Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji elektrycznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znasz odpowiedź na moje pytanie ?

Nie ?

To ja też nie znam, nie mając wglądu w projekt i wstępny obmiar, jako zestawienie nakładów robocizny i materiałów użytych do realizacji tego projektu.

Podstawą kalkulacji cen stanowią nakłady rzeczowe z właściwych KNR. zawierających wyszczególnienie robót i opierające się na katalogach norm pracy.

Na podstawie projektu kosztorysant opracowuje tzw. ślepy kosztorys, lub kosztorys inwestorski, podając nakłady na określone czynności, ale nie podając cen jednostkowych wraz z narzutami, gdyż wykonawca określa je indywidualnie, z tym że wszystkie koszty pośrednie zawierają się w widełkach procentowych wartości dopuszczalnych w stosunku do podstawy ceny.

Pozdrawiam pajaca inwestorskiego.

Gość grend
Witam . Chcialem sie dowiedziec ile kosztuje obecnie instalacja elektryczna w domu parterowym (170 m2 ) z materialem ????? Pozdrawiam

jakieś 10 tysięcy instalacja TV komputerową, alarmowa i z monitoringiem + rozdzielnia - chodzi tylko o kable bez osprzetu i urzadzen

elpapiotr - to jest tylko folklor "oczytany" w normy i w papierologię

Gość grend
Za to grend czytać nie potrafi, taki już jego folklor.

Przypominam (literka po literce) :

Będzie łatwiej :lol2:

a o czym napisałem ???? z towarem. Towar 5000 z rozdzielnią i roboccizna 5000 - czas 2 tygodnie, kable nie wkuwane.

Jak byś coś takiego wykonywał to bys wiedział ze instalaje w domkach zasadniczo sie nie różnią

Zasadniczo to one bardzo wiele się różnią.

Jedna full wypas, z ogrzewaniem podjazdu, tarasu, maty grzewcze w łazienkach, wyłącznikami bistabilnymi i automatyką oświetlenia, druga skromna, parę gniazdek i jeden obwód oświetlenia.

Przykłady mogę mnożyć, zdjęć z własnoręcznie wykonanych instalacji również, ale jak ktoś nie odróżnia instalacji elektrycznej od teletechnicznej, to już nic nie poradzę.

Gość grend
Zasadniczo sie niczym nie rożnią - 90% instalacji wyglada tak samo. - tylko zeby to wiedziec to trzeba to wykonywać. Jakkolwiek bedziesz ubarwiał swoją wypowiedź słowkami typu "teletechniczna" :D albo dodawał normy i inną papierologię to i tak nie zmienisz rzeczywistości

Zapraszam na Elektrodę - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660237-30.html Post #44

Zapraszam również tu - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660237-420.html post #429

Stawką ogólnopolskiego konkursu była drukarka, i mam ją.

Stawką pośrednią za pokazanie bubli wykonanych przez m. inn. grendów i innych paproków była drukarka etykiet. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660237-180.html post #199

Jeszcze jakieś pytania ?

Popełniłeś tyle instalacji elektrycznych, i tak wykonanych ?

Rzeczywistość jest brutalna, sprowadza innych na ziemię, i muszą oni jeszcze wiele się nauczyć.

PS. Pochwal się swoimi super-instalacjami na elektrodzie, pośmiejemy się trochę :D

Edytowane przez elpapiotr

Gość grend

nawet nie zagladam do tych linkow bo po co ....

Dla mnie najważniejszą sprawą jest zadowolenie klientów i że do mnie nie dzwonia z jakimis problemami

PS notabene znowu cos leczysz - co to ma do rzeczy, moze nie przeczytales pierwszego postu ???

Witam . Chcialem sie dowiedziec ile kosztuje obecnie instalacja elektryczna w domu parterowym (170 m2 ) z materialem ????? Pozdrawiam

Zależy co chcesz mieć w tej instalacji ;) Ale tak jak grend napisał - robocizna około 5 tys. Materiał zależy od tego co i ile ciągną, u mnie (parter 180 m2) kable telewizyjne w 5 pomieszczeniach, sieć tak samo, plus standardowe gniazdka, światło i instalacja alarmowa - materiał ponad 6 tys.

nawet nie zagladam do tych linkow bo po co ....

Dla mnie najważniejszą sprawą jest zadowolenie klientów i że do mnie nie dzwonia z jakimis problemami

PS notabene znowu cos leczysz - co to ma do rzeczy, moze nie przeczytales pierwszego postu ???

Akurat.

W końcu czym się chwalić, prawda, panie ćwierć elektryk ?

Po co się wstydu najeść ?

Gość grend
Czyli co same kable puszki plus pusta rozdzielnica 10tys? Bez pomiarów, WLZ-a, pospinania rozdzielnicy itp., drogo raczej;-)

ze wszystkim - puszki, przewody, osprzęt rozdzielni, kabel zasilający , kable zewnęrzne - tak to mniej więcej wychodzi

Gość grend
Akurat.

W końcu czym się chwalić, prawda, panie ćwierć elektryk ?

Po co się wstydu najeść ?

Jak byś wiedział to czy instalacja moze nadawać się do uzytku to robi sie w tym celu pomiary :cool:

Gość grend
O, zmienił temat. Niewygodny, jak widzę ?

Czego się boisz ?

Że się wstydzisz, to już wiem.

Że robisz dziadostwo, to też wiem, ale - też tak postępujesz ?.

Tak wogole co ci się nie podobna że tak mnie atakujesz ??? cena tobie nie odpowiada ???

PS gdzie masz przyjaciela - kkcej ??? - dobrze pamietam