Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa - ciężki szkielet drewniany

maditg

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie projektowania domu i zdecydowałem się na technologię ciężkiego szkieletu drewnianego - przede wszystkim ze względu na skrócony czas budowy. Szukam opinii użytkowników takich domów i ewentualnych porad na co zwrócić uwagę przy projektowaniu, czego się wystrzegać etc. Chętnie spotkałbym się z kimś kto mieszka w takim domu (okolice Poznania). Wstępnie zainteresowałem się ofertą firmy http://domikon.pl/ . Być może ktoś z Was miał już z nimi styczność? Serdecznie dziękuję za konstruktywne opinie. Dom z dachem dwuspadowym, małym garażem cca 160 m2, ogrzewanie gazowe, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, podwyższony standard ocieplenia, projekt indywidualny. Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi :).

Pozdrawiam,

Tomasz.

na stronie wszystko wygląda fajnie , diabeł tkwi w szczegółach domy szkieletowe wymagają dużej precyzji - przypilnuj by była ciągłość foli paroszczelnej w ścianach i dachu i zrób sobie pełne deskowanie dachu lub OSB pod membraną , przemyśl wszystkie instalacje i ciężkie półki by ci porobili wzmocnienia w ścianach.

• 2 weeks później...

Witam,

taki sam dylemat miałem 2 lata temu jak zaczynałem budowę domu szkieletowego.

Pierwsza sprawa tak jak piszesz musisz mieć rekuperację, ja mam i nie ma problemu z wilgocią w domu, a to w szkielecie jest bardzo ważne. Jednakże dopilnuj żeby paroizolacja w środku była dobrze położona, tzn. klejona na łączeniach specjalną taśmą, odpowiednio wywinięta przy otworach okiennych i drzwiowych, itp. warto dopłacić do folii z srebrnym ekranem. Nie chodzi mi o odbijanie ciepła bo to chyba jest fikcja, ale o to że folia jest bardziej wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne np. przy montażu GK itp.

Druga sprawa, na pewno musisz mieć izolację z wełny na zewnątrz. Nie kładź styro, bo uwięzi ci wilgoć między styro i OSB. Tynk na zewnątrz tylko akrylowy, bo "oddycha", że tak powiem. Zawsze jakaś wilgoć przedostanie się przez choćby dziurki po wkrętach do GK. Musi odparować z izolacji.

Trzecia sprawa. Przemyśl dobrze pełne deskowanie na dachu. Bardzo łatwo spieprzyć odpowiednią wentylację połaci dachowej (musisz zapewnić sprawną wentylację między deskami i izolacją poddasza oraz wentylację między deskami pokrytymi papą lub membraną a pokryciem dachowym) no i pełne deskowanie raczej wyklucza piankę PUR na poddaszu, a powiem Ci szczerze że nie jestem zadowolony z wełny na poddaszu. Jakbym budował dzisiaj to położyłbym piankę PUR.

Czwarta sprawa okna. Tylko ciepły montaż i przynajmniej o U dla szyby 0,7 w twoim przypadku. O mniejszym U będziesz miał wrażenie że od okien ciągnie chłód przy takiej izolacji ścian jak jest w szkieletowcu. Okien dachowych też szukaj trzyszybowych, z mojego dwuszybowego w łazience nie jestem zadowolony. W największych mrozach w tym roku w styczniu miałem -19 stopni na zewnątrz. Okna w ścianie mam trzyszybowe właśnie o U dla szyby 0,7. Szyba w środku była ciepła również w oknie balkonowym bez grzejnika pod nim. Szyba w oknie dachowym była zimna, tak na oko miała ok. 10 stopni.

Jaki będziesz miał pokrycie stropu? Ja mam płyty z sklejki. Jest sztywniejsza od OSB. Ale i tak musisz pamiętać o odpowiedniej szczelinie dylatacyjnej między płytami bo będzie ci podłoga skrzypieć jak będziesz po niej chodził. U mnie w kilku miejscach tak jest niestety.

Co jeszcze mogę ci powiedzieć?

Pisałem ostatnio w temacie: "Ogrzewanie elektryczne Kanadyjczyka" bo takie mam. Poczytaj sobie post z 25.04.2016 godz. 13:12.

Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pisz. Chętnie podzielę się doświadczeniem.

Maciej

• 7 months później...

My się zetknęliśmy z firmą Domikon, byliśmy na jednej z ich realizacji pod Warszawą i dość poważnie rozmawialiśmy, ale w efekcie wybraliśmy inną firmę, która wydała nam się bardziej profesjonalna. Potrafili odpowiedzieć na każdą naszą wątpliwość, wzbudzili w nas większe zaufanie, no i budują już od 25 lat, a to też coś znaczy. Więcej na ten temat można poczytać na mojej stronie, my już mieszkamy.

Co do jednego punktu, który napisał forumowicz powyżej, na temat wzmocnień pod płytami gk, to jak proponuje zamiast gk proponuje fermacell i wzmocnień nie trzeba. O tym też pisze na stronie.

PS. Mieszka się bardzo przyjemnie no i szybko :)

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Szkoda, że tak mało osób buduje w ten sposób... Ja zaczynam budowę dużego domu 2-piętrowego, w tym roku płyta fundamentowa i też będę szukał solidnego wykonawcy konstrukcji metodą zamkniętą (czyli na budowę przyjeżdżają wykończone ściany ze wstawionymi oknami). Edytowane przez humidorek

Witam.

Oglądałem dom pokazowy firmy (znajdziesz bez problemu w google) Z Jemielnicy woj.opolskie. Budują w technologi cięzkiego szkieletu z projektu jaki sobie zażyczysz.

Zajmują się od a do z sprawami związanymi z rozpoczęciem (dokumenty) na odbiorze kończąc.Takie informacje przekazał właściciel firmy podczas wizyty .Mi ta technologia odpowiada i jeżeli dojdzie do budowy mojego domku to taki własnie będzie. Znajomy w zeszłym roku budował z Dan...em szybko i profesjonalnie tylko że oni maja tylko swoje projekty co jest pewnym ograniczeniem- ntb. jest bardzo zadowolony .

• 1 month później...