szach11 12.05.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 WitamMinął miesiąc od uruchomienia przeze mnie ogrzewania podłogowego i jestem na etapie wygrzewania wylewki. Rotametry w rozdzielaczach są coraz brudniejsze (rdzawy osad). Planuje przepłukać po kolei każda pętle, wodą wodociągową. Poprawcie mnie jeśli źle myślę że taka czynność powinna wypłukać brud.Czy aby to zrobić trzeba schlodzić zupełnie podłoge czy mozna to zrobić przy wodzie w podłodze na poziomie 30 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.05.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 ja mam podobnie zawalone a najciekawsze że przez 3 miesiące czyste a potem nie wiadomo od czego się zaświniły , trzeba bedzie coś z tym zrobić , ach ten czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.05.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 A to brudna woda gorzej grzeje? Zaczął bym od dodania inhibitorów korozji.Ale to, też całkowicie nie wyeliminuje ciemnienia wody kotłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 13.05.2016 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Niewiem czy brudna woda gorzej grzeje. Brudna woda na pewno ma wpływ na szybsze zużywanie pomp i kotła gdzieś wyczytałem, że zmniejsza sprawność całej instalacji. płukanie nic nie kosztuje a zawsze może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.05.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 a zawsze może pomóc. Nie byłbym taki pewien, że nowa dawka natlenionej wody będzie lepsza od tej odgazowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 13.05.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Witam Problem zapewne tkwi w kompetencjach i staranności instalatora. Na mojej ulicy instalacje w poszczególnych domach wykonywały dwie różne firmy. Instalacje wykonane przez firmę N... -czyste, przez firmę O... - bez wyjątku zasyfione. Moje rotametry po 19 m-ch eksploatacji Woda z instalacji wodociągowej filtrowana na wejściu filtrem mechanicznym honeywell, następnie zdemineralizowana z 21 do 5,5 dH. Filtr siatkowy instalacji sprawdzony po 15 m-cach, całkowicie czysty - nie wymagał nawet płukania. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.05.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam Problem zapewne tkwi w kompetencjach i staranności instalatora. Na mojej ulicy instalacje w poszczególnych domach wykonywały dwie różne firmy. Instalacje wykonane przez firmę N... -czyste, przez firmę O... - bez wyjątku zasyfione. Moje rotametry po 19 m-ch eksploatacji [ATTACH=CONFIG]355808[/ATTACH] Woda z instalacji wodociągowej filtrowana na wejściu filtrem mechanicznym honeywell, następnie zdemineralizowana z 21 do 5,5 dH. Filtr siatkowy instalacji sprawdzony po 15 m-cach, całkowicie czysty - nie wymagał nawet płukania. Pozdrawiam Pratchawiec U mnie prawie po roku eksploatacji rotametry tez czyste, ale rurki zrobily soe czarne. Ostatnio przeplukiwalem, woda leciala czarna, ale po wyplukaniu rurki dalej czarne pozostaly. Woda w instalacji nigdy nie bedzie calkiem czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Poza tym, różne rotametry brudzą się w różny sposób.U szwagra jeden rozdzielacz z rotametrami "tn" - czysty, dwa pozostałe z innymi - praktycznie nieprzeźroczyste po czterech latach. Też mam "tn" i od dwóch lat czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.05.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Poza tym, różne rotametry brudzą się w różny sposób. U szwagra jeden rozdzielacz z rotametrami "tn" - czysty, dwa pozostałe z innymi - praktycznie nieprzeźroczyste po czterech latach. Też mam "tn" i od dwóch lat czyste. Witam "Tn" to Taconova - produkt szwajcarski. http://www.taconova.com/pl/produkty/pv/technika-rozdzielania/4/topmeter/17/ Inne - zapewne daleki wschód. Możliwe, że jakość wykonania poszczególnych elementów rotametru ma wpływ na osadzanie brudu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Wystarczy, że tworzywo jest bardziej chropowate i działa jak "filtr" wyłapując zanieczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.05.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jest coś takiego ja warunki techniczne . Jest tam napisane jakie warunki powinna spełniać woda w instalacji C.O. .Ponadto zaleca się wypłukanie gotowej instalacji , są do tego odpowiednie preparaty . Obecnie serwisy kotłów przeprowadzają testy wody w zładzie i uzależniają od tego zakres gwarancji. To że na coś widać w rotametrze ,czy nie widać nic nie mówi o tym co dzieje się w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macior 02.02.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Witam. Po kilku miesiącach użytkowania ogrzewania podłogowego kolor wody w rurach zmienil się i na rotametrach widać zabrudzoną wodę. Rurki od ogrzewania również zmieniły kolor na grafitowy. Zgłosiłem to osobie która montował mi ogrzewanie. Stwierdził, że to normalna sprawa i nic z tym nie trzeba robić. Proszę mi doradzić czy taka woda może mieć wpływ na dalszą eksploatację ogrzewania podłogowego i czy może przez to ulec uszkodzeniu. Czy mam się tym martwić czy raczej zostawić jak jest. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.02.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 będziesz ja pił? jeśli tak, to masz problem i to spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.02.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Witam. Po kilku miesiącach użytkowania ogrzewania podłogowego kolor wody w rurach zmienil się i na rotametrach widać zabrudzoną wodę.. Dziękuję za podpowiedzi. [ATTACH=CONFIG]425999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]426000[/ATTACH] CZy dolewałeś wodę do C.O. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.02.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 No cóż. na 85% wina leży po stronie wody, na 10% po stronie zanieczyszczeń i pozostałości w instalacji a pozostałe 5% to wina tworzywa użytego do rotametrów.Czy czasem nie zaobserwowaliście nigdy w mieście że reflektory niektórych aut mają zielonkawy nalot. Przy następnej budowie poproście instalatora aby napełnił wszystko tą destylowaną. Rdzawy nalot takiego stopnia to nic niepokojącego. Po 15 latach w instalacji grzejnikowej miedzianej z grzejnikami firmy Kermi podczas wymiany pompy w kotle zamiast wody leci raczej czarna polewka.Wspomnę że po jej rozebraniu pompie jako takiej nic nie było a spaleniu uległ jedynie moduł przełącznika który był wadliwy lub przełączany podczas pracy przez któregoś ze zdolnych poprzedników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macior 03.02.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 CZy dolewałeś wodę do C.O. ? Podczas odpowietrzania uzupełniali wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Wlali wode z zanieczyszczeniami .Taką masz wode w instalacji( ujeciu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 12.10.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 (edytowane) U mnie po prawie 1,5 roku od napełnienia rotametry czyste, ale teraz odpowietrzam po przecięciu jednej rurki w garazu i woda jest zabarwiona na żółto, ale nie zamierzam się tym przejmować póki co Odpowietrzam w wykorzystując tę samą wodę, nowej dolałem do pojemnika tylko troche na uzupełnienie braków. Edytowane 12 Października 2020 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturMi 14.10.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Te czarne lub rude osady w wodzie kotlowej to tzw ,,iron oxside,, czyli tlenki zelaza ktore wytracaja sie podczas ogrzewania wody. Wystarczy zainstalowac filtr z wkladem magnetycznym na powrocie i raz na rok lub dwa dodac inhibitor. Woda i rurki grzejne beda czyste. Sczegolnie jest to wazne przy kotlach gazowych dwufuncyjnych - zapobiega blokowaniu sie wymiennika wtornego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts