yarecki_wr 06.05.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Znów mam prośbę o wskazówki tym razem przy wypełnieniu umowy kompleksowej, którą planuje podpisać z Energią Polską. To chyba oni powinni mieć jakieś średnie. Nie wiem skąd laik ma wiedzieć takie rzeczy? Zakładam, że Tauron pytałby to samo. 1. Ile wynosi średnio miesięcznie zużycie energii w MWh przy budowie domu. 2. Wielkośc zabezpieczenia przedlicznikowego: ...x.... A ( W karcie danych technicznych mam prąd znamieniowy zabezpieczenia głównego 25 A) 3. Napięcie zasilania .... V (w KDT mam napięcie dostarczania energii 0,4 kV) 4. Układ pomiarowo-rozliczeniowy ...... (2 dac czy 3 ) fazowy składa się z ...... . 5. Moc umowna ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.05.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Znów mam prośbę o wskazówki tym razem przy wypełnieniu umowy kompleksowej, którą planuje podpisać z Energią Polską. Zacznijmy od tego, że z Energia Polska nie zawierasz umowy kompleksowej (na sprzedaż i dostawę) a jedynie na sprzedaż energii. Dostawca pozostanie ten sam, czyli ten który w twojej okolicy dysponuje infrastrukturą sieciową. Energia Polska raczej jej nie posiada. Więc zastanów się dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 07.05.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Zn 1. Ile wynosi średnio miesięcznie zużycie energii w MWh przy budowie domu. 2. Wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego: ...x.... A ( W karcie danych technicznych mam prąd znamieniowy zabezpieczenia głównego 25 A) 3. Napięcie zasilania .... V (w KDT mam napięcie dostarczania energii 0,4 kV) 4. Układ pomiarowo-rozliczeniowy ...... (2 dac czy 3 ) fazowy składa się z ...... . 5. Moc umowna ....... 1. 150 kWh .... 300 kWh miesięcznie 2. 25A 3. 400V 4. 3 5. 14kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.05.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) 1. 150 kWh .... 300 kWh miesięcznie 2. 25A 3. 400V 4. 3 5. 14kW Oczywiście, tylko te dane sprzedawcę interesują tyle co zeszłoroczny śnieg. W imieniu "sprzedawcy" odpowiem wprost - walą mnie te wszystkie wasze ampery, wolty i waty. Masz mi płacić tylko za kilowatogodziny. Nic wiecej. Ewentualnie tylko może być naliczone jakieś ubezpieczenie, może jakaś opłata manipulacyjna, może cośtam-cośtam.... Samą (gołą) energię oczywiście kupisz najtaniej.. Edytowane 7 Maja 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.05.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Oczywiście, tylko te dane sprzedawcę interesują tyle co zeszłoroczny śnieg. W imieniu "sprzedawcy" odpowiem wprost - walą mnie te wszystkie wasze ampery, wolty i waty. Masz mi płacić tylko za kilowatogodziny. Nic wiecej. Ewentualnie tylko może być naliczone jakieś ubezpieczenie, może jakaś opłata manipulacyjna, może cośtam-cośtam.... Samą (gołą) energię oczywiście kupisz najtaniej.. Zeszłoroczny śnieg to może trochę przesada bo na podstawie podanego średnio miesięcznego zużycia ZE potem prognozuje Twoje zużycie. Ile podasz to taką dostaniesz prognozę i przez pierwsze pół roku będziesz bulił im zawrotne kwoty nie zużywając 1/5 tego co podałeś, a przy następnym rachunku za kolejne pół roku dostaniesz te pieniądze w formie nadpłaty. Określając podpunkt "1" radzę podać stosunkowo mało tak aby zanim ZE zoriętuje się w twoim zużyciu ich prognoza nie odbiegała za natto od rzeczywistości. Początkowy etap budowy niesie za sobą nikłe zużycie prądu tyle co zużywa mieszadło do zaprawy murarskiej załączone kolkanaście razy na dobę.. Edytowane 7 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.05.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Określając podpunkt "1" radzę podać stosunkowo mało tak aby zanim ZE zoriętuje się w twoim zużyciu ich prognoza nie odbiegała za natto od rzeczywistości. Załamałem się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.05.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 Ja we wniosku o warunki podałem: prognozowane zużycie 1000 kWh rocznie, 3-fazowe, moc 7 kW. PGE o nic więcej nie pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 07.05.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Ja we wniosku o warunki podałem: prognozowane zużycie 1000 kWh rocznie, 3-fazowe, moc 7 kW. PGE o nic więcej nie pyta. Ale Energia Polska jak widać pyta. Pewnie lepiej się oriętuje i nie chce za natto gwałcić klienta. Załamałem się ! Ja też. Ale nie wymiękaj, bo powodów do załamań na pewno będzie więcej. PS. Choć zarzekałem się że wiecej tego nie zrobię.. ale niestety, siła wyższa, stało się i mamy kolejną gwiazdę w "Matołku". Edytowane 7 Maja 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.05.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Enea tak samo jak Energa Polska pyta o zużycie. Na tej podstawie prognozuje twoje comiesieczne zużycie.Dzieje się to oczywiście w przypadku jeśli odczyty rzeczywiste są przeprowadzane w okresach rzadszych niż miesiąc. Nie ma co robić wielkich oczy lub strugać wariata wytykając przypadkowe błędyJeśli macie odmienne zdanie to proszę o podanie sposobu prognozowania z waszych rejonów przy półrocznych odczytach rzeczywistych. Co miesięczny odczyt licznika w Enea to dodatkowy koszt doliczany do rachunku. Tak samo jest w PGNiG z gazem.Więc jeśli ZE nie ma danych dotyczących twojego zużycia z poprzedniego okresu rozliczeniowego to swoje prognozy opiera właśnie na podanych przez nas danych.Jeśli zatem przy taryfie budowlanej odczyt będzie np. raz na pół roku to ZE w rachunku przedpłatowym podzieli zadeklarowane przez nas zużycie i takie dostaniemy na pierwsze pół roku po podpisaniu umowy.Tak miałem u siebie podczas budowy i tak samo wszyscy moi sąsiedzi.Tak więc chłopcy wiadomo co się kryje pod niewinnym pytaniem dostawcy z regionu kol. jarecki wr to Nie mówię tu ze u niego tak się zdarzy bo tego pewien nie jestem ale podaję że taka ewentualność istnieje. Edytowane 8 Maja 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 08.05.2016 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Dzięki za informacje. Sprawdziłem u sąsiada i jemu podczas budowy wychodziło średnio 90kVh więc tak też podam. Nie wiem skąd informacja, że Energia Polska nie podpisuje umów kompleksowych. Mi powiedzieli, że i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 08.05.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 DNie wiem skąd informacja, że Energia Polska nie podpisuje umów kompleksowych. Mi powiedzieli, że i owszem. Umowa kompleksowa to umowa na sprzedaż i dostawę energii. Zapytaj Energię Polska czy dysponuje infrastrukturą sieciową. Jeśli nie, to jak zamierza dostarczyć ci energię? Beczkowozem czy kurierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 08.05.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Sprawdziłem właśnie na stronie Taurona gdzie jest do wyboru umowa kompleksowa EP figuruje jako jedna z firm zapewniających umowy kompleksowe. W jaki sposób dostarczą to już ich sprawa. Mogą przynieść w wiaderku. Mi wszystko jedno byle było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts