Agg1705 02.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Wraz z moim pierwszym postem na forum: witam wszystkich serdecznie Zwracam się z prośbą o pomoc przy aranżacji 3 pomieszczeń: kuchni, jadalni i salonu - w sumie 53m2. W pierwotnym projekcie miał być pokój zamiast jadalni ale zdecydowaliśmy się z niego zrezygnować. Wstępne pomysły mamy, ale mam wrażenie, że nie wykorzystujemy wszystkich możliwości tego metrażu. W skrócie, aby przybliżyć temat: - robimy przebudowę i rozbudowę istniejącego budynku, pewne elementy są stałe i niemożliwe do zmiany (okna, kominek oznaczony literą "K"), - jesteśmy na etapie kiedy można jeszcze w dowolny sposób ustawić ściany w środku (na czerwono zaznaczyłam ścianę, której jeszcze nie ma, a którą zaplanowaliśmy na potrzeby wstępnej aranżacji), - kuchnię chciałabym w lewym dolnym rogu, przy oknie 150, obok jadalnię, a drugą połowę pokoju przeznaczyć na salon, - pomiędzy kuchnią a jadalnią - barek z miejscem dla 2 osób, - nie jestem przekonana co do umiejscowienia wypoczynku z telewizorem, ale też nie widzę innych wygodnych rozwiązań, zastanawiałam się także czy warto wygospodarować mały kącik na biurko i komputer za ścianką koło kuchni czy lepiej w inny sposób wykorzystać to miejsce. Poniżej rzut pomieszczenia oraz mój przykładowy pomysł na kuchnię (bez barku pomiędzy oknami). Będziemy wdzięczni za każdy podsunięty pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 http://images76.fotosik.pl/561/84d7fe11f1792ec4gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 02.05.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agg1705 02.05.2016 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Wersja Elfir jest najbardziej zbliżona do tego co chcielibyśmy osiągnąć. Chyba faktycznie pokombinujemy z tą ścianką aby była odpowiednio długa i można było powiesić na niej telewizor. Troszkę drażni mnie teraz to biurko więc może je sobie odpuszczę w tym pomieszczeniu... Wersje anika1003 także przypadły mi do gustu, zwłaszcza to z tą wnęką na wysokie szafy kuchenne (rewelacja!), ale niestety nie są możliwe do wykonania w moim przypadku - zapomniałam o dość ważnym szczególe (przepraszam..) - okna są na wysokości około 75cm więc zdecydowanie za nisko na postawienie przy nich kuchennych szafek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 03.05.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 http://images77.fotosik.pl/563/46f7d56bd14e6ed3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 03.05.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 03.05.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeżeli chodzi o parapety, to byłam świadoma, że pewnie jest haczyk Natomiast jeśli chcesz zawrzeć wszystkie elementy ze swoich wymagań, to na pewno biurko będzie najbardziej problematycznym elementem. Moja propozycja jest taka, żeby schować biurko w szafę. Jeśli nie jest używane jako miejsce do pracy (przyjmowanie klientów itd.), to do codziennego użytku warto je ukryć. Nie widać wtedy bałaganu. Albo całkowicie z niego zrezygnować. Zostawić miejsce w szafach na dokumenty, a pracować przy barku lub na stole. http://3.bp.blogspot.com/-UyQY5FvheuE/Vp0BmjRxiGI/AAAAAAAAI9A/XjXKa5uBiQw/s1600/ukrytebiuro9.png http://www.fitandfashion.pl/wp-content/uploads/2015/12/biurko-w-bialej-szafie.jpg http://cdn16.urzadzamy.smcloud.net/s/experts/t/questions/BIURKO_W_SZAFIE_05_p-6270_1261634.jpg Jeżeli potrzebujesz wysokiej zabudowy, to warto ją wstawić, jest na to miejsce. Ja zaproponowałam ją w miejscu koło okna. A kończy ją barek z 3 miejscami do siedzenia. Wysoka zabudowa w jakimś stopniu oddzieli kuchnię od jadalni, nie będzie widać wtedy brudnych naczyń zaraz po wejściu itd. Gdybym ja miała wybierać, to najodpowiedniejsza dla mnie jest wersja nr 3 z ostatnich propozycji. Większy stół, biurko nie zakłóca komunikacji. Sama wolę pracować przy dużym stole niż przy biurku dlatego w moim wypadku biurka nie potrzebuję aż tak bardzo. Wygrywa w tym momencie normalny stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agg1705 04.05.2016 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dziękujemy za tyle pomysłów! Kinka, coś nie mogę powiększyć Twoich aranżacji, ale na miniaturach widzę fajne rozwiązania, podoba mi się najbardziej to ze ścianką na TV. Wezmę je pod uwagę. Anika, masz rację co do tego biurka i chyba faktycznie z niego zrezygnuję. Uparłam się tak na nie ponieważ od zawsze działam na komputerze stacjonarnym i za nic nie mogę przekonać się do laptopów Teraz chyba będę musiała.. Wersja 3 z ostatnich Twoich aranżacji najbardziej do nas przemówiła. Nie pozostało nam nic innego jak wspólnie przedyskutować przygotowane przez Was projekty, które bardzo ułatwiły mi spojrzenie na te pomieszczenia i podjąć ostateczną decyzję. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts