jerry600 08.05.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam. Mam pytanko chciałbym podłączyć prąd w garażu murowanym oddalonym od domu ok. 50m ze skrzynki elektrycznej na domu.Chciałbym aby w garażu było:6 gniazdek 230V1 siła5 lamp hermetycznych 2x36 W I tu mam pytanko, jaki kabel kupić czy np. kabek YKY 4mm x 5 starczy?oraz jakimi bezpiecznikami ewentualnie zabezpieczyć? Gniazdka, prąd, siłą? Wiadomo w garażu jak to przy robicie..załącza się pompa wody, czasem spawarka, karcher, wiertarka itp. Tylko proszę odpuścić sobie odpowiedzi typu "elektryk będzie wiedział" inaczej nie pytał bym na forum..juz zapytałem na cudownym forum elektroda i dostałem odpowiedz "elektryk..." tamto forum zaczyna mijać się z celem. Pozdrawiam i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 08.05.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Witam. Mam pytanko chciałbym podłączyć prąd w garażu murowanym oddalonym od domu ok. 50m ze skrzynki elektrycznej na domu. Chciałbym aby w garażu było: 6 gniazdek 230V 1 siła 5 lamp hermetycznych 2x36 W I tu mam pytanko, jaki kabel kupić czy np. kabek YKY 4mm x 5 starczy? oraz jakimi bezpiecznikami ewentualnie zabezpieczyć? Gniazdka, prąd, siłą? Wiadomo w garażu jak to przy robicie..załącza się pompa wody, czasem spawarka, karcher, wiertarka itp. [....] Co to za skrzynka ta na domu ? Zakładam, że kabel zasilający garaż puścisz w ziemi. Zgadza się ? Podłączenie kabla faktycznie powinien wykonać elektryk. To jest strefa prądów zabezpieczenia głównego. Konsekwencje partyzantki mogą być tragiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Kolego jerry600 - czytaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248402-Przewody-do-automatyki-bramowej-oświetlenia-i-gniazdka-prośba-o-opinie/page3 i post # 52.Zrozumiesz, dlaczego na Elektrodzie nie dostałeś instrukcji na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 08.05.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 jerry600, jeśli chcesz to robić bez "elektryk będzie wiedział", to musisz wiedzieć sam. Czyli czeka Cię lektura o spadkach napieć w kablu - szukaj kalkulatorów, o koniecznych zabezpieczeniach, o pętli zwarcia, o uziomach, o układzie TN-C i TN-S (a może masz inny?) i jeszcze paru innych rzeczach, do których dojdziesz, jak się zagłębisz w temat. Oczywiście pamiętasz o różnicówcówkach. Temat zabezpieczeń przeciwprzepięciowych też nie powinien być Ci obcy. To, co mogę Ci doradzić, to kabel zasilający, te 50m, lepiej przewymiarować, niż dać za słaby. Ale to oczywiście kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.05.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 I tu mam pytanko, jaki kabel kupić czy np. kabek YKY 4mm x 5 starczy? oraz jakimi bezpiecznikami ewentualnie zabezpieczyć? Gniazdka, prąd, siłą? 4mm kwadrat raczej nie wystarczy, x 5 niekoniecznie. Zbyt mało informacji o sieci, skrzynce i planowanym obciążeniu więc nie ma się co dziwić odsyłaniu do elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerry600 09.05.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Tak kabel zasilający zakopany w ziemi. Różnicówki również..pytam dlatego, że kabel kupił bym sobie sam zakopal wystawił koło SKRZYNKI, rozprowadził kable w garażu gniazda, włączniki itp zakupił skrzynke,różnicówki zawołał elektryka i aby finalnie wszystko podłączył. Rozumiem, że trzeba mieć oleju w głowie aby zrobić podłączenie, nie mam zamiaru się zabić. (Chodź uważam, że wszystkiego można się nauczyć, ale trzeba mieć na to czas. Pozdrawiam i dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 09.05.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 W takim razie znajdź tego elektryka, ustal z nim, jaki jest zakres prac i materiałów, jaka cena za usługę z jego materiałem, a jaka za usługę na Twoim materiale, sprawdź, za ile Ty możesz kupić kabel, przewody i całą resztę... Może się okazać, że lepiej wyjdziesz finansowo, jeśli Ty wykopiesz i zakopiesz, a o materiał niech się zatroszczy fachowiec, który ma lepsze rozeznanie w okolicznych hurtowniach i różne zniżki. No i jeśli on zapewnia materiał, to kupuje przewody, osprzęt hurtowo i Tobie odsprzeda tyle, ile potrzebujesz. Ty, jak Ci wyjdzie z obliczeń, że potrzeba 12 metrów, to albo kupisz 15, albo będziesz jeździć dokupywać 0,5 metra, bo zabrakło. Tak czy siak, jesteś w plecy.Ale zanim pójdziesz z nim rozmawiać, to musisz wiedzieć, co chcesz w tym garażu robić, w sensie jakiej mocy będziesz potrzebował, to będzie pierwsze pytanie, jakie usłyszysz. Od tego będzie zależał również dobór kabla, o który pytasz w wątku.Zastanów się również nad instalacją wewnętrzną w tym garażu. W sensie jak mają przebiegać przewody, jak bardzo ważna jest dla Ciebie ostateczna estetyka, instalacja w tynku czy w jakimś systemie natynkowym. A wracając do kabla, to jeśli będziesz go sam układał, to nie zapomnij o niebieskiej taśmie ostrzegawczej nad nim. A jeśli będzie to robił elektryk, to dopilnuj, aby była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.05.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam. Mam pytanko chciałbym podłączyć prąd w garażu murowanym oddalonym od domu ok. 50m ze skrzynki elektrycznej na domu. Chciałbym aby w garażu było: Właśnie podłączam garaż. Dałem przewód ziemny 5x4mm. W garażu zrobię dodatkową rozdzielnicę i rozdzielę obwody trójfazowy i jednofazowe oraz światło. 4mm bez problemu uciągnie kilkanaście kW więc jest przyszłościowe. Oprócz tego położyłem także kable fotowoltaiczne 4mm2. Zamiast niebieskiej taśmy w wykopie zrobiłem inaczej. Wiele zdjęć i film przed z ułożonymi kablami. Zdjęcia metrówki pokazującej głębokość itp. Ok 20-30 cm nad przewodami umieściłem stalowe rury lub kątowniki z rozbiórki konstrukcji, przeznaczone na złom. W ten sposób kopiąc szpadlem trafi się na wyraźny opór. Oprócz tego w miejscu gdzie musiałem zrobić płycej dałem przewody w plastikowej rurze wodociągowej, która została z wymiany przyłącza wodnego. Od strony domu przewód idący do garażu już jest zabezpieczony nadprądowo, przepięciowo i przeciwporażeniowo. W garażu tylko mniejsze nadprądówki pełniące funkcję rozłączników obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Taaa. 4 mm2 przekroju kabla "uciągnie" kilkanaście kilowat. Powodzenia życzę, strat energii już nie, bo to Twoje życzenie. Zadziałanie RCD w domu, z dala od garażu spowoduje Twoje przebiezki, ale czego się nie robi dla zdrowia PS. Jakiej długości jest ten przewód ziemny, kolego Jan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.05.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Uciągnie. Można na nim dać zabezpieczenie 20A i już mamy kilkanaście kW. W praktyce nie planuję takich odbiorników i średnica jest na wyrost. Jeśli RDC będzię się wyłączał, to zrobię osobny obwód i RDC w garażu. W ziemi idzie ok 8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts