Tomaszs131 01.05.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 WitamJesienią planuję zająć się ogrodem- nawodnienie, trawnik. W ogrodzie po stronie południowej jest zbiornik na deszczówkę. Chciałbym wykorzystać wodę opadową do podlewania. Bardzo proszę o podpowiedź czy istnieje możliwość podpięcia deszczówki jako wsparcie sytemu nawadniania opartego głównie na wodzie z sieci? Jak do tego podejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Oczywiście, że istnieje. Inna kwestia, czy to w ogóle jest opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Czyli koszt prądu pobieranego przez pompę przewyższy ewentualny zysk z zaoszczędzenia x m3 wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 01.05.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Wiem ze pytales w dzienniku u mnie ale skoro madz.watek to nspisze tu. Jesli masz.juz zbiornik i nie masz.co zrobic z deszczowka to wykorzystaj to. Ale w odwrotnej kolejnosci czyli glownym źródłem zasilanie systemu jest zbiornik a wodociag awaryjnie. Tak budujemy swoje systemy. Elfir - jesli z deszczowka nie ma.co zrobic to w kazdej sytuacji jest to oplacalne. I tak trzeba ją zebrac i cos z nia zrobić wiec skoro. Juz jest to uzycie jej do podlewania ma sens. Montujesz pompę w zbiorniku i nia zasilasz system. W przypadku braku wody deszczowej do zbiornika dolewasz.z.wodociagu tylko tyle wody aby wystarczylo na jedno podlanie - osiagasz to zaworem plywakowym umieszczonym na odpowidniej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Dzięki wielkie, super pomysł. Sam bym na to nie wpadł Zbiornik tak jak napisałem mam po stronie południowej i jakieś 10 arów do nawodnienia. Po północnej z siedem arów. Panie Andrzeju myśli Pan, że pompa zanurzeniowa da sobie radę z nawodnieniem tej dalszej części ogrodu, czy może podłączyć nawodnienie tej części pod kranik zewnętrzny. Poleci Pan jakąś dobrą pompę zanurzeniową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 01.05.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Montujesz pompę w zbiorniku i nia zasilasz system. W przypadku braku wody deszczowej do zbiornika dolewasz.z.wodociagu tylko tyle wody aby wystarczylo na jedno podlanie - osiagasz to zaworem plywakowym umieszczonym na odpowidniej wysokości.Po co wlewać do zbiornika wodę z wodociągu i ją pompować skoro przy braku deszczówki można podlewać wodą prosto z wodociągu. Bezsens totalny. Edytowane 1 Maja 2016 przez maxb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 ja jestem za tym, by deszczówkę rozsączać w ogrodzie. Kupowanie pomp, robienie czujników do dolewania wody do zbiornika, gdy zabraknie w nim deszczówki - to komplikuje system i podraża.Oczywiście, jak ktoś ma beton z gliny, to rozsączanie nie wchodzi w rachubę. Ale czy tak jest w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Po co wlewać do zbiornika wodę z wodociągu i ją pompować skoro przy braku deszczówki można podlewać wodą prosto z wodociągu. Bezsens totalny. Bo pompa musi się przełączać ze zbiornika na wodociąg - musi być jakiś sterownik i czujniki poziomu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.05.2016 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Elfir zbiornik na deszczówkę mam z przelewem i drenażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 02.05.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Bo pompa musi się przełączać ze zbiornika na wodociąg - musi być jakiś sterownik i czujniki poziomu wody.Czujnik i tak wypada mieć w takim zbiorniku a sterownika nie ma po co do takiej prostej roboty zaprzęgać, skończy się w zbiorniku to odkręcasz zawór i lejesz prosto z rury bez potrzeby pompowania wody która już jest pod ciśnieniem umożliwiającym podlewanie. Chyba że komuś zbywa parę złotych to i ten element można bez problemu ogarnąć "automatyką" na dwóch przekaźnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 czyli musisz zaglądać do zbiornika przed uruchomieniem nawadniania, żeby sprawdzić czy dolać wody z wodociągu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 02.05.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Właśnie staram się wytłumaczyć Ci, że nie musisz nic dolewać bo to bezsensowne. Jak się skończy woda w zbiorniku to lejesz prosto z wodociągu bez pompowania. A czy będziesz zaglądać do zbiornika czy zastosujesz inne rozwiązanie techniczne do kontroli/sygnalizacji stanu to już kwestia budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 02.05.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 (edytowane) Ehhh chlopaku... ile masz takich instalacjii zrobionych? Po co pompa i dlaczego w takim ukladzie? Rzadko kiedy uda się system zbudować tak żeby działał prawidłowo i z sieci i ze zbiornika ( różnica w parametrach ujęcia wody). Na około 30 takich zbiornikowych instalacji mam tylko jedną w której to się udało i system przełącza się z pompy na wodociąg a i tak jest bardziej złożony niż w przypadku podlewania tylko pompą i dolewania do zbiornika. Nie mów że nie warto bo tak jak napisałem jeśli nie masz co zrobić z deszczówką i i tak musisz ją zebrać i zagospodarować to już lepiej ją złapać i wykorzystać. Do zadnego zbiornika nie trzeba zaglądać. Montujesz w zbiorniku pompę o dobrych parametrach ( pozwala Ci to jednocześnie zaprojektować system z możliwie jak najmniejszym podziałem), montujesz taki zawór http://www.mac3.pl/product.php?id_product=132182 i masz z głowy. Ale jak ktoś chce się uszczęśliwiać czujnikami poziomu, sterownikami dolewania to śmiało. Edytowane 2 Maja 2016 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 03.05.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Dzięki wielkie, super pomysł. Sam bym na to nie wpadł Zbiornik tak jak napisałem mam po stronie południowej i jakieś 10 arów do nawodnienia. Po północnej z siedem arów. Panie Andrzeju myśli Pan, że pompa zanurzeniowa da sobie radę z nawodnieniem tej dalszej części ogrodu, czy może podłączyć nawodnienie tej części pod kranik zewnętrzny. Poleci Pan jakąś dobrą pompę zanurzeniową? Mówmy sobie po imieniu pompa zanurzeniowa ( jeśli to taka o jakiej myślę ) nie da sobie rady z systemem. Do takich instalacji używa się albo pomp samozasysających albo pomp głębinowych. Samozasysające to najprościej mówiąc popularne hydrofory. Ogromnym minusem jest hałas takiej pompy. są dobre bezgłośne pompy samozasysające ale kosztują sporo. Całkowicie ciche są natomiast w takich instalacjach popmy głębinowe umieszczone w zbiorniku a jedynie sterowanie pracą pompy odbywa się w pomieszczeniu. Taka pompa nie zabiera takiej ilości miejsca w pomieszczeniu jak standardowy hydrofor. Zbiornik starczy Ci na 4 podlania całego ogrodu czyli teoretycznie na półtora tygodnia w zależnośći od tego jaką masz glebę. Jeśli piaszczystą to na krócej a jeśli gliniastą na dłużej. Ja w zeszłym sezonie wlałem do ogrodu ok. 35m3 wody z wodociągu. Reszta (około 120m3) pochodziła ze zbiornika. Na kraniku na ścianie nie da się założyć systemu... Po pierwsze to mało profesjonalne, mało estetyczne i zazwyczaj drogie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mengelajn8609 07.05.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Witam ekipe ;DChlopaki szukam kogos ogarnietego z nawadnianiemI tu ze mna jest temat prosty booPo co mam placic jakiejs firmie ktora bierze duza zlotowe za wszystko jak moge kogos porwac z forum i zrobic to w mniejszej kwocie a jak widze po postach zrobic to dobrze i dac zarobic komus kto mi pomozeNapic sie na zakonczenie whisky w milym towarzystwie i cieszyc sie nawodnieniemBede chcial odprowadzic deszczowke w zbiorniki i ta wode wykorzystacMam okolo 600m2 trawnika Dajcie znac na [email protected] czy ktos sie pisze na skompletowanie nawodnienia Miejscowka okolice Kalisza WlkpPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 07.05.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ehhh chlopaku... ile masz takich instalacjii zrobionych?A jest jakiś konkurs? Po co pompa i dlaczego w takim ukladzie? Rzadko kiedy uda się system zbudować tak żeby działał prawidłowo i z sieci i ze zbiornika ( różnica w parametrach ujęcia wody). Na około 30 takich zbiornikowych instalacji mam tylko jedną w której to się udało i system przełącza się z pompy na wodociąg a i tak jest bardziej złożony niż w przypadku podlewania tylko pompą i dolewania do zbiornika.Zapewniam Cię że w domowych warunkach wykonanie takiego zestawu jest możliwe bez zastosowania jakiejkolwiek elektroniki i nie jest wcale skomplikowane a na dodatek działa bezawaryjnie. Nie mów że nie warto bo tak jak napisałem jeśli nie masz co zrobić z deszczówką i i tak musisz ją zebrać i zagospodarować to już lepiej ją złapać i wykorzystać. Do zadnego zbiornika nie trzeba zaglądać. Nie chodzi mi o to że nie warto wykorzystać deszczówki tylko że nie warto robić w domu zbiornika z dolewaniem. Poza tym jeśli non stop dolewasz do niego wodę z wodociągu to wiadomo że nie trzeba zaglądać bo zawsze będzie pełny, chyba że ktoś wykopie wodociąg koparką to sobie najwyżej kupisz nową pompę a co tam Montujesz w zbiorniku pompę o dobrych parametrach ( pozwala Ci to jednocześnie zaprojektować system z możliwie jak najmniejszym podziałem), montujesz taki zawór http://www.mac3.pl/product.php?id_product=132182 i masz z głowy. Ale jak ktoś chce się uszczęśliwiać czujnikami poziomu, sterownikami dolewania to śmiało.Poważnie zamontowałbyś chłopu pompę za 2 tysiące i nie dał mu czujnika poziomu? A jak chłop pojedzie na urlop i akurat trafi na przerwę w dostawie wody to mu ją gratis wymienisz jak się zatrze/spali? Już to pisałem nie raz, czujniki poziomu to nie jest luksus tylko konieczność. Jeśli masz do czynienia z instalacjami zbiornikowymi to powinieneś to doskonale wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 07.05.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) A jest jakiś konkurs?Zapewniam Cię że w domowych warunkach wykonanie takiego zestawu jest możliwe bez zastosowania jakiejkolwiek elektroniki i nie jest wcale skomplikowane a na dodatek działa bezawaryjnie. To napisz jak, narysuj, pokaż, a nie rzucaj haseł. Nie chodzi mi o to że nie warto wykorzystać deszczówki tylko że nie warto robić w domu zbiornika z dolewaniem. Poza tym jeśli non stop dolewasz do niego wodę z wodociągu to wiadomo że nie trzeba zaglądać bo zawsze będzie pełny, chyba że ktoś wykopie wodociąg koparką to sobie najwyżej kupisz nową pompę a co tam Nie będzie pełny bo zawór dolewający umieszcza się na poziomie takim aby zapewnić tylko jednorazowe podlanie i wpasować się tym samym w pogodę z jak największym zyskiem. Masz tylko tyle wody w zbiorniku ile trzeba a resztę może dopełnić deszczówka. Poważnie zamontowałbyś chłopu pompę za 2 tysiące i nie dał mu czujnika poziomu? Poważnie robię tak za każdym razem ! A zdarzają się zestawy pompowe za 7 klocków ale to szczegół.... A jak chłop pojedzie na urlop i akurat trafi na przerwę w dostawie wody to mu ją gratis wymienisz jak się zatrze/spali? Już to pisałem nie raz, czujniki poziomu to nie jest luksus tylko konieczność. Jeśli masz do czynienia z instalacjami zbiornikowymi to powinieneś to doskonale wiedzieć. XXI wiek ma to do siebie że wiele rzeczy robionych jest z pewnymi udogodnieniami - np. pompy z zabezpieczeniem przed suchobiegiem i wyłącznikami pływakowymi... Ogarnij temat kompleksowo a potem wprowadzaj swoje uwagi. Poniżej wrzucam schemat działania mojej własnej instalacji... Wyjaśniam. Zbironik na deszczówkę - poj. 20 000 litrów. Studnia kopana 8 m głębokości - wydajność 2m3/dobę. Sieć wodociągowa. Do zbiornika złapana zostaje cała woda opadowa. W zbiorniku znajduje się pompa zasilająca system nawadniania. Jeśli wody w zbiorniku zaczyna brakować, otwiera się I zawór uzupełniający zasilany wodą ze studni. Jeśli w studni zacznie brakować wody otworzy się zawór uzupełniający nr II zasilany siecią wodociągową. Pompa w studni nie uruchomi się mimo otwartego zaworu nr I bo ma pływak. Jeśli brakuje wody w zbiorniku, i jednocześnie brakuje jej w studni a do tego następuję kataklizm i sieć wodociągowa również nie działa (sic !!) to pompa w zbiorniku nie wystartuje bo ma pływak poniżej poziomu I zaworu uzupełniającego. Jeśli jednak jakimś cudem się uruchomi (np. żaby w zbiorniku będą podtrzymywać go w górze ) to pompa uruchomi się na chwilę i zostanie wyłączona przez mechanizm zabezpieczenia przed suchobiegiem. Proste? Proste. Po co elektronika? Ja akurat mam studnię ale możesz ją śmiało ze schematu wyciąć i zostanie Ci idiotycznie prosta instalacja. Edytowane 7 Maja 2016 przez M.A.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.05.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Panie Andrzeju zamierzam podciągnąć nitkę z kranika do napełniania zbiornika z deszczówką. Czy średnica rurki 1 cal będzie odpowiednia, czy mocze dać 1,5 cala? Najprawdopodobniej zainwestuje w hydrofor przez Pana polecony, jeszcze nie za bardzo wiem jaką pompę zanurzeniową kupić do nawodnienia?Wiem, że podobną pompą nawadnia Pan swoją działkę większą od mojej, może poleci Pan coś konkretnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 31.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witamjaką pompę głębinową polecacie.mam pod budynkiem gospodarczym zbiornik na deszczówkę 12000 lchciałbym tam umieścić pompę głębinową. czy da się w takim układzie ominąć hydrofor?na jakiej zasadzie pompa będzie wiedziała że trzeba zacząć pracować?Jak filtrować wodę zanim dostanie się do pompy, z dachu do tego zbiornika leci z wodą kurz zebrany na dachu, jakieś drobiny piasku( liście są wyłapywane)za pompą to wiem że filtry ale przed pompą jak.W ogóle to chciałbym aby pompa do tego zbiornika wsadzona była w rurę pcv 200mm w której będą ponawiercane otwory co zabezpieczy zaciąganiu z dna, rurę mogę owinąć jakąś geowłukniną w celu zapewnienia wstępnej filtracji.Chciałbym móc wytwarzać ciśnienie ok 3,5 bara i wydajności 50L co pozwoliło by mi ograniczyć ilość sekcji. W kranie mam wydajność 20l i ok 2,5 bara co powoduje dużo rozdrobnienie.proszę o pomoc.zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts