Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O jaką moc wnioskować?

Recommended Posts

Kupiłem mieszkanie w bloku i mam jedną fazę. Chciałbym podłączyć elektryczny podgrzewacz wody i płytę indukcyjną. Prawdopodobnie będzie się to wiązało z pociągnięciem kabla aż do piwnicy, ale wolę to niż męczyć się z instalacją gazową.

Podgrzewacz myślę 12 kW. W mieszkaniu będę mieszkał przynajmniej na razie sam, więc za wiele urządzeń na raz chodzić nie będzie. Jaką moc zgłosić?

PS: Cześć wszystkim!

Instalacja będzie robiona od podstaw więc myślę, że lepiej trzy fazy do płyty. W spółdzielni mi nie wiele powiedzieli, bo elektryk na urlopie, ale nie robią problemów. W sąsiedniej bramie pociągnęli 3 fazy. Powinienem z jakimś oficjalnym pismem do nich wystąpić?

Według mnie powinieneś wystąpić i jak w odpowiedzi nie dostaniesz odmowy to pismo dołączyć jako załącznik do wniosku o zmianę mocy i warunków zasilania.

Może poczekaj do czasu aż elektryk spółdzielni będzie dostępny i wstępnie z nim porozmawiaj a następnie uderz pismem do spółdzielni .........ujmij tam że pokryjesz koszty przeróbki itp itd,

A jeśli chodzi moc? Wystarczy dać tyle do podgrzewacz?

Chodzi zapewne o "tyle co podgrzewacz"? Czyli 12kW?

Wybij to sobie z głowy. Będziesz pilnował aby nie używać innych odbiorników podczas działania podgrzewacza? Wspominasz o indukcji - a gdzie reszta?

Piszesz, że na razie będziesz mieszkał sam, czyli ten stan w przyszłości może ulec zmianie - a zatem zmieni się ilośc odbiorników a także jednoczesność ich używania. Zapewniam cię, że zmieni się radykalnie... ;)

Więc jeśli myślisz przyszłościowo, to zamawiaj moc najwiekszą jaka jest możliwa. Może nie od razu, ale przynajmniej nową WLZ można przewymiarować pod taką moc, aby w przyszłości się ponownie w tym nie "babrać".

Poza tym w taryfach "domowych" nie ma comiesięcznych opłat proporcjonalnych do mocy przyłączeniowej, zatem nic (oprócz opłaty jednorazowej) nie stoi na przeszkodzie, by wykupić maksymalną moc jaka jest dostępna..

Mam nadzieję, że nie będzie trzeba nic naruszać, bo dostępny pion na przewody. Jeśli będzie drożny to po prostu się go spuści. A jeśli chodzi moc? Wystarczy dać tyle do podgrzewacz?

Jeśli dostępny jest pion to z zapasem i dodatkowy kabel pójdzie nim.

Pion za ścianą z rozdzielnicą w mieszkaniu świadczy o tym że twoje główne zabezpieczenie jest gdzieś w piwnicy, natomiast pion na klatce schodowej może świadczyć o tym że zabezpieczenia piętra są na korytarzu.

Piszesz że: podgrzewacz myślę 12kW najlepiej będzie jak pierw załatwisz zakładaną moc a następnie zakupisz podgrzewacz dostosowany do osiągniętej mocy.

Ja bym jeszcze sugerował pogadać z kimś, kto ma taki podgrzewacz (12kW), a jak masz możliwość, to sprawdzić go osobiście. Takie podgrzewacze dają wodę dość gorącą, ale o ograniczonym strumieniu (w litrach na minutę). Rozwiązaniem w przypadku prysznica jest rączka prysznicowa, która ogranicza przepływ, ale napełnianie wanny będzie po prostu trwało dłużej. W umywalce czy zlewie na mój gust jest OK.

Ja bym jeszcze sugerował pogadać z kimś, kto ma taki podgrzewacz (12kW), a jak masz możliwość, to sprawdzić go osobiście. Takie podgrzewacze dają wodę dość gorącą, ale o ograniczonym strumieniu (w litrach na minutę). Rozwiązaniem w przypadku prysznica jest rączka prysznicowa, która ogranicza przepływ, ale napełnianie wanny będzie po prostu trwało dłużej. W umywalce czy zlewie na mój gust jest OK.

Odnośnie zapoznania się przed zakupem to tak jak z każdym urządzeniem. Z ograniczonym strumieniem gorącej wody to powyżej pewnej temperatury tak czy jnaczej używając baterii mieszamy ją z zimną tak aby uzyskać odpowiednią temperaturę tak więc strumień nie jest tu problemem.

niektóre podgrzewacze natomiast powyżej pewnej mocy mają natomiast opcję przełacznika mocy

Testowałem 5 kW przy prysznicu i wypadał dość słabo, ale w miarę. Przy 12 powinien według producenta spokojnie obsłużyć prysznic. Wanny nie będzie bo łazienka malutka.

• 1 month później...

Dostałem warunki na 12 kW i czytam:

"Zasilanie wykonać z wewnętrznej instalacji zasilającej (WIZ) po jej dostosowaniu do nowych warunków pracy dla zwiększenia mocy o przekroju w oparciu o dane zawarte w normie N SEP- E002."

Czyli jaki powinien to być przewód? Mój elektryk mówi, że ten co jest w bloku wystarcza, ale inny mi mówił, że raczej nie ma na to szans.

Dostałem warunki na 12 kW i czytam:

"Zasilanie wykonać z wewnętrznej instalacji zasilającej (WIZ) po jej dostosowaniu do nowych warunków pracy dla zwiększenia mocy o przekroju w oparciu o dane zawarte w normie N SEP- E002."

Czyli jaki powinien to być przewód? Mój elektryk mówi, że ten co jest w bloku wystarcza, ale inny mi mówił, że raczej nie ma na to szans.

Jaki z tego wniosek - należ sprawdzić bilans mocy dla na podstawie obliczeń mocy szczytowych WLZ, biorąc pod uwagę liczbę mieszkań, współczynnik jednoczesności, przekrój istniejącego przewodu WLZ i założonych zabezpieczeń.

To wszystko jest we wspomnianej N SEP-E-002.

Z obliczeń wyniknie, czy WLZ pozostaje istniejący, czy zostanie wymieniony na większy przekrój.

W drugim przypadku nie opłaci się tego dokonać ze względu na koszty tej operacji. Lepiej położyć własny WLZ od zabezpieczeń głównych, ale w porozumieniu z właścicielem budynku.

Na pionie są oprócz mnie 4 mieszkania i mają po 7 kW. (w praktyce tak się składa, że dwa stoją puste, co raczej nie ma znaczenia dla obliczeń;))
Ma znaczenie. Zawsze mogą zostać zasiedlone, i należy je brać pod uwagę.

Moja pomoc na tę chwilę ogranicza się do załącznika - przecież nie znam ani przekrojów WLZ, ani jego zabezpieczeń, ani przydziału mocy na budynek.

Scan tabela N SEP-E-002.jpg

Oczywiście - szukać "obciążalność prądowa długotrwała przewodów​" w zależności od różnych czynników :

- sposób ułożenia

- rodzaj podłoża

- środowisko

- ilość kabli/przewodów we wiązce

- warunki ułożenia itd. itd

Ale o tym mówi

PN-IEC 60364-5-523;2001 wersja polska

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych -- Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Obciążalność prądowa długotrwała przewodów

12 kW na mieszkanie ... to nawet domy jednorodzinne mają mniej. Taki podgrzewacz to strata pieniędzy na montaż (sam podgrzewacz, kabel, przyłącze) i opłata za moc zamówioną. Włączysz takie ustrojstwo i reszta instalacji będzie wisiała na włosku. Ile tego kabla musisz kupić ? Taki kabel będzie wyglądał jak ten co wisi na słupach i wpakowanie go do pionu też nie będzie łatwe bo nie może sobie ot tak zwisać, musi być odpowiednio mocowany i zabezpieczony. A to też koszt. A wydajność takiego podgrzewacza sprawdzałeś - będzie komfortowe używanie czy trzeba będzie dławić żeby prysznic był znośny ? Masz jakąś alternatywę ? Jak masz miejsce to już nawet mały boiler byłby chyba lepszy