Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza po zakończeniu budowy

Cren212

Recommended Posts

Witam

Po studiowaniu forum i nie znalezieniu odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem założyć ten temat. Sprawa wygląda następująco.

Z tego co się dowiedziałem do PnB nie są wymagane projekty przyłączy a jedynie zapewnienia dostawy od poszczególnych zakładów.

Na etapie wykonywania fundamentów trzeba rozprowadzić kanalizację, przepuścić rurę od wody, wypuścić uziemienie pod przyszłą tablicę z bezpiecznikami.

Sęk w tym że pewnie pasowało by mieć do tego projekty poszczególnych przyłączy. Oczywiście można wystąpić o warunki techniczne i sporządzić projekty ale są one ważne tylko 2 lata.

Chciałbym więc zapytać jak to wyglądało u was i czy możliwe jest wybudowanie domu wraz z instalacjami wewnętrznymi a przyłącza i umowy podpisac tuz przed wprowadzeniem?

przyłącza i umowy podpisac tuz przed wprowadzeniem?

Zależy co rozumiesz przez "tuż".

W moim przypadku okres oczekiwania na przyłącza:

- prąd - pół roku

- gaz - na razie 14 miesięcy

- woda - to akurat miałem na działce

Druga sprawa, jeśli chcesz wykonać przed przyłączami sieci wewnętrzne, a liczniki będziesz miał w granicy działki (np prąd i gaz) to musisz wiedzieć gdzie to będzie.

Takie rzeczy ustalasz z dostawcą mediów na etapie projektowania przyłącza.

Takie rzeczy ustalasz z dostawcą mediów na etapie projektowania przyłącza

No właśnie,do tego porzeba projektu przyłącza. Z kolei do projektu są konieczne warunki techniczne przyłącza które ważne są 2 lata( w takim wypadku wykonany projekt chyba też:confused:) To w przypadku wody.

W przypadku energii elektrycznej przyłącze bierze na siebie ZE z tego co wiem i jezeli wystąpie o takie warunki i projekt to oni mi go zrobią z automatu i zacznął naliczać koszty co miesiąc. Co do gazu jest chyba podobnie, natomiast nie wiem jak jest z kanalizacją.

Budowa jest przewidywana na kilka lat a nie uśmiecha mi się płacić daniny dostawcom za to że skrzynki będą czekać na granicy.

Edytowane przez Cren212

Tobie się nie opłaca płacenie dostawcom za skrzynki gotowe na granicy twojej działki, natomiast dostawcom się nie opłaca ich wykonawstwo jeśli Ty się nie zadeklarujesz że będziesz z tych mediów korzystał.

O dnośnie projektów to o ile z energią elektryczną sprawa jest stosunkowo prosta i dostawcy za bardzo nie interesuje Twój kabel na działce i instalacja, o tyle z gazem sprawa nie jest taka prosta bo projekt wewnętrznej instalacji gazowej musisz zrobić i go uzgodnić z dostawcą jak i ZUD-em.

Z wodą i kanalizacją także sprawa jest skomplikowana gdyż oprócz projektu przyłącza istnieje jeszcze odbiór przy odkrytym wykopie.

Taka procedura istnieje u niektórych dostawców w niektórych rejonach kraju.

Gaz doprowadzą \Ci jeśli będziesz go potrzebował a to może nastąpić pod koniec budowy jak już będzie instalacja grzewcza i etap wykończenia, natomiast energia elektryczna i woda niestety do budowy jest niezbędna.

Mając działkę obok sąsiada można oczywiście postawić zbiornik typu Mauser im3 i napełnić go dwa razy do roku,a przedłużacz przeciągnąć przez płot, jeśli jednak nie masz takiej możliwości to czy Ci się to uśmiecha czy też nie to Ty potrzebujesz ich a nie oni Ciebie.

Mareks77 Dzięki za odpowiedź w temacie

Jeśli chodzi o prąd i wodę to oczywiście mam je skąd wziąć na cel budowy dlatego z przyłączami mi tak nie śpieszno.Mam jednak kilka wątpliwości.

1. Licznik wody chce mieć w budynku więc projektu wymaga odcinek od wodociągu do wodomierza w kotłowni. Znając położenie budynku oraz wodociągu na działce wiem z której strony przyłącze może wejść do budynku. Na etapie fundamentów potrzebuję przeprowadzić rurę dla przyłącza pod spodem dlatego przydało by się wiedzieć jaka ma byc jej srednica oraz głębokość. Informacje o średnicy dostane z warunków technicznych. Problem polega na tym ze sa wazne 2 lata a w tym czasie nie wyrobie się z budową i nie wiem jak to się będzie miało do wydanych nowych warunków.

2. Co do przyłącza elektrycznego to z tego co mówisz doprowadzają mi prąd do działki a to jak poprowadze kabel przez swoje podwórko do rozdzielnicy w garażu ich nie obchodzi. Jednak czy taki zakopany kabel należy poddać jakiejś inwentaryzacji i naniesieniu przez geodetę?

3.Instalacja gazowa wewnętrzna jak i przyłącz wymaga projektu. Czy więc moge zlecic zaprojektowanie instalacji wewnętrznej nie wiedząc gdzie stanie skrzynka gazowa w ogrodzeniu? Czy do tego też będą potrzebne warunki techniczne?

4.Co do kanalizacji to przebiega ona przez działkę więc nie wiem czy wymaga to projektu i ogólnie z czym to się je. Problem podobny jak przy wodzie bo nie wiadomo na jakiej wysokości wypuścić z fundamentu rurę zbiorczą z rozprowadzenia pod domem.

Troche tego wyszło ale starałem się to zrobić w punktach aby nie namieszać.

W przypadku energii elektrycznej przyłącze bierze na siebie ZE z tego co wiem i jezeli wystąpie o takie warunki i projekt to oni mi go zrobią z automatu i zacznął naliczać koszty co miesiąc.

No to albo się coś pozmieniało, albo w różnych rejonach kraju funkcjonuje to inaczej - chociaż wątpię.

Robią projekt, podłączają do skrzynki i w umowie na wykonanie przyłącza masz podany graniczny termin podpisania umowy z dostawcą energii - coś w granicach 2-3 miesięcy od odbioru. Dopiero wtedy masz naliczanie comiesięczne. Ale... nie wiem jak to u was jest, my podpisaliśmy taką umowę ze 2 lata po podanym terminie. Najpierw oficjalnie chcieliśmy termin przedłużyć, ale nie było ani odpowiedzi pisemnej, przestali też odbierać telefony ;) Niby są jakieś karne umowy za niedotrzymanie terminu, ale my nic nie zapłaciliśmy, bo nikt od nas kasy nie żądał.

1. Licznik wody chce mieć w budynku więc projektu wymaga odcinek od wodociągu do wodomierza w kotłowni. Znając położenie budynku oraz wodociągu na działce wiem z której strony przyłącze może wejść do budynku. Na etapie fundamentów potrzebuję przeprowadzić rurę dla przyłącza pod spodem dlatego przydało by się wiedzieć jaka ma byc jej srednica oraz głębokość.

Mój znajomy też tak zrobił. Potem przyjechała ekipa z wodociągów i stwierdziła, że tego nie odbierze bo nie wiedzą czy to atestowane materiały.

W efekcie kopał nową dziurę 0,5m dalej i przebijał na nowo fundament.

Podejdź do działu technicznego w wodociągach i popytaj.

Może zrób tylko przepust, w który będzie można włożyć rurę z wymaganymi w danym momencie parametrami i papierami.

2. Jednak czy taki zakopany kabel należy poddać jakiejś inwentaryzacji i naniesieniu przez geodetę?

Tak - jak wszystkie przyłącza. Możesz się jednak dogadać np.: z geodetą, który będzie Ci wytyczał dom, że zrobi inwentaryzację powykonawczą na podstawie zdjęć.

Przecież nie będzie jeździł do każdego wykopu.

3.Instalacja gazowa wewnętrzna jak i przyłącz wymaga projektu. Czy więc moge zlecic zaprojektowanie instalacji wewnętrznej nie wiedząc gdzie stanie skrzynka gazowa w ogrodzeniu? Czy do tego też będą potrzebne warunki techniczne?

Możesz mieć projekt wewnętrznej instalacji gazowej wraz z projektem domu i dostać pozwolenie na całość.

Jak składasz wniosek o warunki techniczne to na mapce nanosi się proponowane miejsce licznika - wtedy dowiesz się, czy jest ok.

Możesz również zrobić osobny projekt w trakcie budowy - będzie to droższe (chociażby aktualizacja mapy do celów projektowych).

4.Co do kanalizacji to przebiega ona przez działkę więc nie wiem czy wymaga to projektu i ogólnie z czym to się je.

To będę dopiero przerabiał jak będzie kanalizacja w mojej okolicy.....

Problem podobny jak przy wodzie bo nie wiadomo na jakiej wysokości wypuścić z fundamentu rurę zbiorczą z rozprowadzenia pod domem.

To akurat powinno Ci wyjść ze spadków instalacji w całym domu.

Najwyżej do kanalizacji zrobisz kawałek pod większym kątem.

A najbezpieczniejsze rozwiązanie - wycieczka do działu technicznego właściciela kanalizacji.

Ja bym na twoim miejscu wystąpił o wszystkie warunki.

Nie zobowiązuje Cię to do podpisania umów na przyłącza.

Natomiast małe jest prawdopodobieństwo, że po kilku latach zażyczą sobie licznika w zupełnie innym miejscu na działce.

Edytowane przez Rex_Kos

Mareks77 Dzięki za odpowiedź w temacie

Jeśli chodzi o prąd i wodę to oczywiście mam je skąd wziąć na cel budowy dlatego z przyłączami mi tak nie śpieszno.Mam jednak kilka wątpliwości.

1. Licznik wody chce mieć w budynku więc projektu wymaga odcinek od wodociągu do wodomierza w kotłowni. Znając położenie budynku oraz wodociągu na działce wiem z której strony przyłącze może wejść do budynku. Na etapie fundamentów potrzebuję przeprowadzić rurę dla przyłącza pod spodem dlatego przydało by się wiedzieć jaka ma byc jej srednica oraz głębokość. Informacje o średnicy dostane z warunków technicznych. Problem polega na tym ze sa wazne 2 lata a w tym czasie nie wyrobie się z budową i nie wiem jak to się będzie miało do wydanych nowych warunków.

2. Co do przyłącza elektrycznego to z tego co mówisz doprowadzają mi prąd do działki a to jak poprowadze kabel przez swoje podwórko do rozdzielnicy w garażu ich nie obchodzi. Jednak czy taki zakopany kabel należy poddać jakiejś inwentaryzacji i naniesieniu przez geodetę?

4.Co do kanalizacji to przebiega ona przez działkę więc nie wiem czy wymaga to projektu i ogólnie z czym to się je. Problem podobny jak przy wodzie bo nie wiadomo na jakiej wysokości wypuścić z fundamentu rurę zbiorczą z rozprowadzenia pod domem.

Troche tego wyszło ale starałem się to zrobić w punktach aby nie namieszać.

A ty nie masz się czym martwić?

To że są ważne przez 2 lata to nie jest powód aby za 2 lata warunki były inne.

Z kanalizacją każą ci się włączyć do studzienki w ulicy lub do gotowego przykanalika koło twojej działki i to nie ulegnie zmianie bo wodociągi nie zmienią ich lokalizacji przez okres 50 lat tak więc pozostaną one aktualne i na ich podstawie będziesz mógł potem robić projekty i je uzgadniać.

Tak samo jest z wodą. Rury w ulicy ci nie przeniosą tak więc tym się nie martw.

Poza tym uzyskanie warunków od wszystkich dostawców mediów są potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę.

Możesz jedynie zwlekać z podpisywaniem umów na ich dostawę tak aby z jednej strony dostać je kiedy one będą potrzebne, natomiast długi czas zwlekania moze odbić się czkawką gdyż ze względów budrzetowych dostawca może nie ująć twojego przyłącza w planach i czas pzreciągnie się o rok dłuzej.

Tak więc nie radzę zwlekać z podłączaniem zbyt dlugo i już w stanie surowym zamkniętym myśleć o podłączaniu i podpisywaniu odpowiednich umów pzrynajmniej tych związanych z postawieniem skrzynek z prądem, gazem przy granicy twojej działki.

1. Rurę od wody przeprowadź pod fundamentem na głębokości min 1,25m, jeśli ława fundamentowa jest głębiej to po prostu robisz to pod nią.

Rury do wody są z regóły PE32 tak więc wystarczy żeby był to przepust wykonany z rury kanalizacyjnej fi 110 pod ławą fundamentową.

Rurę wyprowadzasz przez posadzkę w garażu lub kotłowni.

Ze względu na ograniczoną giętkość rury od wody tak aby nie mieć problemów z jej późniejszym przepychaniem wszelkie załamania rury załatw poprzez zastosowanie dwóch kolanek 45 stopni lub nawet 3x 30 stopni.

Można też zakupić od razu wymaganą długość rury z zapasem oczywiście po kontakcie z instalatorem , zakopać ją podczas wykonywania fundamentów a zapas w formie zwoju zakopać zabezpieczając tak aby można było z niego skorzystać podczas przyłączania, jednak opcja rury kanalizacyjnej jest bezpieczniejsza.

Odnośnie kanalizacji to wypuszczasz przez ścianę fundamentową lub pod nią w zależności na jakiej jest to głębokości.

Najlepiej jeśli będzie ona na głębokości min-max 1,5m. + - 0,25m

Rura to fi 160.

2. Odnośnie prądu to podciągają ci skrzynkę do granicy działki lub rozbudowują już istniejącą tak aby była możliwość podłączenia Ciebie.

Ty robisz rozdzielnię w garażu i doprowadzasz kabel do skrzynki.

To wszystko zrobi ci elektryk z uprawnieniami który załatwi wszelkie potrzebne papiery.

Po wybudowaniu wszelkie przyłącza poprowadzone przez twoją działkę podlegają inwentaryzacji geodezyjnej potrzebnej do oficjalnego zakończenia budowy i do zgłoszenia jej w inspektoracie.

3. Do jakichkolwiek projektów są potrzebne warunki gdyż tam są zawarte potrzebne dane gdzie możesz się podłączyć, na jakiej głębokości , jaką rurą, do jakiej studzienki, gdzie skrzynka itp.

Odnośnie gazu to skrzynka jest obojętna bo instalacje ciągnie się rurą zółtą z tworzywa PE i może ona iść gdziekolwiek i krzyżować się z innymi przyłączami na określonej głębokości i odległości.

Dlatego kabel od prądu w całości najlepiej umieścić w rurze karbowanej dla zapewnienia mozliwości ciągnięcia innych pzryłączy.

Odległości pomiędzy podejściami w budynku muszą wynosić ponad 1m tak więc albo projektant skorzysta z rysunków i projektów będących w gotowym projekcie budowlanym lub zrobi nowe w zależności od warunków na działce, posadowienia budynku i twoich zapatrywań.

Gaz moze wchodzić do budynku dwoma wejściami bezpośrednio do kuchni, oraz do kołowni tak aby nie ciągnąć zawiłych instalacji wewnątrz budynku.

Projekt gazu najlepiej wykonać po wybudowaniu skrzynki przez gazownię i wtedy będziesz miał jasność co gdzie i jak poprowadzić.

Gaz podczas budowy nie jest potrzebny. Jeśli wystąpisz o warunki to gazownia określi Ci w jakim okresie planuje budowę gazociągu i twoją skrzynkę i to z reguły ty będziesz musiał tempo budowy dostosować do ich termonu tak aby nie wykańczać domu pozostając bez ogrzewania.

4. Jeśli kanalizacja przebiega przez działkę to warunki przyłączenia które są nieodzowne przy rozpoczęciu budowy będą zawierały dane odnośnie głębokości posadowienia, odpowiednich spadków i robót które należy wykonać aby się przyłączyć.

Niektóre zakłady wodociągów i kanalizacji mają uproszczoną drogę przyłączania i wtedy nie potrzeba projektu tylko szkic.

Szkic czy też projekt musi być wykonany na podstawie jakiś warunków w których są dane posadowienia studzienki, rury przykanalika, spadki itp.

Jeśli przyłaczyć się każą do studzienki wykonanej z tworzywa to instalator będzie nieodzowny gdyż tylko oni dysponują określonymi w pzrepisach rozwiertakami do osadzania uszczelek i rur, natomiast jeśli studzienka jest betonowa to sprawa wymaga wykucia otworu, osadzenia rury oraz uszczelnienia jej zaprawą itp. rzeczy.

Jeśli projekt budowlany zawiera instalacje wewnętrzne i rysunki gdzie media wchodzą do budynku to projektant lub kierownik budowy na podstawie warunków od wszystkich dostawców wykona adaptacje projektu budowlanego gdzie będą wstępnie ujęte w którym miejscu należy wykonać przepusty lub inne wyjścia z instalacji wewnętrznej. Jeśli potem będziesz wykonywał projekty przyłączy to projektant uwzględni w projektach usytuowanie wyjść i przepustów w twoim budynku.

Najlepiej jeśli pzryłącza do domu będzie robiła osoba z uprawnieniami. Tak jest wymagane z gazem i energią elektryczną gdyż potem to on wystawi ci odpowiednie protokoły, i tak też jest odnośnie wody i kanalizacji.

Odnośnie wody i kanalizacji to najlepiej poszukać instalatorów pracujących w waszych zakładach wodociągów i kanalizacji i to oni po godzinach pracy chętnie wykonają instalację a następnie zapewnią bezproblemowy odbiór jej przez zakłady.

Odnośnie gazu to chętni są ludzie pracujący w pogotowiu gazowym.

Takie podejście do sprawy zapewni bezproblemowy odbiór nawet bez pozostawiania otwartych wykopów oraz podpisanie umowy na dostawę mediów.

Edytowane przez Mareks77

Do uzyskania pozwolenia na budowę potrzebne są zapewniania od dostawców o możliwości dostawy poszczególnych mediów.

Z tego c wyczytałem tu to mimo to warto wystąpić o warunki techniczne dla wszystkich przyłączy. Projektant dokonując adaptacji oraz wykonując projekt zagospodarowania działki wrysuje przewidywane tras przebiegu tych przyłączy. Jeżeli nie wykonam przyłącza w ciągu 2 lat to warunki techniczne prawdopodobnie się nie zmienią. Dodatkowo warto wraz do PnB złożyć projekt instalacji gazowej wewnętrznej a przyłączem i tak zajmuje się ZG.

Jeszcze takie pytanie. Czy jezeli warunki techniczne tracą waznosc po 2 latach to czy wykonany na ich podstawie projekt traci ważnośc równie z nimi??

Jeśli kupujesz gotowy projekt domu to projekty instalacji wewnętrznych są tam na ogół już zawarte i architekt lub kierownik budowy wykonując adaptacje przerabia je w taki sposób aby zgadzały się z warunkami zastanymi na twojej działce budowlanej.

Projekty przyłączy mediów są ważne także 2 lata ale je się wykonuje wtedy gdy się chcesz przyłączyć a nie podczas rozpoczęcia budowy bo wówczas są ci nie potrzebne.

Odnośnie projektu na instalację gazową to Tobie prawdopodobnie chodzi o to że na tą instalację należy uzyskać pozwolenie na budowę, tylko przepis konkretnie jest taki że jeśli masz pozwolenie na budowę domi warz ze wszystkimi instalacjami to dodatkowego pozwolenia już nie potrzebujesz i jeśli potrzebujesz gazu to zgłaszasz się do gazowni aby wybudowali ci swoją część przyłącza i postawili skrzynkę gazową z licznikiem, a Ty wykonując projekt przyłącza gazowego uzgadniasz go z gazownią i z ZUD-em i na tej podstawie budujesz przyłącze, podłączasz je do swojej instalacji wewnątrz budynku i zgłaszasz do gazowni gotowość do napełnienia paliwem, oraz podpisujesz umowę kompleksową.

Reasumując projekt przyłącza gazowego czyli tego od skrzynki na granicy do domu wykonujesz w momencie gdy zaczniesz wykańczać już dom i posiadasz skończoną instalację wod i co.

Wtedy to robisz projekt instalator uprawniony wykonuje instalacje i wydaje ci protokół szczelności, kominiarz wydaje protokół wentylacji i kominów oraz część do gazowni i z tymi dokumentami zgłaszasz się do gazowni aby podpisać umowę.

Etap tego wszystkiego musisz uzależnić od wybudowania skrzynki przez gazownię gdyż inaczej to nie ma sensu bo nie będziesz miał do czego się przyłączyć.

• 4 months później...