Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe - brudna woda

szach11

Recommended Posts

Witam

Minął miesiąc od uruchomienia przeze mnie ogrzewania podłogowego i jestem na etapie wygrzewania wylewki. Rotametry w rozdzielaczach są coraz brudniejsze (rdzawy osad).

Planuje przepłukać po kolei każda pętle, wodą wodociągową. Poprawcie mnie jeśli źle myślę że taka czynność powinna wypłukać brud.

Czy aby to zrobić trzeba schlodzić zupełnie podłoge czy mozna to zrobić przy wodzie w podłodze na poziomie 30 stopni?

Gość Konto usunięte_1*
ja mam podobnie zawalone a najciekawsze że przez 3 miesiące czyste a potem nie wiadomo od czego się zaświniły , trzeba bedzie coś z tym zrobić , ach ten czas

Witam

Problem zapewne tkwi w kompetencjach i staranności instalatora.

Na mojej ulicy instalacje w poszczególnych domach wykonywały dwie różne firmy.

Instalacje wykonane przez firmę N... -czyste, przez firmę O... - bez wyjątku zasyfione.

Moje rotametry po 19 m-ch eksploatacji

20160220_110643.jpg

Woda z instalacji wodociągowej filtrowana na wejściu filtrem mechanicznym honeywell, następnie zdemineralizowana z 21 do 5,5 dH.

Filtr siatkowy instalacji sprawdzony po 15 m-cach, całkowicie czysty - nie wymagał nawet płukania.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Problem zapewne tkwi w kompetencjach i staranności instalatora.

Na mojej ulicy instalacje w poszczególnych domach wykonywały dwie różne firmy.

Instalacje wykonane przez firmę N... -czyste, przez firmę O... - bez wyjątku zasyfione.

Moje rotametry po 19 m-ch eksploatacji

[ATTACH=CONFIG]355808[/ATTACH]

Woda z instalacji wodociągowej filtrowana na wejściu filtrem mechanicznym honeywell, następnie zdemineralizowana z 21 do 5,5 dH.

Filtr siatkowy instalacji sprawdzony po 15 m-cach, całkowicie czysty - nie wymagał nawet płukania.

Pozdrawiam

Pratchawiec

U mnie prawie po roku eksploatacji rotametry tez czyste, ale rurki zrobily soe czarne. Ostatnio przeplukiwalem, woda leciala czarna, ale po wyplukaniu rurki dalej czarne pozostaly. Woda w instalacji nigdy nie bedzie calkiem czysta

Poza tym, różne rotametry brudzą się w różny sposób.

U szwagra jeden rozdzielacz z rotametrami "tn" - czysty, dwa pozostałe z innymi - praktycznie nieprzeźroczyste po czterech latach.

Też mam "tn" i od dwóch lat czyste.

Witam

"Tn" to Taconova - produkt szwajcarski.

http://www.taconova.com/pl/produkty/pv/technika-rozdzielania/4/topmeter/17/

Inne - zapewne daleki wschód.

Możliwe, że jakość wykonania poszczególnych elementów rotametru ma wpływ na osadzanie brudu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jest coś takiego ja warunki techniczne . Jest tam napisane jakie warunki powinna spełniać woda w instalacji C.O. .Ponadto zaleca się wypłukanie gotowej instalacji , są do tego odpowiednie preparaty . Obecnie serwisy kotłów przeprowadzają testy wody w zładzie i uzależniają od tego zakres gwarancji.

To że na coś widać w rotametrze ,czy nie widać nic nie mówi o tym co dzieje się w instalacji.

• 2 years później...

Witam. Po kilku miesiącach użytkowania ogrzewania podłogowego kolor wody w rurach zmienil się i na rotametrach widać zabrudzoną wodę. Rurki od ogrzewania również zmieniły kolor na grafitowy. Zgłosiłem to osobie która montował mi ogrzewanie. Stwierdził, że to normalna sprawa i nic z tym nie trzeba robić. Proszę mi doradzić czy taka woda może mieć wpływ na dalszą eksploatację ogrzewania podłogowego i czy może przez to ulec uszkodzeniu. Czy mam się tym martwić czy raczej zostawić jak jest. Dziękuję za podpowiedzi.

20181218_214351.jpg20181228_185807.jpg

No cóż. na 85% wina leży po stronie wody, na 10% po stronie zanieczyszczeń i pozostałości w instalacji a pozostałe 5% to wina tworzywa użytego do rotametrów.

Czy czasem nie zaobserwowaliście nigdy w mieście że reflektory niektórych aut mają zielonkawy nalot.

Przy następnej budowie poproście instalatora aby napełnił wszystko tą destylowaną.

Rdzawy nalot takiego stopnia to nic niepokojącego. Po 15 latach w instalacji grzejnikowej miedzianej z grzejnikami firmy Kermi podczas wymiany pompy w kotle zamiast wody leci raczej czarna polewka.

Wspomnę że po jej rozebraniu pompie jako takiej nic nie było a spaleniu uległ jedynie moduł przełącznika który był wadliwy lub przełączany podczas pracy przez któregoś ze zdolnych poprzedników.

• Like 1

• 1 year później...
U mnie po prawie 1,5 roku od napełnienia rotametry czyste, ale teraz odpowietrzam po przecięciu jednej rurki w garazu i woda jest zabarwiona na żółto, ale nie zamierzam się tym przejmować póki co :p Odpowietrzam w wykorzystując tę samą wodę, nowej dolałem do pojemnika tylko troche na uzupełnienie braków. Edytowane przez Robaczywy

Te czarne lub rude osady w wodzie kotlowej to tzw ,,iron oxside,, czyli tlenki zelaza ktore wytracaja sie podczas ogrzewania wody. Wystarczy zainstalowac filtr z wkladem magnetycznym na powrocie i raz na rok lub dwa dodac inhibitor. Woda i rurki grzejne beda czyste. Sczegolnie jest to wazne przy kotlach gazowych dwufuncyjnych - zapobiega blokowaniu sie wymiennika wtornego.