Siouxsie 05.05.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Być może ktoś świeżym okiem na to spojrzy. Śmieją się ze mnie że na etapie projektu mebluję kuchnię, ale jakoś później nie mam ochoty targać instalacji dookoła. A że chyba mi się skończyły pomysły, proszę Was o radę. Co na pewno musi zmieścić się w kuchni. A przynajmniej bardzo bym chciała żeby się zmieściło Lodówa - SAMSUNG RL58GPGIH Spiżarka Blum - są w wymiarach 40/50/60 cm (fajnie byłoby gdyby udało się wcisnąć najmniej 50tkę) Piekarnik/mikrofala do zabudowy słupkowej Zmywara -12/13 kompletów Zlewozmywak ------ Za kominkiem są umieszczone kominy i wentylacje. Zabrały mi tyle kuchni :< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 05.05.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Bardzo dobrze, że planujesz kuchnię zanim staną ściany - będzie można uniknąć błędów typu "okno w rogu" co np. uniemożliwi pociągnięcie szafek wiszących na całej ścianie. Wstępna propozycja - płyta na półwyspie( zasłoniętym od strony jadalni murkiem trochę wyższym niż blat), wydzielona mini-spiżarnia(zamiast tej konstrukcji bluma), okna w kuchni i jadalni 150cm. A może lepiej byłoby w ogóle przenieść kominek gdzie indziej? Na przykład w miejsce narożnika, obok telewizor a sofa na środku pomieszczenia(a nie na wylocie schodów). Komin służyłby też łazience na poddaszu oraz łazience i aneksowi w drugiej części parteru - o ile oczywiście nie zmieniliście diametralnie układu funkcjonalnego projektu DUO. Możesz zamieścić rzuty całości(parteru i poddasza)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 05.05.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Tylko nie skośne szafki,ani to ładne ani praktyczne.http://images78.fotosik.pl/568/b2da7a9f29f5eaaemed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Kuchnia z wyjściem na taras śniadaniowy: http://images77.fotosik.pl/570/b558988e28e37b16.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 05.05.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 (edytowane) Jesteście wspaniałe! Poświęciłam tej kuchni cały dzisiejszy dzień i mogę powiedzieć, że nabrałam przekonania że jednak uda się jakoś poustawiać szafki. Pozbierałam wszystko do kupy, włącznie z dzisiejszą wizytą w Ikeii - gdzie trafiło do mnie jedno z ustawień mebli. Podobne do Waszych rad. Wyszło mi tak: 1. Spiżarka, jak poradziła Alicyja - super pomysł, przy czym ta nieszczęsna kosteczka za kominkiem, okazała się być piecem gazowym. Pobrałam wymiary ze strony producenta i wsadziłam ją do spiżarki. To będzie wymagało zapewne dodatkowej wentylacji, ale w spiżarce ma być chłodno więc dobrze wyszło. Sam komin pewnie by przeszedł, ale tam jeszcze wentylacje i piec dwufunkcyjny. 2. Elfir, przeniosłam taras zupełnie na tę stronę którą mi doradziłaś, a później z nim wróciłam. Jedne i drugie drzwi bardzo mi się podobają, ale zastawię wszystko stołem i będzie nie do użytku, a ja się będę irytować Telewizor powiesiłas mi na schodach Myślę że te miarki tutaj mogły być mylące. Natomiast zapomniałam o ich istnieniu, a przypomniałaś mi. Te wysepko-stoły. Muszę taki mieć W sumie, w moim salonie nie ma miejsca na tv Powiedzcie mi, co myślicie o kuchni po zmianach. Parter Poddasze I modelową ikeową kuchnię, której układ bardzo mi się podoba. Posiada właśnie tą jadalną wysepkę Jeszcze wizualizacja kuchni po zmianach. Pierwszy raz mi się podoba Edytowane 5 Maja 2016 przez Siouxsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 jak odwrócisz bieg schodów to telewizor wyjdzie pod górnym biegiem a część pod schodami możesz włączyć w spiżarkę. http://images75.fotosik.pl/571/8eb43dc78d868924.jpg Płyta przy oknie to zły pomysł - chyba , że lubisz ścierać tłuszcz z szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 06.05.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 I to jest najlepsze rozwiązanie,a płytę możesz dać też zaraz za wysoką zabudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 06.05.2016 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Zdecydowanie nie lubię myć okien Wyszło tak: Nie widzę tam tej płyty. Dzieciaka w domu mam, więc wspólne robienie czegoś na blacie roboczym, albo jej malowanie/wyklejanie/innecudatakie - samodzielne, w momencie jak coś tam się gotuje. Osiwiałabym Okno w kuchni na 60cm wysokie pomiędzy szafkami. Wyszły mi tylko dwie narożne szafki <3 Muszę zapytać Pana z Abakonu o te schody. W projekcie jest konstrukcja osb, muszę ogarnąć jak włączyć tę połowę schodów do spiżarni. Kurcze, nawet o niej nie marzyłam, a teraz zapowiada się kawał spiżarenki ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 06.05.2016 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Będę Wam wdzięczna za rzucenie okiem na resztę domu.Nie wszystkie pomysły Wasze wykorzystuję, ale lwią część tak.Ja już chyba mam ma tapecie jedną wersję domu i innych pomysłów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 06.05.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) A może dałoby się kominek wbudować pod schodami(jeśli odwrócić ich kierunek)? 2) Przesunęłam ścianę spiżarni na równo z kominem skoro chcesz wykorzystać przestrzeń pod schodami(jak tam wysoko będzie?) - słupek z piekarnikiem niestety nie wyjdzie tak ładnie we wnęce ale lodówka jest bardziej odsunięta od okna i tym samym przedłużony blat między nią a zlewem(dla mnie to chyba najważniejszy odcinek blatu). Obok piekarnika wąskie(30cm) wysokie cargo. Dwa wąskie okna po obu stronach płyty(IMHO lepiej to będzie wyglądać niż jedno okno w kącie). Ewentualnie można na ścianie nad płytą wstawić poziome, niskie ale długie okno, kilkadziesiąt centymetrów nad blatem ale tu trzeba by okap dość wysoko zamontować. 3) Lodówka obok słupka z piekarnikiem a dalej ściana z drzwiami do spiżarki, zlew pod oknem a płyta pod szafkami wiszącymi. 4) I jeszcze taki luźny pomysł ze zmianą umiejscowienia kuchni i kominka(komin na poddaszu wypadnie częściowo w łazience). Jeśli taka opcja wchodzi w grę to trzeba trochę układ dopracować, m.in.przydałoby się postarać o jakieś okno w kuchni np. skracając nieco część mieszkania Mamy(może da się powiększyć gdzie indziej). Edytowane 6 Maja 2016 przez alicyja dodana wersja 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 06.05.2016 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Jej, muszę to przetrawić Plany 3 i 4 są super. Schody nie mam pojęcia jaką mają wysokość, ale bezpośrednio pod schodami chciałabym poustawiać przetwory po które nie sięga się często. Półki nawet na szerokość stopni schodów, dżemy poustawiać soki itp. A w tej części spiżarki gdzie nie obtłukę głowy o stopnie, będą półki na rzeczy po które częściej się sięga. Ta zamiana salonu z kuchnią jest ciekawa bardzo. Trochę się co prawda przyzwyczaiłam do tej kuchni w kąciku. I że jak nie będę miała ochoty na nią patrzeć, to nie będę szła tak daleko Natomiast rozwiązuje wszystkie problemy kominkowo telewizorowe a sam salon jest przytulniejszy. Co tutaj tylko mi się jeszcze nie ułożyło, to ten nieszczęsny piec gazowy, który w okolicy komina się znajduje (muszę zapytać czy można go przenieść do pokoju wspólnego), no i to że komin wlazł mi w prysznic Wpakuję to wszystko w sweethome i przejdę się po salonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 16.08.2016 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Kombinowałam, kombinowałam i guzik z tego wyszło. Poustawiałam sobie kuchnie, jakie mi wyżej dziewczyny podały, ale jak elementy ustawiam rozmiarami (lodówka, odpowiedniej szerokości zmywarka), to wszystko się rozkłada. Lewa strona - pięknie, nie planowałam tam słupków żeby nie przytłaczać salonu lodówką i piekarnikiem. Chciałam schować je za ścianą. Ale tak mi się spodobała opcja wejścia pod schody z kuchni, że doszło jeszcze jedno 'jak zrobić.' Wkleję 'aktualną' kuchnię, może ktoś tu zajrzy, coś podpowie a mnie olśni )) W zasadzie z tym kominkiem same problemy Bt. tam gdzie 61 wymiar to słupek z kuchenką, a 44 lodówka Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez Siouxsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.08.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 masz zmarnowaną powierzchnię pod schodami?Wbuduj przynajmniej pod schody kominek, by ci nie wystawał na pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 17.08.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Szukam wzoru, jak to mogłoby wyglądać. A pod schody, chciałabym jakoś uzyskać wejście z kuchni :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Przy takim układzie nie uzyskasz, bo przeszkadza komin. Musiałabyś zmienić ustawienie kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 17.08.2016 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Ha! Udało się! W zasadzie coś mnie tknęło, i tak myślałam że najlepiej będzie przesunąć ścianę przy której stoi stół, o metr w dół Rymowanki Co pozwoliło mi na ustawienie ciągu mebli w kuchni i wydzielenie spiżarki z dostępem pod schody <3 Martwiłam się dużym kosztem. Bo na parterze ściany trzeba tylko wydłużyć o 1m każda + płyta. Ale poddasze! I ściany dorobić i cała konstrukcja dachu do zmiany. Przypomniałam sobie że nasze poddasze wystaje metr poza obrys parteru z drugiej strony domu! A to znaczy że finansowo będzie tylko dodatkowy koszt po 1m2 ścian z dwóch stron i jakieś 3,5m2 Mamowego dachu <3 A ja mam i więcej miejsca między stołem i kanapą, spiżarkę i meble się mieszczą. No rany, co za frajda :wiggle::):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 jak chcesz wejść do spiżarki przez drzwi wysokości 1,4-1,6 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siouxsie 07.09.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 A skąd wzięłaś wysokość drzwi? Planuję tam standardowy wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.09.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 wydaje mi się, że schody w tym miejscu w którym planujesz drzwi są mniej więcej na tej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts