Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna lepsza od gruntowej?

ProStaś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aaaaaa.. nieee..., nie doczytalem, ze masz zalozony cieplomierz! No to zmienia diametralnie moja ocene Twojej instalacji CO. Przebic ja moze tylko perpetum mobile drugiego rodzaju. Naprawde lebski z Ciebie gosc! Kto by sie spodziewal...

Przyłóż się i doczytaj więcej . Tak kozaczysz - pitu ,pitu bez wiarygodnego pomiariku...

nie chce Ci się spać -bo trochę mamroczesz...Perypetum ... z Ekontechu :D

Tak sobie czytam i czytam. Zakładając ten temat myślałem o trochę innym jego przebiegu, ale - jak to zwykle na FM bywa - trochę popłynęliśmy.:p

Próbując uszeregować kilka najważniejszych kwestii, nie sposób przesądzić o prawdzie uniwersalnej, że ta jest lepsza, a tamta gorsza. Każdy będzie miał inne preferencje, sytuację, potrzeby, możliwości i pryncypia.

Pytanie jest takie.

W którym rodzaju PC jest większy postęp?

Które stanowią przyszłość?

Wrzucona w temat Nibe f2120 to przykład. Tylko czego? Rzeczywistego rozwoju? Kreatywnego marketingu? Szafowania współczynnikami?

Moim zdaniem postęp jest większy w powietrznych. Dotrysk gazu, budowa parownika, sprężarka o zmiennej częstotliwości pracy, usprawnienia defrostu itd.

A jakoś te gruntówki jadą na "starych" sprawdzonych patentach, oferując zbliżony COP dla konkretnych warunków pracy.

Ciekawy jestem spojrzenia na tą kwestię osób, które mają z takimi, czy innymi PC do czynienia od wielu lat.

W którą to pójdzie stronę?

Czemu nie polecasz atlantica? Lepszy np. Panasonic? Przy wycenie to atlantic jest minimalnie drozszy...

Raczej gorszą pod względem osiągów PC zaoferowano Tobie w wyższej cenie , stąd masz przekonanie że musi być lepsza ? To kup tą grunową z odwiertami jest jeszcze droższa i przez to musi być lepsza ( akurat jest)

Tak sobie czytam i czytam. Zakładając ten temat myślałem o trochę innym jego przebiegu, ale - jak to zwykle na FM bywa - trochę popłynęliśmy.:p

Próbując uszeregować kilka najważniejszych kwestii, nie sposób przesądzić o prawdzie uniwersalnej, że ta jest lepsza, a tamta gorsza. Każdy będzie miał inne preferencje, sytuację, potrzeby, możliwości i pryncypia.

Pytanie jest takie.

Wrzucona w temat Nibe f2120 to przykład. Tylko czego? Rzeczywistego rozwoju? Kreatywnego marketingu? Szafowania współczynnikami?

Moim zdaniem postęp jest większy w powietrznych. Dotrysk gazu, budowa parownika, sprężarka o zmiennej częstotliwości pracy, usprawnienia defrostu itd.

A jakoś te gruntówki jadą na "starych" sprawdzonych patentach, oferując zbliżony COP dla konkretnych warunków pracy.

Ciekawy jestem spojrzenia na tą kwestię osób, które mają z takimi, czy innymi PC do czynienia od wielu lat.

W samochodach też jest postęp, palą mniej mają filtry DPF-y, katalizatory, komputery, ekrany, podgrzewane siedzenia itd. Co tam, że bez komputera do nich nie podejdziesz w razie jakiejś awarii, jeden głupi mało znaczący czujnik może unieruchomić Ci auto i skończysz na lawecie - taki to jest postęp teraz.

Pytanie jest takie.

Hej, czytam te tematy z PW i PG i już jakiś czas temu jako jeszcze pewnie laik skłoniłem się ku powietrznym rozwiązaniom - ze względu na coraz pochlebniejsze opinie samych forumowiczów. Tak z perspektywy widzę tu taką trochę mini wojenke - ci którzy zainwestowali w pompy głębinowe z odwiertami kontra zwolennicy powietrznej. Jedni sporo zapłacili na tamten czas i nie mieli wyboru - przynajmniej sprawdzonego systemu w pompie powietrznej i tak podejrzewam na tamten czas nikt się nie skusiłby na coś mało rozpoznanego przy takich cenach zakupu. Dziś tak jak kolega zacytowany rozwija się rynek pomp powietrznych - pytanie czy związane jest to z naturalnym rozwojem i trendem ? czy udoskonalanie produktu po to by był tylko konkurencyjny i dorównał inny rozwiązaniom ? Dane światowe co się "lepiej sprzedaje" bardzo by się przydały - może wyznacznikiem powinny być dla nas dane z Danii, Norwegii, Szwecji lub też Czechy, Niemcy (bliższe naszemu klimatowi)

Swoją drogą mam pytanie czy ktoś ma swoje doświadczenia z pompą Mitsubishi Zubadan ? chciałbym wiedzieć jak to się spisuje i cenowo wygląda...

[ATTACH=CONFIG]379330[/ATTACH]

Dzięki ,

tendencja jest oczywista- PC PW mocno się rozpowszechniają i mają największy udział w rynku.

Nie sądzę , że przyczyną takiej sytuacji jest marketing producentów tych pomp lub zwolenników takiego systemu- przecież producenci gruntówek gruszek w popiele nie zasypują...

Odpowiedzi na pytanie z tego wątku już wcześniej padły- nie ma wyraźnej przewagi , jest raczej indywidualna preferencja ( i czasem warunki techniczne w danym domu).

Czytając ostatnie przygody użytkowników gruntówek- nasuwa się jeszcze jedna różnica :

-powietrzna niby jest bardziej skomplikowana , ale łatwiejsza (daje taką możliwość) do naprawy, błędy lub awarie w obiegu DZ to bardzo kłopotliwy problem

Ciekaw jestem jak inwestorzy będą wybierać jeśli przez jakiś czas ceny obu systemów będą zbliżone w tej samej kategori

Pzdr