Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor ścian w pokoju- pomoc w wyborze

Lenna911

Recommended Posts

Witam serdecznie, planuje delikatny lifting pokoju, głównie jeśli chodzi o zmianę koloru ścian.

Jednakże ze względu na to, że nie będę wymieniać mebli mam mały problem z dopasowaniem nowego koloru ścian do aktualnego wyposażenia pokoju.

Mianowicie do tej pory w pokoju królował kolor niebieski z pomarańczowymi wstawkami. Ściany są na chwilę obecną niebiesko-pomarańczowe i chce to definitywnie zmienić, szczególnie jeśli chodzi o pomarańcz.

Pomimo tego w pokoju nadal pozostanie granatowy narożnik i fotele, kilka niebieskich detali oraz meble (biurko i meblościanka) w jasnobrązowym kolorze, podłoga jest z jasnobrązowego drewna, dlatego też myślałam o utrzymaniu ścian w niebieskiej kolorystyce ale bardziej pastelowym, rozbielonym kolorze aby rozjaśnić pokój. Myślałam o połączeniu dwóch kolorów na ścianach, ale nie mam pojęcia jak je dobrać żeby współgrały z resztą.

Czy mogłabym liczyć na jakąś poradę w tej kwestii?

Dziękuję serdecznie :)

• 2 weeks później...

Skąd te pomysły u Polaków na malowanie ścian w różnych kolorach?

Ok. Podkreślić kolorem jedną ścianę lub jej wyeksponowany fragment. Ale nie dwie ściany jednym a dwie ściany innym kolorem. I na dodatek to użycie innego koloru powinno mieć jakieś uzasadnienie wnętrzarskie (np. wydzielenie kącika jadalnego).

Pomaluj na biało. Daj dodatki w biało-granatowe paski lub czerwono-białe i masz fajny, marynistyczny styl.

Albo bardziej klasycznie - jasne, beżowe ściany, dodatki w różnych odcieniach niebieskości.

Edytowane przez Elfir

inspiracje z granatową kanapą:

http://living.stepintothedark.com/wp-content/uploads/2015/02/Navy-Blue-Living-Room-Chair.jpg

7bb376a138c1.jpg

bf41f30fc5b2577314e1fdda3113b0ea.jpg

http://st.hzcdn.com/fimgs/f9710ac200f1857f_8371-w500-h400-b0-p0--contemporary-living-room.jpg

• 3 weeks później...
Skąd te pomysły u Polaków na malowanie ścian w różnych kolorach?

Ok. Podkreślić kolorem jedną ścianę lub jej wyeksponowany fragment. Ale nie dwie ściany jednym a dwie ściany innym kolorem. I na dodatek to użycie innego koloru powinno mieć jakieś uzasadnienie wnętrzarskie (np. wydzielenie kącika jadalnego).

Pomaluj na biało. Daj dodatki w biało-granatowe paski lub czerwono-białe i masz fajny, marynistyczny styl.

Albo bardziej klasycznie - jasne, beżowe ściany, dodatki w różnych odcieniach niebieskości.

Heh, ja też się łapię za głowę czasem jak widzę ten pęd do łączenia kolorów. U mnie takie połączenie typu dwa intensywne kolory w jednym pokoju by nie przeszło. Ale cóż, to jest ładne co się komu podoba. :)

W sytuacji, gdy we wnętrzu pojawia się zbyt duża ilość odcieni, warto sięgać po kolory neutralne –biele, beże, szarości, brązy i czernie. Łączenie kilku kolorów we wnętrzu może niekiedy optycznie poprawić jego proporcje, sprawić że będzie wydawało się bardziej foremne. W tym przypadku gdy mamy nadmiar odcieni lepiej wybrać jedna barwę. Biele są szalenie modne! Złamane w ciepłą stronę np. 502 melodia przyszłości Śnieżki Satynowej rozświetlą wnętrze i dodadzą mu blasku. Warte rozpatrzenia są także beże, które powracają w aktualnych trendach i bardzo fajnie. Będą komponowały się zarówno z granatem jak i drewnianymi meblami.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Kolory neutralne będą najlepszym rozwiązaniem. Myślę, że w grę wchodzi beż i szarość. Moim hitem jest szary kolor ścian. Wszystko do niego pasuje. Nieważne czy są to meble w równie neutralnych kolorach, czy takie o intensywnych barwach, na tle szarości i tak wszystko będzie wyglądało ok.

• 1 month później...