Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

postument pod pompę

mmaarcin

Recommended Posts

Zastanawiam się na jakiej wysokości wylać postument. Punktem zero będzie kostka. Zlicowac go z kostką? czy pcv 110 do skroplin nie za duży i ile ma wystawac z postumentu?

Jak masz możliwość to jednostkę powieś w jakimś mało widocznym miejscu. Pomniki, jak dla mnie wyglądają raczej średnio;) Co do odprowadzenia skroplin o zrób to porządnie - ogrzewanie i odprowadzenie do rynny, czy odpływu. W przeciwnym wypadku zawsze będziesz miał okolice odpływu zagrzybione i zzieleniałe, a zimą oczywiście lodowisko. Ja to zrobiłem porządnie i jakoś kieszeni to nie urywa, więc nie ma co dziadować...

Tak, tylko pompa powinna być Z 40-50 cm od poziomu zero z uwagi na zrzeszające się duże i nagle opady śniegu.

Oczywiście , fajnie by było zlicować z kostką i tu proszę o radę instalatorów lub użytkowników jak to zrobić. Pompa będzie na tzw. Wibratorach, czy jakoś tak (nie mylić z przyjacielem kobiet).

I teraz pytanie, czy do tych "wibratorow" można przenocować stelaż metalowy?

Jeżeli ktoś ma podobnie zrobione to proszę o zdjęcie.

Nie chcę wieszać . Opinie są różne przenosi dźwięki , nie przenosi.

Wibracośtam stoją bezpośrednio na postumencie i mają z 10 cm.

To by oznaczalo, że miałbym dodatkowy obelisk z postumentu a tego chcę uniknąć.

Jak zrobione po dziadowsku to może i przenosi, jak porządnie to nie masz się czego obawiać. U mnie od 3 lat jest OK, jedyne wibracje jakie da się wyczuć to te przenoszone przez rury gazowe, ale to takie mikrowibracje, które będą występować również przy postumencie. Wszystko zależy od Twojego poczucia estetyki, u mnie takie coś jak pokazał na zdjęciu kolega fachman19 by nie przeszło:no: bo wygląda to IMHO okropnie...

Co do wibroizolatorów to nie wielkość tu się raczej liczy, ale jakość. Ja mam wibro o grubości może 1cm i też wytłumiają drgania.

Tak jak pisałem wcześniej, instalatorzy z którymi rozmawialem dają postument a do niego izolator w postaci "wibratora" - niestety zapomniałem fachowej nazwy, który ma ok. 10 cm i do tego mocuja pompę

. W takim przypadku postument musialbym wyprowadzić mocno do góry czego chcę uniknąć.

• 1 month później...
Zastanawiam się na jakiej wysokości wylać postument. Punktem zero będzie kostka. Zlicowac go z kostką? czy pcv 110 do skroplin nie za duży i ile ma wystawac z postumentu?

Witam,

Przy budowie fundamentu pod pompę ciepła należy zwrócić uwagę, iż sprężarka pracuje przy niskiej częstotliwości do 1000Hz. Należy więc zapobiec przenoszeniu drgań na konstrukcję budynku za pomocą warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie. Najprostszym rozwiązaniem jest umieszczenie w fundamencie warstwy wibroizolacyjnej z wełny mineralnej wykraczającej poza obręb urządzenia. Do oddzielenia strefy wibroizolującej od fundamentu można wykorzystać elastyczną fugę w postaci silikonu. Monoblokowa pompa ciepłą Logatherm WPL nie wymaga podniesienia ponad poziom gruntu, gdyż wentylator znajduje się na wysokości 45cm od podstawy pompy. Natomiast pompy ciepła typu split, Logatherm WPLS wymagają podniesienia pompy ok. 50 cm ze względu na warunki śniegowe.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Jak urośnie trawa to wygląda lepiej niż betonowy blok. A zapewnia ochronę przed taką sytuacją jak na focie[ATTACH=CONFIG]357758[/ATTACH]

Akurat ta pompa to wygląda na montaż niezgodny z wytycznymi producenta.

Z tego co pamiętam od ściany do pompy ma być minimum 25 cm.

Więc brak prawidłowo wykonanego odwodnienia w ogóle mnie nie dziwi.

Akurat ta pompa to wygląda na montaż niezgodny z wytycznymi producenta.

Z tego co pamiętam od ściany do pompy ma być minimum 25 cm.

Więc brak prawidłowo wykonanego odwodnienia w ogóle mnie nie dziwi.

10 cm jest w DTR

Ale rzeczywiście związek jest oczywisty.

Pamięć bywa zawodna.

Edytowane przez fachman19

A fakt.

Jednostki dwuwentylatorowe mogą mieć 10 cm.

Mimo wszystko brak odpływu to wykonanie niezgodnie z dtr.

I ja bym się wstydził za coś takiego wziąć pieniądze.

Pochwal się

Ja pokazuję jakie są zagrożenia .

A tobie sie nie podoba .

czasem klient nie życzy sobie odpływu . Bo ma zrobiony granitowy chodnik .

Edytowane przez fachman19

• 2 years później...
Proszę szanownych kolegów o wytyczne (lub rysunek) jak zbudować postument pod T-Capa. Dodam, że grunt jest gliniasty.

Ja wykopałem dół tak po jaja, wymiary długość 100 szerokość 50, zalałem to betonem urobionym w taczce, fachowcy przyjechali odcieli nadmiar bo jednostka zewnęczna całkiem mała,