poli1990 03.05.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 WItam, chciałbym sie poradzić odnośnie instalacji elektrycznej. Remontuje mieszkanie starego budownictwa, 42m i wymieniam całą instalacje elektryczną. Mam juz pewną wizje jak to ma wyglądać i juz troche nad tym myślałem lecz chciałbym sie jeszcze was zapytać abyście mi coś poradzili, moze mi jakiś nowy pomysł wpadnie. W załączniku dodaje ogólny schemat co i jak ma być, moze komuś sie nudzi i mógłby zrobić dla mnie jakiś schemacik tej instalacji ja ewentualnie bym zaczerpnął z niej jakieś pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Zaproś elektryka, on, przy Twojej pomocy wykona instalację, dokona pomiarów, dopuści do eksploatacji i wystawi gwarancję na nią.Proste, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 jakbym chciał zaprosić elektryka to bym to zrobił i nie pytał na forum. Chciałbym sam to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.05.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 jakbym chciał zaprosić elektryka to bym to zrobił i nie pytał na forum. Chciałbym sam to zrobić... Chciałem kiedyś sam sobie wyciąć wyrostek robaczkowy. Myślę sobie, podpytam na forum chirurgów jak to zrobić, może podpowiedzą. I wiesz co? Te dziady mnie wyśmiali i pogonili Skurczybyki jedne kazali mi iść na studia medyczne i jeszcze specjalizację zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 A co trudnego jest w położeniu instalacji w takim małym mieszkaniu? Chodzi mi głównie o to czy każde pomieszczenie robić na osobny bezpiecznik czy tylko na kuchnie i składzie jeden a na resztę mieszkania drugi... A głupie komentarze to zostaw dla siebie. Jak mam płacić 30zl od punktu który mi pociągnie elektryk to sam sobie to zrobię i z lepszą dokładność niż on... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Sam ? Ile obwodów planujesz ?Jakie przekroje oraz ile żył ?Jakie rodzaje zabezpieczeń i ich wielkości ?Jaki rodzaj zasilania do mieszkania, a co za tym idzie, jaki system sieci dostarcza Energetyka ?Co z ochroną przepięciową i połączeniami wyrównawczymi ? Czekam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 3 obwody na gniazdka + 1 oświetlenie 2 obwody na gniazdka 3x1.5mm1 obwód oświetleniowy 3x1.5mm1 obwód na gniazdka 3x2.5mm pod piekarnik, bojler, pralek... Zasilenie 1 faza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.05.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jak mam płacić 30zl od punktu który mi pociągnie elektryk to sam sobie to zrobię i z lepszą dokładność niż on... Padło wcześniej pytanie o pomiary i dopuszczenie do eksplatacji. Też je zrobisz z "lepszą dokładnością"? Masz "papiery" na to - wymagane prawem jakby co. Nie? To za te zaoszczędzone 30 zeta od punktu zawczasu kup sobie OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 3 obwody na gniazdka + 1 oświetlenie 2 obwody na gniazdka 3x1.5mm 1 obwód oświetleniowy 3x1.5mm 1 obwód na gniazdka 3x2.5mm pod piekarnik, bojler, pralek... Zasilenie 1 faza. No proszę - gniazda zasilane półtorówką. Pięknie. Co z zabezpieczeniami ? Co z ochroną uzupełniającą ? Ilu żyłowy przewód do żyrandola (malunek - pokój 1) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Czytałem i są zwolennicy i przeciwnicy zasilania gniazdek 1.5mm, ja wybrałem właśnie taki... O jakich zabezpieczeniach piszesz? W pokoju 1 ma być oświetlenie LED i halogeny. Przewód 3 żyły, od przełącznika faza rozdzielone na 2 kable i powrót do Led i halogenow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 4 bezpieczniki w skrzynce, 3x16A 1x20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 No widzisz - źle.Ale sam.Sam to się możesz ogolić a nie wykonać prawidłową instalację elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 To jak wiesz co jest źle to napisz... A nie negujesz tylko... Chętnie wysłucham tego co masz do powiedzenia. Po to założyłem ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Pewnie że wiem.- źle dobrane przekroje do gniazd wtykowych- źle dobrana ilość żył do żyrandola- źle dobranie zabezpieczenia do oświetlenia i gniazd wtykowych- brak ochrony uzupełniającej- brak info o rodzaju sieci zasilającej. Wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 A niby czemu do tv nie może iść 3x1.5? Aż takie wielkie obciążenie daje Led tv? Wątpię... Co do zabezpieczeń, jakie powinny być? Co to jest ochrona uzupełniająca? Jakbyś rozwinął swoją myśl i mi wytłumaczył byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.05.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Zacznij od nauki, później majzel i młotek w dłoń : http://www.bezel.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.05.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) 4 bezpieczniki w skrzynce, 3x16A 1x20A A ten 1x20A to na jaki przekrój i w ogóle po co i do czego? Narysuj konkretny schemat, jak sobie wyobrażasz instalację. Nie "rzut pionowy" rozmieszczenia osprzętu w mieszkaniu, tylko schemat ideowy. PS. Tylko do schematu nie wklejaj fotek, ale posługuj się symbolami. Co to jest ochrona uzupełniająca? Taka "ostatnia deska ratunku", gdyby ochrona dodatkowa zawiodła. Pytanie dodatkowe - czy kolega w swoim "projekcie" przewiduje RCD? I jeszcze powtórzę zapytanie - jaki uklad sieciowy? Edytowane 3 Maja 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 20A na przekrój 3x2.5mm na obwód do piekarnika, lodówki, pralki i boljlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 03.05.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Nie przewiduje RCD? Musi być? Układ sieciowy tzn? schemat na szybko robiony, do wglądu wlasnego... wiec nie wiem czy coś z niego wyczytasz... na czarno obwód oświetleniowy, pokoj 1 i 2 osobne obwody, kuchnia, łazienka, składzik na jednym obwodzie 3x2,5mm Edytowane 3 Maja 2016 przez poli1990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.05.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 schemat na szybko robiony, do wglądu wlasnego... wiec nie wiem czy coś z niego wyczytasz... na czarno obwód oświetleniowy, pokoj 1 i 2 osobne obwody, kuchnia, łazienka, składzik na jednym obwodzie 3x2,5mm To nie jest schemat, to przedszkolna kreskówka. A sądząc po nicku z tego wieku już wyrosłeś. Nie przewiduje RCD? Musi być? W nowych instalacjach musi. Aczkolwiek nie we wszystkich obwodach. Układ sieciowy tzn? To znaczy TN lub TT. A! I jeszcze zapodaj umowę z dostawcą energii, techniczne warunki przyłączenia, oraz schemat (schemat nie kolowankę) instalacji w części wspólnej obiektu od granicy własności z dostawcą energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts