Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt łazienki na poddaszu 9.36m2 skosy

maciwi

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich.

Kochani mam do Was ogromną prośbę.Mamy z Żoną wielki problem z zaadaptowaniem łazienki. Łazienkę będziemy robić na poddaszu w ciągu dwóch najbliższych tygodni.Problem polega na tym że jest to łazienka na poddaszu o dość niskim dachu i nie wszystko mieści nam się tak jakbyśmy chcieli.Przeszukaliśmy sporo tematów, aranżacji, zdjęć i mamy jedynie mętlik w głowie.

Czy byłby ktoś na tyle miły i uprzejmy żeby pomógł nam zaaranżować wnętrze ?

W łazience chcemy wannę, narożna lub kwadratowa.Dodatkowo wc podtynkowe oraz umywalka i pralka.

Nie jest w tym momencie dla nas istotny kolor płytek lecz samo rozmieszczenie sanitariatów etc.

Potrzebujemy troszkę miejsca na ręczniki chemię etc więc wskazane jakieś szafeczki.Dodatkowo mogą być umiejscowione półki z płyt gk.

Z góry dziękujemy za pomoc i pozdrawiamy serdecznie.

Iwona i Maciek.

Na zdjęciu widoczny przekrój ściany oraz rzut pomieszczenia z góry.

7fe177fadf61e.jpg

a652457665e2d.jpg

Edytowane przez maciwi

Faktycznie po powiększeniu nie widać wymiarów.

Ten wystający element to komin.

Łazienka na chwilę obecną jest w stanie surowym ale od środy wchodzi mi ekipa do ocieplenia poddaszy i przy okazji będą robić ścianki z płyt gk i profili (na chwilę obecną na poddaszu nie mam żadnych ścian) także możemy umieścić piony kanalizacyjne oraz krany w dowolnym miejscu (wszystko będzie szło ściankami).

Wstawiam zdjęcie w wyższej rozdzielczości.

39a1d3f43b9ef.png

Edytowane przez maciwi

Nie wiem jakie są wymiary i dokładne położenie okna, komin narysowałam głęboki na 60cm(?).

1453d2c837ea.png

6d31c76ee616.png

a822ab4bd806.png

c2146345bad5.png

Wizualki nędzne bo robione na szybko i komp też już odmawia posłuszeństwa ;) Sprzęty powstawiałam byle jakie ale mniej więcej widać co i jak. Nie skupiałam się na detalach typu kształt kabiny prysznicowej czy jakaś zabudowa pralki itp. Jeśli nie chcecie prysznica to we wnęce można zrobić szafę, przydałoby się wtedy odsunąć bardziej wannę od ściany kolankowej(żeby ewentualnie można było w niej stanąć) czyli kibelek bliżej szafy.

Myśleliśmy z Żoną żeby odejść lekko od ścianki z oknem bo tam zostanie naprawdę niewiele miejsca żeby spokojnie móc stać.

Wstawiam 2 nasze "rysunki" - tylko proszę się nie śmiać z moich zdolności plastycznych :) Czy mógłby ktoś nam je zwizualizować ?

Kolorystyka czarno biała z elementami seledynu lub turkusu aczkolwiek jesteśmy otwarci na inne propozycje.

https://zapodaj.net/850a69fa59f42.jpg.html

https://zapodaj.net/29186fe024329.jpg.html

Dodam że szafki etc będą prawdopodobnie wykonane z płyt gk i obłożone kafelkami a jedynie fronty będą z płyty meblowej.

Czy zamierzone jest u Was zostawianie lewej ściany pustej?

Ja bym rozrzuciła sprzęty - macie dużą łazienkę, a dodatkowo nie chcecie prysznica, zatem stłoczenie wszystkiego na jednej ścianie nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wykorzystałabym wnękę za kominem na pralkę, wysoką szafkę na mop i pełną zabudowę nad pralką na wszelką chemię, zapasy ręczników, itd.

Wanna może być śmiało duża narożna, np 150x150 - poniżej przykładowa, na szybko aranżacja:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/aa1_2_zpssol0u5gm.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/aa1_3_zpsb7z2ncss.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/aa1_5_zpsre3upy4f.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/aa1_4_zpsilm1ije5.jpg

Oczywiście blat umywalki można przedłużyć w stronę ręczników:)

Oczywiście nie chcemy wszystkiego dawać na jednej stronie, po prostu tak to wygląda na rysunkach :)

Powiem szczerze, że projekt bardzo nam się spodobał i prawdopodobnie będziemy zmierzali w jego kierunku.Zastanawiam się tylko czy nad wanną będzie wystarczająco dużo miejsca.Generalnie świetna robota i ślicznie dziękujemy.

Przyszedł mi do głowy jeszcze układ z kibelkiem pod oknem ale możliwość takiego ustawienia zależy od tego jak wysoko jest okno(jak daleko od ściany kolankowej) i jaki jest kształt i głębokość wnęki okiennej. Na wizualce wysokość ściany kolankowej i sufitu obniżyłam o 10cm skoro takie ostateczne wymiary przewidujesz jak dojdzie wylewka i podłoga. Na rzucie zaznaczyłam gdzie mniej więcej pod skosem jest wysokość 190cm (+ częściowo przestrzeń pod oknem). Zabudowane jest ok.45cm od ściany kolankowej a przód tej zabudowy jest wyrównany do dolnej krawędzi okna - stelaż wc powinien się tam zmieścić na wysokość(ok.110-120cm), w ściance zrobione wnęki/szafki.

Blat umywalki można pociągnąć do końca (w stronę okna) ale wtedy trzeba zrezygnować z dużej wnęki po lewej stronie kibelka.

Pewien problem jest ze schowkiem na pralkę - gdyby dało się wnękę przy kominie włączyć do sąsiedniego pomieszczenia (wyprostować ścianę) miałby łatwy do zagospodarowania kształt. Można ewentualnie zrobić szafę na pralkę w tej wnęce (jak to pokazała ana289) i nie stawiać ścianki na końcu wanny(chociaż średnio lubię sterczące kanty wanien prostokątnych).

b0c80118ab56.png

30103b1dd4f5.png

3cdc1f27fb3b.png

• 11 months później...

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/aa1_5_zpsre3upy4f.jpg

Ana jakim programem to wykonałaś? Próbowałam Net+, ale to koszmarek i bez efektu, a muszę pilnie zaaranżować 2 łazienki i kuchnię :lol2:

Ana czy Ty lub ktoś tutaj pomoże to zaaranżować (proszę PW -uzgodnimy), tym bardziej, że w rogu nad wanną jest skos.

Jaki to model WC? Poszukujemy coś w ten deseń + zamykany bidet

Laz2.jpg

Edytowane przez Nataly

• 5 weeks później...

W miejscu okna jest więcej miejsca nad głową, bo jest tam wnęka okienna -warto ją uwzględnić w ustawieniu by wychodząc z wanny nie uderzyć głową. Rzeczywiście wanna narożna może nieco pomóc w ergonomicznym zaaranżowaniu przestrzeni, ale także okrągła lub owalna wanna, postawiona centralnie pod oknem może być dobrym pomysłem. Skosy najlepiej pomalować farbą Kuchnia-łazienka by para wodna unosząca się z wanny wprost na ścianę, nie zniszczyła jej struktury i nie spowodowała rozwoju grzybów lub pleśni.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka