Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy szkieletowy NF15

Recommended Posts

Witam, można się tu wpisywać czy jest jakiś oddzielny wątek?

Gratuluję, projek się świetnie prezentuje. Oczywiście interesuje nas też projekt wnętrz, więc koniecznie go zamieść.

Jestem ciekawy jak wyjdą Twoje starania o dopłatę do kredytu... życzę powodzenia!

Ten forumowy dziennik budowy jest Twój i Ty decydujesz gdzie mają byc komentarze. Dedykowana forma dzienników budowy ma też swoje uroki, ale skoro już zacząłeś w tej sekcji (jak i wielu z nas), to po prostu kontynuuj. :-)

Nie chodzi o wizualizacje, tylko rzut kondygnacji z góry - rysunek architektoniczny.

Płyta fundamentowa wygląda na schodkową, dlaczego? Jest różnica w poziomie terenu (raczej mała) czy różny poziom części mieszkalnej i technicznej/garażowej?

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 6 months później...
Ale Kamil odgrzebałeś.

W takim tempie to rzeczywiście mogą już mieszkać. Ciekaw jestem czym kierują się ludzie wybierając technologię szkieletową. Cena? Szybkość? Energooszczędność?

Pozdrawiam

Bartek

Myślę że każdą podaną przez Ciebie opcją. Jak ma się budować wszystko firmą to uważam że nie opłaca się budować domów tradycyjnych murowanych a tylko prefabrykowane szkieletowe nawet jeżeli wyszłyby za podobne pieniądze bo po co czekać rok czy dwa na dom skoro można mieszkać po 2-3miesięcy a przy okazji mniejszy syf na działce.

Śmiem się nie zgodzić. Dla mnie argumentem jest tylko szybkość budowy. Uważam, że dom w technologii szkieletowej powinien kosztować najwyżej 2/3 tego co w technologii tradycyjnej (mowa o polskiej tradycji). A trochę syfu np. gruzu czy odpadów drewnianych czasem się przydaje.

Pozdrawiam

Bartek