arcadiusz 15.05.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Kto mi wytłumaczy dlaczego przy zasobnikach do pompy ciepła tych dwóch firm pojemność w jednym jest mniejsza a powierzchnia większa w drugim na odwrót? Elektromet WGJ-PC 300l:Powierzchnia wymiany ciepła m² 4,7Pojemność wężownicy dm³ 24,5 Galmet SGW(S) 300l MaxiPowierzchnia wymiany ciepła m² 3,8Pojemność wężownicy l 26,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.05.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Kto mi wytłumaczy dlaczego przy zasobnikach do pompy ciepła tych dwóch firm pojemność w jednym jest mniejsza a powierzchnia większa w drugim na odwrót? Elektromet WGJ-PC 300l: Powierzchnia wymiany ciepła m² 4,7 Pojemność wężownicy dm³ 24,5 Galmet SGW(S) 300l Maxi Powierzchnia wymiany ciepła m² 3,8 Pojemność wężownicy l 26,5 Czym cieńsza rurka wężownicy to przy tej samej jej objętości jest większa powierzchnia wymiany. Jeśli oczywiście nie ma błędu w specyfikacji, którą przytoczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.05.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Czym cieńsza rurka wężownicy to przy tej samej jej objętości jest większa powierzchnia wymiany. Jeśli oczywiście nie ma błędu w specyfikacji, którą przytoczyłeś. Jakie ich ceny, bo właśnie zbieram i porównuję oferty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 15.05.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Elktromet jest wyższy 1880mm więc faktycznie może mieć dłuższą i cieńszą wężowniceGalmet ma 1450mm.Wobec tego co jest lepsze?Dane specyfikacji z ich stron, sprawdzałem też w ich instrukcjach, ceny są zbliżone od jednego dostawcyElektromet - 2257,00 nettoGalmet - 2199,45netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.05.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Elktromet jest wyższy 1880mm więc faktycznie może mieć dłuższą i cieńszą wężownice Galmet ma 1450mm. Wobec tego co jest lepsze? Dane specyfikacji z ich stron, sprawdzałem też w ich instrukcjach, ceny są zbliżone od jednego dostawcy Elektromet - 2257,00 netto Galmet - 2199,45netto Czyli cena praktycznie ta sama. Zobacz jeszcze w danych może jest: wydajność grzewcza wody tzn czas nagrzania tej samej ilości wody o tą samą temp i drugi parametr: czas stygnięcia wody czyli jakość izolacji baniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 21.07.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 a moze ktos z doswiadczenia napisze cos o elektromecie WGJ-PC?? własnie jestem na etapie wyboru zbiornika i waham sie pomiedzy elektromecie a galmecie - nie wiem który wybrac pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deshi 22.07.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 U mnie stoi wyżej wspomniany elektromet. Żadnych problemów do tej pory nie ma i mam nadzieje że tak zostanie. Wodę ogrzewa PC Panasonic 9kw 1 fazowa. Wodę grzeje raz na dobę w tanim okienku.Podczas grzania CWU pompa cały czas trzyma deltę 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.01.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ja posiadam ERMET 300L, wodę grzeje także pompą ciepła Panasonic 1 f 9kw tcap. Zwykle około 40-50minut. Delta ~5*CPompa włącza grzanie gdy temp spadnie do 39*C. Po zakończeniu grzania pompa wyświetla temperaturę w zbiorniku 49*C (nastawiona jest na 47*C)Cena podobna chyba do polecanego na forum galmet'a (czyli około 2 tys zł) ale z tą różnicą ze Ermet nie wymaga wymiany anody. Zastanawia mnie powierzchnia grzania - w galmecie 3,8m2 a "u mnie" 2,23m2. Chyba, że wężownica inaczej oddaje ciepło niż płaszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.01.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Te zbiorniki są już tylko potrzebne przy mocnych pompach on/off które latem mają po 15kW.Teraz inwertery potrzebują wężownic maksymalnie 2mkw do sprawnego działania z optymalnym COP.Więc po co przepłacać? Za napis "Do pomp ciepła" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.01.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Teraz inwertery potrzebują wężownic maksymalnie 2mkw do sprawnego działania z optymalnym COP. Więc po co przepłacać? Za napis "Do pomp ciepła" ? Zapominasz jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Czas nagrzewania! A ten ma bezpośredni związek z wielkością wężownicy. Jeżeli ktoś korzysta z "okienka" w 2 taryfie to nie warto go marnować tylko na CWU, prawda? Poza tym mając dużą wannę zasobnik 300l starcza na 1 kąpiel. I co? Kolejna osoba ma czekać 2h na ciepłą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.01.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Zapominasz jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Czas nagrzewania! A ten ma bezpośredni związek z wielkością wężownicy. Jeżeli ktoś korzysta z "okienka" w 2 taryfie to nie warto go marnować tylko na CWU, prawda? Poza tym mając dużą wannę zasobnik 300l starcza na 1 kąpiel. I co? Kolejna osoba ma czekać 2h na ciepłą wodę? Pompa ciepła żeby nagrzać wodę potrzebuje oddać swoją moc, i jeżeli ma za mała wężownicę to tej mocy nie odda. Tylko żeby oddać np. 12kW potrzebuje 2mkw, na takiej wężownicy odbiór 12kW jest jak najbardziej możliwy. Dlatego zbiorniki z wężownicą 3,5mkw nie są potrzebne. Nowy Panasonic ma też możliwość sterowania deltą, dzięki czemu można korzystać z jeszcze mniejszych wężownic zwiększając deltę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.01.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Pompa ciepła żeby nagrzać wodę potrzebuje oddać swoją moc, i jeżeli ma za mała wężownicę to tej mocy nie odda. No i tu się zgadzamy. A co do oddawania mocy 12kW przez 2m2 to masz jakieś dane katalogowe? Przy jakiej temperaturze zasilania taka wężownica przekaże 12kW? Jestem użytkownikiem PC ze źle dobranym zasobnikiem więc piszę jako praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.01.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Tak papierowo to materiały szkoleniowe Panasonic np. a oni mają już duże zapotrzebowanie na wężownice ze względu na mała deltę pracy ich pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.01.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Tak papierowo to materiały szkoleniowe Panasonic np. [ATTACH=CONFIG]378513[/ATTACH] a oni mają już duże zapotrzebowanie na wężownice ze względu na mała deltę pracy ich pomp ciepła. Nie jest to odpowiedź na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.01.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Nie jest to odpowiedź na moje pytanie Danych producenci zbiorników nie podają, dla różnicy temperatur 50st.C na wejściu 45 na wyjściu i 40st.C w zbiorniku. Ale można sobie sprawdzić ciepłomierzem, dlatego tak mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.01.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Podawane przez producentów zasobników moce wężownic są zazwyczaj dla parametrów zasilania (temperatura) daleko wykraczających poza normalną pracę pompy ciepła. Znalazłem informację, że w przypadku PC na 1 kW mocy grzewczej powinno przypadać optymalnie 0.25-0,30m2 a to oznacza, że dla PC o mocy 9kW wskazana jest wężownica o powierzchni 2,25-2,7. Dla mojej TRI11kW optymalnie byłoby w takim razie mieć te ponad 3m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.01.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 W moim kwasiaku Termiki przy 300 ltr mam 3.4 m2 i jest git - zagrzewam do 50 st w ok 35-40 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.01.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam Mam dwie wężownice o łącznej powierzchni 1,4 m2. Nie mam z grzaniem wody najmniejszych problemów.Prawdą jest, że dłużej nagrzewa wodę i według moich obserwacji skutecznie odbiera energię nie wyższą niż ok 7 kW.Pracuje nieco dłużej za to z obniżoną mocą.Zapewne wężownica 1,8 m2 rekomendowana przez P byłaby do mojej 9-ki idealna.Podkreślam jednak, że nie mam z tym żadnych problemów. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts