Mariusz10 14.05.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Mam do Was pytanie odnośnie wyceny kuchni. Mianowicie dostałem wycenę kuchni od dwóch stolarzy obaj zrobili podobny projekt bo taką mamy kuchnię i nie ma co ta za bardzo poszaleć. Ale do meritum nie zdziwiłbym się gdyby różnica w cenie była niewielka ale różnica między dwoma wycenami jest prawie 4 tysiące. Jeden wycenił kuchnię na 9600zł drugi na 13800zł. Przy czym obaj wycenili podobną ilość szuflad i szafek i na takim samym systemie czyli blumie bo o taki prosiłem. Jeden natomiast napisał, że płyta i blaty to Egger ( ten droższy) czy jeśli nawet tańszy stolarz wykonuje na tańszej płycie to różnica może być aż tak duża?Bo jak by nie patrzeć to 30% ceny.Projekty są niemal identyczne różnią się pojedynczymi szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.05.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jeśli są prawie identyczne i na blumach to nad czym się zastanawiać bierz tańszego , ewentualnie dopytaj o różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz10 15.05.2016 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Mam tylko nadzieję, że ta cena nie jest adekwatna do jakości choć obaj bardzo ogarnięci stolarze i widać, że znają się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz10 17.05.2016 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 A jeszcze pytanie odnośnie płyty. Na front stolarz zaproponował front firmy Egger ale korpusy z innej firmy nieco tańszej pytanie czy korpus zrobić z innej płyty czy całość z eggera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.05.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 A jeszcze pytanie odnośnie płyty. Na front stolarz zaproponował front firmy Egger ale korpusy z innej firmy nieco tańszej pytanie czy korpus zrobić z innej płyty czy całość z eggera ? Moim zdaniem na korpusy każda inna sie nada. U mnie korpusy różnych mebli z Pfleiderera i Kronopolu i od 7 lat nic się nie dzieje. W kuchni to nawet po 10 razy dziennie para z czajnika leci na boczną ściankę szafki wiszącej i śladu nie ma, a to zwykła tania limba czekoladowa Pfleiderer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 20.05.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 U nas korpusy Kronopol, 3 lata - bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anettia 16.05.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Witam,A czy ktoś mógłby polecić gdzie najlepiej kupić meble kuchenne? Czy w sieciówce typu BRW, Agata, Ikea, czy zamówić u lokalnego stolarza? Gdzie tak naprawdę się opłaca, żeby nie przepłacić za logo firmy a w rezultacie otrzymać kuchnie tak naprawdę z tych samych materiałów.Z góry dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo_krk 16.05.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Jak zwykle nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Meble z sieciówek mogę być tanie (jakaś promocja) ale różnie może być z ich jakością. Ikea na przykład robi niezłe meble kuchenne. Stosują okucia austriackiej firmy Blum (uważanej za jedną z najlepszych), ale wcale meble z tego sklepu nie są takie tanie. Dużo zależy jak się te meble później użytkuje... Kupując w sieciówkach musisz także liczyć się z pewną standaryzacją (wysokość, szerokość szafek) i może być problem z jakąś indywidualną zabudową. Dobry stolarz (dziś raczej meblarz jeśli mówimy o typowych dziś kuchniach z płyt wiórowych) bez problemu zrobi Ci taką kuchnię jak chcesz), doradzi w zakresie okuć i innych rozwiązań, jednakże takie meble będą droższe. Najlepiej jak można byłoby zweryfikować pracę takiego lokalnego stolarza (oglądając wykonane przez niego meble po np:1-2 latach). Gdzie szukać meblarza? Jeśli mieszkasz w dużym mieście - warto rozejrzeć się w okolicznych miejscowościach - czasami można znaleźć sporo tańszego wykonawcę niż firma w centrum posiadająca własny salon (którego utrzymanie również kosztuje). Mieszkasz w mniejszym mieście - pytaj znajomych / szukaj jakiegoś lokalnego wykonawcę co potrafi pokazać swoje meble. Co do materiałów - większość meblarzy (małych i średnich) zaopatruje się w tych samych hurtowniach więc korzystają z tych samych materiałów. Duże podmioty również korzystają z tych samych materiałów. Według mnie wielkość firmy robiącej meble nie ma przełożenie na ich jakość. No i warto mieć pisemną umowę (żeby móc coś ewentualnie reklamować później). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Witam, A czy ktoś mógłby polecić gdzie najlepiej kupić meble kuchenne? Czy w sieciówce typu BRW, Agata, Ikea, czy zamówić u lokalnego stolarza? Gdzie tak naprawdę się opłaca, żeby nie przepłacić za logo firmy a w rezultacie otrzymać kuchnie tak naprawdę z tych samych materiałów. Z góry dzięki za info! Co znaczy "opłaca"? Musisz najpierw określić swoje potrzeby. Jeśli chcesz meble fornirowane to gotowce we fornirze ma chyba tylko IKEA. Ale jak masz jakiś wymarzony wzór i kolor drewna to zostaje tylko stolarz. Jeśli chcesz określone okucia np. Blum, to nie wszystkie marketówki je mają. Jeśli twoja kuchnia wymaga nietypowych rozmiarów szafek to zostaje tylko stolarz. Podstawową wadą gotowych marketowych szafek jest ich wysokość - dla wysokich ludzi są za niskie. Wyjątkiem jest IKEA, ale ona znów ma szafki bardzo głębokie i mogą być problemy z dopasowaniem laminowanego blatu spoza IKEA. Podstawową zaletą gotowców jest szybkość meblowania - wchodzisz do sklepu, kupujesz i masz. Stolarz ma zamówienia czasem na dwa miesiące do przodu. Zrób szczegółowy projekt kuchni i wyceń na bazie szafek z różnych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anettia 18.05.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Właśnie chodzi o to, że praktycznie wszyscy zaopatrują się w tych samych hurtowaniach, a jednak wyceny bardzo się różnią.Powiedzmy, że wiemy z jakiego materiału mają być wykonane meble i jakie systemy zastosowane np. blum tak jak wspomniał Elfir.Ale podam Wam przykład pojechaliśmy z mężem do Kalwarii Zebrzydowskiej bo wydawało nam się że najtaniej u źródła, wiemy że wszystkie te firmy korzystają z tych samych materiałów, nawet z tej samej hurtowni, a jednak ceny zaczynały się od 2300 zł za metr do nawet 3000 zł (ta cena za metr to oczywiście umowna, bo wszystko zależy od tego czy w danym metrze będzie zwykła szafka czy np. szuflada). Chcąc się dowiedzieć czegoś więcej "od fachowców" słyszałam najczęściej, żeby przynieść własny projekt - nie ma tutaj chęci doradztwa - idą tylko na łatwiznę. Z ciekawości zadałam pytanie firmom z poza małopolski i zaskoczyła mnie odpowiedź, że ta cena może być nawet o połowę niższa 1000-1500 zł.Czy uważacie, ze jest to możliwe, że po prostu takie firmy nie żerują na klientach (tak jak Ci z Kalwarii - bo wiedzą, że jak ktoś przyjeżdża z Krakowa to musi mieć kasę i trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej) Stąd moje pytanie czy może ktoś kogoś polecić, ktoś kto miał do czynienia z fachowcami, którzy naprawdę zrobią dobrą robotę w dobrej cenie. Wiadomo, że nie ma nic za darmo, ale czasami te ceny są tak zróżnicowane... pomimo, że dotyczą tego samego przedmiotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viann 18.05.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Tylko, że składanie mebli z tych samych elementów może u jednego stolarza przebiegać precyzyjnie, a u drugiego byle jak, to jest praca człowieka, a nie automatu, więc efekty mogą być różne. Nie płacisz przecież za same materiały, ale za usługę a w tym za jakość, doświadczenie, terminowość, rozwiązywanie problemów i reklamacji i mnóstwo innych czynników wpływających na to, która firma jest lepsza i może w związku z tym się wyżej cenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo_krk 19.05.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Generalnie wycena za mb kuchni ma się nijak do rzeczywistości, bo możesz mieć zwykłą szafkę 80-tkę pod zlewozmywak bez bajerów a z drugiej strony szafkę 60-tkę z 5 szufladami bluma z najnowszej kolekcji... Metr bieżący szafek z bajerami + front mdf lakierowany z frezem lub fornir będzie kosztował sporo... Kolejny przykład to szafki górne, możesz mieć klasyczne otwierane na bok na dobrych zawiasach a możesz mieć uchylne do góry znów z dobrym (droższym) mechanizmem. Czy szafki mają mieć oświetlenie LED to też kosztuje. Szafki naroże (stojące), czy ma być zamontowany jakiś mechanizm z półkami/ koszyki systemowe czy zwykłe półki. Generalnie rozstrzał cenowy może być ogromny. Głównie w wyposażeniu. Da Ci przykład, znajomej firma (ogarnięta) z Krakowa robiła kuchnię na wymiar z bajerami (około 4,5 mb) za jakieś 13k zł. Robiłem kuchnię (hobbystycznie) razem z kolegą i za same materiały (tańsze ale sprawdzone), bez "wodotrysków" wyszło jakieś 5-6k zł za 6,5 mb. Warto byłoby chociaż mieć jakiś poglądowy rysunek co chcesz mieć w kuchni. Jesteś z Krakowa? możesz jechać do Belmebu na Wielicką i tam pooglądać różne rozwiązania. Mają tam trochę tego. Dopiero jak będziesz wiedziała co i jak - możesz dać to do wyceny jakimś stolarzom/meblarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) No właśnie bawi mnie ta wycena mb mebli - to kwota wzięta z sufitu. Nie da się w ten sposób nic porównać. To tak jakby napisać - chcę kupić samochód i jeden dealer zaproponował 60 tyś a drugi 500 tyś. A przecież to tylko blacha i trochę śrubek. Dlaczego oczekujesz od stolarza, że będzie ci robił projekt kuchni? Co ma wspólnego stolarstwo z projektowaniem wnętrz? Jak idziesz do sklepu po bułki masz pretensje, że nie zrobią ci przy okazji fryzury? Owszem, niektórzy stolarze bawią się w robienie "projektów", co jest wliczone w cenę ich robocizny (przecież nie robią za darmo), ale nie masz żadnej gwarancji, że taki projekt uwzględni wszelkie twoje potrzeby, prawidłową ergonomię, itd. Za to masz gwarancję, że będzie zawierał elementy na których stolarz ma największa marżę Edytowane 20 Maja 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.05.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 (edytowane) Osprzęt osprzętem ale prowizja stolarzy w ostatnim czasie to jakiś rabunek. Po 4-5 tyś za robociznę kilkumetrowej kuchni która zajmuje im max parę dni wliczając montaż. Miałem na wycenie kilku stolarzy i 3 na 4rech podjechało autem niewiele tańszym niż wartość mojego domu.A jak sie pytałem o mozliwość negocjacji kilku stówek do równego rachunku to tekst typu "panie ja mam marże minimalną, mniej się nie da" Nosz k.... a auto za 300tyś to mu z nieba spadło. Edytowane 20 Maja 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Bo stolarzy nie ma zbyt dużo na rynku od kiedy nie ma zawodówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igor89 20.05.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Meble pod zabudowę z IKEA mają jedną wielką wadę - musi być do nich "macierzysty" sprzęt agd. Inny nie podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2017 nie musi, co udowadnia wątek na tym forum o AGD do IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kimoh 19.03.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Drodzy Forumowicze, może ktoś się orientuje i będzie w stanie mi pomóc. Mam zaprojektowane meble kuchenne, projektantka proponuje płytę i blaty Egger, natomiast stolarz twierdzi, że płyty i blaty Egger są słabej jakości (wykończone melaminatem zamiast laminatem). W zamian za Egger proponuje Pfleiderer. Czy ktoś się orientuje czy rzeczywiście Pfleiderer jest lepszy niż Egger? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Egger ma w ofercie i melaminę i laminat. Jak masz wątpliwości poproś o próbkę płyt z obu firm (np. jakieś odpadki) i spróbuj zarysować, szorować, polać winem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.03.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Blat to lepiej granitowy daj. Wieczny. Nie rysuje się. Można stawiać gorące garnki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts