Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dobraniem lamp i oświetlenia

Oreniszi

Recommended Posts

Witam, mam problem z dobraniem oświetlenia do salonu, który jest dość wąski (4/8.7m )jak widać na zdjęciu.

http://images76.fotosik.pl/570/80c275a2b36769e0med.jpg

W części jadalnianej będzie lampa nad stołem coś tego typu:

* http://images78.fotosik.pl/569/c7a962a61a00cd63med.png

Nie mam pojęcia co powiesić w salonie. Myślałam o oczkach ledowych podwójnych. Ale czy to będzie pasowało? I ile tego?

Może wy zapraponujecie mi jakąś lampę. Pomocy

Salon jest duży ma prawie 35m,sama mam podobny 4,7x8,3m i jedno górne oświetlenie to stanowczo za mało,przecież jest tutaj też stół jadalny.

Oreniszi twój salon wcale nie jest wąski,u szwagra jest właśnie 400cm i wystaje kominek,nie ma wrażenia "wagonu" jest przestronnie.Gdzie jest kuchnia i okno tarasowe..........?

Edytowane przez kinka

Rezygnacja z oświetlenia sufitowego na rzecz kinkietów to nie tylko kwestia estetyki. Zupełnie inaczej się wygląda pomieszczenie oświetlone z góry. U znajomej jest lampa nad stołem i dwa kinkiety za kanapą. Do czytania siedząc na kanapie jest naprawdę fajnie, ale ogólnie mi brakowało górnego oświetlenia. Ma mniejszy pokój niż twój.

dlatego nie proponowałam kinkietów pełniących roli kinkietów, tylko kinkiety oświetlające z góry przestrzeń nad kanapą, na wysięgnikach.

Oreniszi - układ kinki jest wygodniejszy o tyle, że nie musisz zlecać stolarzowi zrobienie zabudowy meblowej nad grzejnikami, a jedynie zamocować na nich osłony, które gotowe można kupić na allegro. W dodatku stół, jako rzadziej używany od kanapy i kącika telewizyjnego mniej będzie kolidował z trasą komunikacyjną.

Pytanie jedynie, co widać przez otwór drzwiowy do kuchni? Bo jak głownie bałagan na blacie to jednak kanapę inaczej bym ustawiła :)

Edytowane przez Elfir

Dla mnie dziwnie wygląda to tv koło okna i kaloryfera w pomyśle Elfir,ale stół jest bliżej kuchni i to na plus,poza tym to wszystko stoi w przejściu :no:

Ja nie znoszę górnego oświetlenia,ale w salonie (otwarty na kuchnię,hol i schody) mam takie jedno nad stolikiem kawowym,2 lampy nad stołem,3 kinkiety,lampę podłogową i oświetlenie u góry całej ściany 4,7m gdzie wisi tv.Wcale nie jest tego dużo,z górnego obecnie korzystam może 3-4 razy w roku,bardziej z kinkietów i lampy.

• 1 month później...
Jeśli wiesz że stół w twojej aranżacji ma stale miejsce to fajnie gdyby nad stołem była lampa wisząca, ale to miejsce nie jest pewne to lampy sufitowe możesz zastąpić kinkietami (tak żeby włączały się tak jak zwykła sufitów-ka włącznikiem na ścianie) lub wg. mnie lepsze rozwiązanie to lampy stojące mniejsze takie które stoją gdzieś pod ścianą lub duże które dają górne światło. (teraz nie pamiętam nazwy wkleję jak coś znajdę)