Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy zaplanowaniu instalacji elektrycznej.

Recommended Posts

WItam, chciałbym sie poradzić odnośnie instalacji elektrycznej. Remontuje mieszkanie starego budownictwa, 42m i wymieniam całą instalacje elektryczną. Mam juz pewną wizje jak to ma wyglądać i juz troche nad tym myślałem lecz chciałbym sie jeszcze was zapytać abyście mi coś poradzili, moze mi jakiś nowy pomysł wpadnie. W załączniku dodaje ogólny schemat co i jak ma być, moze komuś sie nudzi i mógłby zrobić dla mnie jakiś schemacik tej instalacji ;) ja ewentualnie bym zaczerpnął z niej jakieś pomysły.

2.jpg

2.jpg

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakbym chciał zaprosić elektryka to bym to zrobił i nie pytał na forum. Chciałbym sam to zrobić...

Chciałem kiedyś sam sobie wyciąć wyrostek robaczkowy. Myślę sobie, podpytam na forum chirurgów jak to zrobić, może podpowiedzą.

I wiesz co? Te dziady mnie wyśmiali i pogonili :o

Skurczybyki jedne kazali mi iść na studia medyczne i jeszcze specjalizację zrobić.

A co trudnego jest w położeniu instalacji w takim małym mieszkaniu? Chodzi mi głównie o to czy każde pomieszczenie robić na osobny bezpiecznik czy tylko na kuchnie i składzie jeden a na resztę mieszkania drugi... A głupie komentarze to zostaw dla siebie. Jak mam płacić 30zl od punktu który mi pociągnie elektryk to sam sobie to zrobię i z lepszą dokładność niż on...

Jak mam płacić 30zl od punktu który mi pociągnie elektryk to sam sobie to zrobię i z lepszą dokładność niż on...

Padło wcześniej pytanie o pomiary i dopuszczenie do eksplatacji.

Też je zrobisz z "lepszą dokładnością"? Masz "papiery" na to - wymagane prawem jakby co.

Nie?

To za te zaoszczędzone 30 zeta od punktu zawczasu kup sobie OC.

3 obwody na gniazdka + 1 oświetlenie

2 obwody na gniazdka 3x1.5mm

1 obwód oświetleniowy 3x1.5mm

1 obwód na gniazdka 3x2.5mm pod piekarnik, bojler, pralek...

Zasilenie 1 faza.

No proszę - gniazda zasilane półtorówką. Pięknie.

Co z zabezpieczeniami ?

Co z ochroną uzupełniającą ?

Ilu żyłowy przewód do żyrandola (malunek - pokój 1) ?

4 bezpieczniki w skrzynce, 3x16A 1x20A

A ten 1x20A to na jaki przekrój i w ogóle po co i do czego?

Narysuj konkretny schemat, jak sobie wyobrażasz instalację. Nie "rzut pionowy" rozmieszczenia osprzętu w mieszkaniu, tylko schemat ideowy.

PS. Tylko do schematu nie wklejaj fotek, ale posługuj się symbolami.

Co to jest ochrona uzupełniająca?

Taka "ostatnia deska ratunku", gdyby ochrona dodatkowa zawiodła.

Pytanie dodatkowe - czy kolega w swoim "projekcie" przewiduje RCD?

I jeszcze powtórzę zapytanie - jaki uklad sieciowy?

Edytowane przez zbich70

Nie przewiduje RCD? Musi być? Układ sieciowy tzn?

schemat na szybko robiony, do wglądu wlasnego... wiec nie wiem czy coś z niego wyczytasz... na czarno obwód oświetleniowy, pokoj 1 i 2 osobne obwody, kuchnia, łazienka, składzik na jednym obwodzie 3x2,5mm

3.jpg

Edytowane przez poli1990

schemat na szybko robiony, do wglądu wlasnego... wiec nie wiem czy coś z niego wyczytasz... na czarno obwód oświetleniowy, pokoj 1 i 2 osobne obwody, kuchnia, łazienka, składzik na jednym obwodzie 3x2,5mm

To nie jest schemat, to przedszkolna kreskówka. A sądząc po nicku z tego wieku już wyrosłeś.

Nie przewiduje RCD? Musi być?

W nowych instalacjach musi. Aczkolwiek nie we wszystkich obwodach.

Układ sieciowy tzn?

To znaczy TN lub TT.

A! I jeszcze zapodaj umowę z dostawcą energii, techniczne warunki przyłączenia, oraz schemat (schemat nie kolowankę) instalacji w części wspólnej obiektu od granicy własności z dostawcą energii.