Remiks 12.05.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Podsumowujac: jedynym przeciwskazaniem dla ciaglosci w izolacji podlogi jest ewentualna mozliwosc zlokalizowania w miejscu pod kominkiem ciezkiego pieca. Nie stanowia w tym orzeszkody ani przepisy techniczne lub p.piż. pidobnie jak palnosc steropianu chronionego wylewka. Nawet to nie jest przeciwskazaniem dla ciągłości izolacji, to kwestia wykonania płyty na izolacji. XPS czy styro. parkingowy spokojnie przyjmie obciążenie 1-2T na m kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 12.05.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Ok. Jezeli nie jest to kwestia p.poż ani konstrukcyjna przewidziana dla zwyklego pieca, to przeciwwskazaniem moze byc budowa super lub hiper ciezkiego pieca. Jezeli inwestor to planuje to styropian wykluczamy i robimy mostek. Cenna uwaga. Dziekuję Edytowane 12 Maja 2016 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam.Nie musimy wcale robić mostka cieplnego nawet przy ciężkim piecu.JakRemiks wspmniał a założyciel wątku wczesniej nadmienił, są izolacje styropianowe o nośności nawet do 3,5 t/m2. W wątku Kominki Nasze zamieszczałem swego czasu zdjęcia pieca komorowo-opadowego, ważącego prawie 2 tony, postawionego na podbudowie umieszczonej na takiej właśnie izolacji.Oprócz izolacji styropianowych istnieją jeszcze inne sposoby oraz materiały izolujące skutecznie. Ot chociazby ceramika poryzowana (są nawet kształtki stricte przeznaczone do zastosowań zduńskich) czy beton komórkowy, kóre też można smiało użyć jako warstwę izolacji. Nawet płyty krzemianowo-wapniowe,tak popularne obecnie, mają nośność taką że na płytach o grubości 5-10 cm można śmiało stawiać konstrukcje piecowe o wadze 2-3 ton. I zalecają takie rzeczy nawet sami producenci zarówno pieców, jak i samych płyt.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 13.05.2016 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Tak ma Pan rację Panie Regut1, bardzo ważną kwestią jest sposób wyboru wykonawcy. Istnieje wiele możliwości. Należą do nich zapewne rekomendacje od osób znajomych, fora internetowe, ogłoszenia w prasie i na "płocie". Myślę że najgorszym rozwiązaniem jest ta ostatnia opcja, a jak jeszcze dodać do tego kryterium ceny to pozostaje jedynie później szukać gdzieś pomocy. Uważam że nie można obdarzyć zaufaniem osobę która przychodzi na miejsce inwestycji " z narzędziami w reklamówce" a inwestor wybiera ją bo była najtańsza. Co do ociepleń fajnie by było jakby istniał materiał mocno izolujący mający jednocześnie parametry solidnej płyty betonowej. Myślę że wszyscy szukają takiego rozwiązania. Jeszcze raz podkreślam i tu zdania nie zmienię ZDUN TO NAJWSPANIALSZY ZAWÓD świata!!! REASUMUJĄC: jedynym przeciwskazaniem dla ciaglosci w izolacji podlogi jest ewentualna mozliwosc zlokalizowania w miejscu pod kominkiem ciezkiego pieca. Przy jednoczesnym zadbaniu o jakość wykonanej wylewki. Pozdrawiam Pana - i niech się Pan tak nie frustruje. to niema sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 13.05.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 pojawił się nam niezły bajzel ... jedni mówią tak drudzy nie ? to wkońcu jak ? prosto i na temat plusy i minusy ?? Niech szanowny autor tematu napisze, czy roboty które planuje i tu opisuje, są wykonywane w nowo budowanym domu ? Jeśli tak, to sugeruję, by, tak samo jak w wielu innych przypadkach, zwrócić się w tej sprawie do projektanta albo do kierownika budowy. Oczywiście w sytuacji, jeżeli opisywany temat nie jest ujęty w projekcie. Krótko i na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Ile można pogaworzyć na temat jednego mostka!?! Jakby to jeszcze przy piwku było, sama przyjemność. Mostek nie większy od mostka wynikającego z jednego okna. To dopiero byłby problem, gdyby się do okien dobrać!!! Mając kominek w miarę na środku domu, nie ma o co kopii kruszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 13.05.2016 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 ... dbx - tak jest to nowo budowany budynek. Kierownik budowy radzi to ustalić najlepiej z wykonawcą kominka jak wykonują ... dlatego zwróciłem się na forum o pomoc bo różni wykonawcy mówią inaczej. Głównie chodzi mi o to czy jak dam ten styro parkingowy nie będzie mi przyszloci coś pękać i proszę o radę ludzi który już mają styropian pod kominkiem i jak im się cała zabudowa sprawuje .... a że zostało mi torszkę tego styrpianu chciałbym go wykorzystać całkowicie i rozłożyć również pod kominikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 13.05.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Zrób tak, jak wcześniej postanowiłeś. To, jak będzie po tym, czas pokaże.Kierownik budowy, dziwnie radzi, bo wykonawca kominka nie ma obowiązku znać się na tym, na czym musi się znać kierownik budowy i do którego decyzji zależy to, czy dom będzie stał równo i będzie cały.W budownictwie jest jak z pogodą, każdy ją może przepowiadać. A jak coś pęknie, wtedy każdy i wszystko jest winne, tylko nie ten kto prognozował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.05.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Głównie chodzi mi o to czy jak dam ten styro parkingowy nie będzie mi przyszloci coś pękać i proszę o radę ludzi który już mają styropian pod kominkiem i jak im się cała zabudowa sprawuje .... Kominek, jaki planujesz mógłby i na EPS 100 stanąć. Tym bardziej na parkingowym. Gdyby kierownik budowy zechciał pochylić się nad problemem i wykonać parę podstawowych obliczeń utwierdziłby Cię w tym przekonaniu. w końcu na EPS200 domy się projektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.05.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Kominek, jaki planujesz mógłby i na EPS 100 stanąć. Tym bardziej na parkingowym. Gdyby kierownik budowy zechciał pochylić się nad problemem i wykonać parę podstawowych obliczeń utwierdziłby Cię w tym przekonaniu. w końcu na EPS200 domy się projektuje. U mnie kominek stoi na bloczkach fundamentowych, a te na chudziaku (12cm). Na styropianie też ustoi, choćby z uwagi na to, że np mój zasobnik cwu razem z wodą waży 250 kg i stoi na posadzce, pod którą jest 20 cm styropianu EPS 100. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.05.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jak jest strata cieplna 1 metra podłogi , gdzieś na środku domu ?Mówimy o domu który ma izolację wokół fundamentów i praktycznie pod cała powierzchnią parteru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.05.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jak jest strata cieplna 1 metra podłogi , gdzieś na środku domu ? Mówimy o domu który ma izolację wokół fundamentów i praktycznie pod cała powierzchnią parteru . dopytaj Witam. Robiłeś kiedykolwiek pomiary pirometrem takiego betonowego klocka przygotowanego pod kominek ? Czy czytałeś tylko "opracowania" ... ? Bo ja te swoje 10-15 stopni różnicy nie wyssałem z palca ani żadnych opracowań, tylko mierzyłem właśnie Tej zimy na przykład. W dwu letnim domu o wysokich standardach ociepleniowych i z reku. Temperatura płytek na podłogówce 22-26 oC, na "klocku" 12-15 oC. I to był "klocek" bez puszczonego w nim doprowadzenia powietrza w dodatku. Czyli można powiedzieć że w wersji ... cieplejszej ... Przy czym nie było żadnej strefy przejściowej pomiędzy tymi pomiarami - można było flamastrem po podłodze wyrysować dokładnie gdzie kończy się sam beton a zaczyna wylewka z podłogówką i izolacją. Trzy płytki 50x50 cm na centralnym miejscu ściany w salonie, przeznaczonym w przyszłości pod kominek robiły taki dyskomfort cieplny dla mieszkańców domu, że rozmowę o kominku zaczęli pytaniem czy podejmę się najpierw "wyrypania" pół kubika betonu i założenia izolacji przed postawieniem kominka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.05.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Pod kominek dałem jedną warstwę styropianu, posadzka pod nim jest grubsza o jego drugą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jak jest strata cieplna 1 metra podłogi , gdzieś na środku domu ? Mówimy o domu który ma izolację wokół fundamentów i praktycznie pod cała powierzchnią parteru . No to dla przykładu mój dom. Każdy metr kwadratowy podłogi ocieplonej 20cm (wsp. U = 0.2 W/(m2K) styropianu generuje stratę 6,5 kWh w sezonie. Przy cenie gazu 0,24/kWh to 1.5zł Rezygnując z izolacji, podnosimy wsp U do wartości 3.5 W/(m2K). Czyli ponad 15-krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.05.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Licząc wzorami, współczynnikami itepe, można wyliczyć, dlaczego ziemia jest płaska.No, ale to nauka napędza rozwój, tylko, czego rozwój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Licząc wzorami, współczynnikami itepe, można wyliczyć, dlaczego ziemia jest płaska. No, ale to nauka napędza rozwój, tylko, czego rozwój ? Chłopie, o co Ci chodzi ? Całe budownictwo, jak i fizyka budowli oparta jest na wzorach i współczynnikach. Mozna niemal zerowym nakładem sił i kosztów i przy zerowym ryzyku ograniczyć straty to się to robi. Nie ma potrzeby filizofować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.05.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 No to dla przykładu mój dom. Każdy metr kwadratowy podłogi ocieplonej 20cm (wsp. U = 0.2 W/(m2K) styropianu generuje stratę 6,5 kWh w sezonie. Przy cenie gazu 0,24/kWh to 1.5zł Rezygnując z izolacji, podnosimy wsp U do wartości 3.5 W/(m2K). Czyli ponad 15-krotnie. Teraz policz jakie straty CIEPŁA i złotówek rocznie generują w Twoim domu ściany które nie stoją na warstwie 20 cm styropianu ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Stoją na 10 cm styroduru, wiec straty są mocno ograniczone. Mogłyby stać na 20cm, ale to wymagałoby większych NAKŁADÓW, ktore by sie nie zwróciły.A izolacja posadzki pod kominkiem to nakład praktycznie zerowy. Edytowane 14 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.05.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Uczestnicy dyskusji chyba zapomnieli już o pytaniach autora wątku. Darek fotohobby ma płytę fundamentową tak jak ja, nie ma sęsu liczyć strat ciepła bo dojdziemy do absurdalnych wniosków np. skoro okno ma U 0,6 a posadzka 0,2 skoro więcej tracimy przez szyby to po co ocieplać posadzkę. Zasada prosta straty ograniczamy tam gdzie to możliwe do tego jęśli koszty niewielkie to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.05.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Uczestnicy dyskusji chyba zapomnieli już o pytaniach autora wątku. Darek fotohobby ma płytę fundamentową tak jak ja, nie ma sęsu liczyć strat ciepła bo dojdziemy do absurdalnych wniosków np. skoro okno ma U 0,6 a posadzka 0,2 skoro więcej tracimy przez szyby to po co ocieplać posadzkę. Zasada prosta straty ograniczamy tam gdzie to możliwe do tego jęśli koszty niewielkie to czemu nie. Można ze dwa okna zamurować. Będzie to równowartość sześciu nieocieplonych od spodu kominków.... Ciekawi mnie ile stron "nakręcimy" tym ważkim problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts