Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobniki CWU Elektromet WGJ-PC 300l vs. Galmet 300l Maxi

arcadiusz

Recommended Posts

Kto mi wytłumaczy dlaczego przy zasobnikach do pompy ciepła tych dwóch firm pojemność w jednym jest mniejsza a powierzchnia większa w drugim na odwrót?

Elektromet WGJ-PC 300l:

Powierzchnia wymiany ciepła m² 4,7

Pojemność wężownicy dm³ 24,5

Galmet SGW(S) 300l Maxi

Powierzchnia wymiany ciepła m² 3,8

Pojemność wężownicy l 26,5

Kto mi wytłumaczy dlaczego przy zasobnikach do pompy ciepła tych dwóch firm pojemność w jednym jest mniejsza a powierzchnia większa w drugim na odwrót?

Elektromet WGJ-PC 300l:

Powierzchnia wymiany ciepła m² 4,7

Pojemność wężownicy dm³ 24,5

Galmet SGW(S) 300l Maxi

Powierzchnia wymiany ciepła m² 3,8

Pojemność wężownicy l 26,5

Czym cieńsza rurka wężownicy to przy tej samej jej objętości jest większa powierzchnia wymiany. Jeśli oczywiście nie ma błędu w specyfikacji, którą przytoczyłeś.

Elktromet jest wyższy 1880mm więc faktycznie może mieć dłuższą i cieńszą wężownice

Galmet ma 1450mm.

Wobec tego co jest lepsze?

Dane specyfikacji z ich stron, sprawdzałem też w ich instrukcjach, ceny są zbliżone od jednego dostawcy

Elektromet - 2257,00 netto

Galmet - 2199,45netto

Czyli cena praktycznie ta sama. Zobacz jeszcze w danych może jest: wydajność grzewcza wody tzn czas nagrzania tej samej ilości wody o tą samą temp i drugi parametr: czas stygnięcia wody czyli jakość izolacji baniaka.

• 2 months później...
  • 5 months później...

Ja posiadam ERMET 300L, wodę grzeje także pompą ciepła Panasonic 1 f 9kw tcap. Zwykle około 40-50minut. Delta ~5*C

Pompa włącza grzanie gdy temp spadnie do 39*C. Po zakończeniu grzania pompa wyświetla temperaturę w zbiorniku 49*C (nastawiona jest na 47*C)

Cena podobna chyba do polecanego na forum galmet'a (czyli około 2 tys zł) ale z tą różnicą ze Ermet nie wymaga wymiany anody.

Zastanawia mnie powierzchnia grzania - w galmecie 3,8m2 a "u mnie" 2,23m2. Chyba, że wężownica inaczej oddaje ciepło niż płaszcz.

Teraz inwertery potrzebują wężownic maksymalnie 2mkw do sprawnego działania z optymalnym COP.

Więc po co przepłacać? Za napis "Do pomp ciepła" ?

Zapominasz jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Czas nagrzewania! A ten ma bezpośredni związek z wielkością wężownicy. Jeżeli ktoś korzysta z "okienka" w 2 taryfie to nie warto go marnować tylko na CWU, prawda? Poza tym mając dużą wannę zasobnik 300l starcza na 1 kąpiel. I co? Kolejna osoba ma czekać 2h na ciepłą wodę?

Zapominasz jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Czas nagrzewania! A ten ma bezpośredni związek z wielkością wężownicy. Jeżeli ktoś korzysta z "okienka" w 2 taryfie to nie warto go marnować tylko na CWU, prawda? Poza tym mając dużą wannę zasobnik 300l starcza na 1 kąpiel. I co? Kolejna osoba ma czekać 2h na ciepłą wodę?

Pompa ciepła żeby nagrzać wodę potrzebuje oddać swoją moc, i jeżeli ma za mała wężownicę to tej mocy nie odda.

Tylko żeby oddać np. 12kW potrzebuje 2mkw, na takiej wężownicy odbiór 12kW jest jak najbardziej możliwy. Dlatego zbiorniki z wężownicą 3,5mkw nie są potrzebne.

Nowy Panasonic ma też możliwość sterowania deltą, dzięki czemu można korzystać z jeszcze mniejszych wężownic zwiększając deltę.

Pompa ciepła żeby nagrzać wodę potrzebuje oddać swoją moc, i jeżeli ma za mała wężownicę to tej mocy nie odda.

No i tu się zgadzamy. A co do oddawania mocy 12kW przez 2m2 to masz jakieś dane katalogowe? Przy jakiej temperaturze zasilania taka wężownica przekaże 12kW?

Jestem użytkownikiem PC ze źle dobranym zasobnikiem więc piszę jako praktyk.

Podawane przez producentów zasobników moce wężownic są zazwyczaj dla parametrów zasilania (temperatura) daleko wykraczających poza normalną pracę pompy ciepła. Znalazłem informację, że w przypadku PC na 1 kW mocy grzewczej powinno przypadać optymalnie 0.25-0,30m2 a to oznacza, że dla PC o mocy 9kW wskazana jest wężownica o powierzchni 2,25-2,7. Dla mojej TRI11kW optymalnie byłoby w takim razie mieć te ponad 3m2!

Witam

Mam dwie wężownice o łącznej powierzchni 1,4 m2. Nie mam z grzaniem wody najmniejszych problemów.

Prawdą jest, że dłużej nagrzewa wodę i według moich obserwacji skutecznie odbiera energię nie wyższą niż ok 7 kW.

Pracuje nieco dłużej za to z obniżoną mocą.

Zapewne wężownica 1,8 m2 rekomendowana przez P byłaby do mojej 9-ki idealna.

Podkreślam jednak, że nie mam z tym żadnych problemów.

Pozdrawiam

Pratchawiec