelem izolującym. W domu przy puszkach chcę dodatkowo założyć wyłączniki różnicowo-prądowe oraz wyłączniki naprądowe (4 sztuki aby wszystko mógł z osobna wyłączyć w razie potrzeby). Wiem, że są skrajne opinie w stosowaniu różnicówek w instalacjach bez uziemienia jednak według mnie zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Koledzy Ci napisali, że tak się nie robi, w zasadzie to mają rację. Ale Ty masz to już zrobione Ja bym do problemu podszedł inaczej, skoro nie chcesz kopać i robić w zgodzie z dzisiejszymi standardami. Masz pociągnięte 7 żył. 3x2,5 + 4x1,5. Zakładam że idą one razem, równolegle, wychodzą w tym samym miejscu. Podłączasz: 2,5 jako PE, 2,5 jako N, 2,5 do gniazdka, 1,5 do bramy A, 1,5 do bramy B, 1,5 do oświetlenia i zostaje Ci jedna żyła wolna, możesz zrobić przycisk dzwonka przy bramie, albo wykorzystać ją jako drugą żyłę N (wtedy masz łącznie 4mm2 N). Zabezpieczasz w taki sposób, aby przy maksymalnym obciążeniu nie przeciążyć N. Na przykład na gniazdo 10A (masz możliwość obciążenia do 2,3 kW), a na oświetlenie i obie bramy wspólne 6A (masz łącznie około 1,4kW), W najgorszym przypadku na N będziesz miał 3,7kW, czyli 16A, tak żyła 2,5 może być obciążona.. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez mturdus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.04.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Masz pociągnięte 7 żył. 3x2,5 + 4x1,5. Zakładam że idą one razem, równolegle, wychodzą w tym samym miejscu. Podłączasz: 2,5 jako PE, 2,5 jako N, 2,5 do gniazdka, 1,5 do bramy A, 1,5 do bramy B, 1,5 do oświetlenia i zostaje Ci jedna żyła wolna, możesz zrobić przycisk dzwonka przy bramie, albo wykorzystać ją jako drugą żyłę N (wtedy masz łącznie 4mm2 N). Zabezpieczasz w taki sposób, aby przy maksymalnym obciążeniu nie przeciążyć N. Na przykład na gniazdo 10A (masz możliwość obciążenia do 2,3 kW), a na oświetlenie i obie bramy wspólne 6A (masz łącznie około 1,4kW), W najgorszym przypadku na N będziesz miał 3,7kW, czyli 16A, tak żyła 2,5 może być obciążona.. Większych bredni w życie nie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 29.04.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Po pierwsze - rozwiązanie niezgodne z przepisami Zupełnie mnie to nie interesuje - nie pytam się o przepisy tylko o rozwiązanie. Do dwóch garaży i komórki za domem pociągnięty jest przewód dwu żyłowy z puszki z piwnicy - nic się nie grzeje, nie pali a nawet spawarka jest używana. Dzięki za pouczanie o przepisach ale o to nie pytam. Instalacja wykonana w latach 70 przez najlepszego elektryka w okolicy - miało działać, działa, miało być bezpiecznie - jak widać było i jest. niezgodne z zasadami ochrony przeciwporażeniowej W takim wypadku muszę wyburzyć swój dom bo instalacja jest stara i wszystko tak wygląda. Mimo to trzecie pokolenie żyje bez żadnej awarii. Na "Elektrodzie " również nie było poparcia dla bubla, prawda Nie szukam poparcia od pseudo fachowców, którzy zamiast pomocy zastawiają się przepisami bo bez tego nie potrafią ręką ruszyć. Większych bredni w życie nie czytałem Elapiotr zgadza się Zanim napisałem post przejrzałem wiele innych. Zawsze kiedy ktoś próbuje podejść po ludzki i pomóc to wbijacie go w ziemie pisząc o bredniach zasłaniając się normami, przepisami itd. Masz pociągnięte 7 żył. 3x2,5 + 4x1,5. Zakładam że idą one razem, równolegle, wychodzą w tym samym miejscu Wychodzi to z dwóch różnych puszek w dwóch różnych miejscach na podwórku. 2,5 jako PE Nie mam w instalacji PE więc muszę sobie radzić bez tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.04.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Instalacja wykonana w latach 70 przez najlepszego elektryka w okolicy - miało działać, działa, miało być bezpiecznie - jak widać było i jest. Pojęcia nie masz o systemach instalacji obowiązujących w tamtych latach. Wołaj najlepszego elektryka w okolicy, niech Ci to wszystko podłączy. Koniec dyskusji. Życzę powodzenia. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 29.04.2016 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Pojęcia nie masz o systemach instalacji obowiązujących w tamtych latach. Zgadza się nie mam. Jednak żyję wśród tej instalacji przeszło 30 lat i nie zauważyłem w niej nic niebezpiecznego pomimo, że nie spełnia dzisiejszych norm. Wołaj najlepszego elektryka w okolicy, niech Ci to wszystko podłączy. Nie takie rzeczy robiłem więc i z tym sobie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 29.04.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Nie takie rzeczy robiłem więc i z tym sobie poradzę Super. Powodzenia. Tylko żeby nie było później miałczenia, gdy twoja instalacja kogoś ukatrupi i prokurator zarzuty postawi. Ale to twój cyrk i twoje małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 29.04.2016 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Przeszło 30 lat tak to działa, nikogo nie zabiło i nigdy nie było najmniejszych problemów. Ja nie wymyślam nic nowego w swojej instalacji tylko chcę to kontynuować jednak w możliwie jak najlepszy sposób i stąd wziął się post - przeróbka instalacji nie wchodzi w grę. Jednak z tego co widzę przy podejściu większości "fachowców" z tego forum to mielibyście problem z tym gdybym chciał zmienić gniazdko w mieszkaniu - bo nie jestem elektrykiem i nie powinienem się tego dotykać. Ok. Temat do zamknięcia bo ciągnie się to bez sensu. Poza jedną osobą, która wykazała normalne podejście reszta nie wiem po co w ogóle się tu udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 29.04.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Ok. Temat do zamknięcia bo ciągnie się to bez sensu.. Dzięki wielkie. W razie gdybyś miał zapytanie czy krawat do dresu można założyć, to też pytaj śmiało. Chętnie odpowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinp1984 29.04.2016 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 W razie gdybyś miał zapytanie czy krawat do dresu można założyć, to też pytaj śmiało. Dosadnie pokazujesz poziom tego forum... Zero konstruktywnych i sensownych wypowiedzi. Może nie całego forum ale przynajmniej tego działu. Temat osobiście obgadałem z elektrykiem i miał niezły ubaw z Waszych wypowiedzi. Na szczęście są ludzie, którzy kierują się np. czterdziestoletnim doświadczeniem zawodowym a nie normami/przepisami bez których pewnie byście żyć nie umieli. Miło było Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts