Piotr___w 05.05.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Witam Forumowiczów! mam takie mniej typowe pytanie, może do praktykujących instalatorów.Mam niezabudowaną działkę. Być może kiedyś coś na niej postawię lub sprzedam ją. Na razie ładnie rośnie trawniczek. Działka nie ma żadnych mediów i z grubsza wiem, że ze względu na jej skomplikowane usytuowanie i kształt - ciągnięcie instalacji będzie wyzwaniem (daleko do drogi, niektóre media trzebaby wyciągać od sąsiadów, itd.) Aż tu powstaje pewna okazja. Na sąsiednim polu po kapuście powstaje osiedle bliźniaków. Deweloper przyciągnął do niego prąd, wodę, gaz i kanalizację. Te wszystkie rzeczy będą 4 metry od granicy mojej działki. Rozmawiałem zapoznawczo - sensowny człowiek, sugeruje bym sobie to wszystko przeciągnął do siebie póki jest budowa, bo potem trzeba będzie się dogadywać z sąsiadami i przekopywać im ogródki. I moje pytanie,- czy mogę zrobić takie przyłącza, do których nie będzie na razie (przez x lat) żadnych budynków i odbiorników? Nie wiem, jakieś zaślepione rury, które kiedyś odkryjemy, ale będą już leżały na naszej działce? Tak by nie wiązało się to z żadnymi stałymi umowami z wodociągami, gazownią i miesięcznymi opłatami. No, może poza prądem, który mogę już teraz zainstalować i używać. A więc woda, kanalizacja i gaz. Czy takie coś można zrobić i jak? Z pozdrowieniami,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/210814-przy%C5%82%C4%85cze-na-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 W umowie o przyłącze gazu musisz zadeklarować datę (rok) rozpoczęcia pobierania paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/210814-przy%C5%82%C4%85cze-na-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/#findComment-7097713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.05.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 (edytowane) Odnośnie gazu to odpowiedź uzyskałeś, woda i kanalizacja nie powinny być problemem . Po podciągnięciu przykanalika kanalizacji zakończyć go studzienką. To samo z wodą umieszczając studzienkę z licznikiem na twojej działce.Pytanie raczej do zakładu wodociągów i kanalizacji w twoim rejonie czy na taką akcję się zgodzą. Radzę wystąpić na nowo o warunki przyłączenia i jeśli media pociągnięte przez dewelopera są w planach to powinna istnieć możliwość przyłączenia.Na pewno należy zrobić projekty takich przyłączy i uzgodnić je z wodociągami oraz ZUD.Problemem może być uzyskanie zezwolenia na pociągnięcie przyłączy przez teren który jest własnością dewelopera lub kilkudziesięciu nowych lokatorów przyszłych zabudowań.Pociągnięcie zaślepionych przyłączy o ile istnieją warunki nie powinny sprawić problemów jednak jeśli zostaną one zakończone opomiarowaniem to związane jest z podpisaniem umowy na dostawę mediów a to z kolei rachunkami i choćby opłatą abonamentową. Edytowane 6 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/210814-przy%C5%82%C4%85cze-na-przysz%C5%82o%C5%9B%C4%87/#findComment-7098361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts