Remiks 15.05.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 ze wszystkim - puszki, przewody, osprzęt rozdzielni, kabel zasilający , kable zewnęrzne - tak to mniej więcej wychodzi Mniej więcej to mi się taki dowcip stary przypomina ale nie nadaje się do publikacji;-) Nic mniej więcej nie wychodzi bo WLZ może być YAKY a może być YKY, może być go 10mb ale i 60mb tak jak wykopu. Rozdzielnica może być z osprzętem 100 modułów albo robiona przez partaczy na domek 12 mod. Osprzęt rozdzielnicy może być chinol albo coś normalnego do tego wszystko na jednej różnicówce trójfazowej albo tak jak powinno się to robić. Itd. Przedział 10tys do 30 tys jest całkiem dobrym przedziałem i nie wszystkie instalacje w tym się zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Mniej więcej to mi się taki dowcip stary przypomina ale nie nadaje się do publikacji;-) Nic mniej więcej nie wychodzi bo WLZ może być YAKY a może być YKY, może być go 10mb ale i 60mb tak jak wykopu. Rozdzielnica może być z osprzętem 100 modułów albo robiona przez partaczy na domek 12 mod. Osprzęt rozdzielnicy może być chinol albo coś normalnego do tego wszystko na jednej różnicówce trójfazowej albo tak jak powinno się to robić. Itd. Przedział 10tys do 30 tys jest całkiem dobrym przedziałem i nie wszystkie instalacje w tym się zmieszczą. To daj jakiś przykład instalacji za 30 tysięcy w standardowym domu - bo tak szczerze mnie bardzo zaintrygowałes - od razu ostzregam - napisalem to powaznie. Piszemy o normalnej instalacji a nie "inteligentnym" domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.05.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) To daj jakiś przykład instalacji za 30 tysięcy w standardowym domu - bo tak szczerze mnie bardzo zaintrygowałes - od razu ostzregam - napisalem to powaznie. Piszemy o normalnej instalacji a nie "inteligentnym" domu Daj swój cennik a coś policzymy, wystarczy robocizna ceny materiałów znam;-) Co znaczy standardowy dom? Czy rolety może mieć, ogrzewanie np panelami IR a kable, pewnie ogrzewanych rynien i podjazdu nie ale czy może stać 74m od przyłącza;-) Powiedz tylko jedno ile polową rozdzielnicę montujesz w "standardowym" domu. Edytowane 15 Maja 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.05.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Tak wogole co ci się nie podobna że tak mnie atakujesz ??? Trzeba było nie zaczynać wojenki w poście #5, o 16:39, a teraz udawać pokrzywdzonego ... przez los. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Trzeba było nie zaczynać wojenki w poście #5, o 16:39, a teraz udawać pokrzywdzonego ... przez los. no rzeczywiscie - sypie glowe popiołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Daj swój cennik a coś policzymy, wystarczy robocizna ceny materiałów znam;-) Co znaczy standardowy dom? Czy rolety może mieć, ogrzewanie np panelami IR a kable, pewnie ogrzewanych rynien i podjazdu nie ale czy może stać 74m od przyłącza;-) Powiedz tylko jedno ile polową rozdzielnicę montujesz w "standardowym" domu. Instalacja elektryczna to tez rolety i to jest w cenie.... O rozdzielni juz pisałem 36 pól - bez rożnicówek przed kazdym bezpiecznikiem, ja robie 3 szt (u siebie mam 2szt) , nie ciągne przewód z kazdej lampki do rozdzielni. Mój cennik wygląda w ten sposób ogladam i mówię cene - nigdy szczegółowo nie liczę - jak jest instalacja wkuwana to mnożę x 3 żeby tego nie robić. ... a po drugie teraz to już jest hobby i robie kiedy faktycznie musze. Przyłacze standardowe to 20-25 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.05.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Jeszcze poproszę o fotkę tej standardowej i wszyscy będą zadowoleni.Babcia też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.05.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 grend jak dla mnie to nawet foty nie musisz zamieszczać. Dla mnie wszystko jasne uznajesz za standard taką troszkę ersatz instalację, skoro tylko takie robisz ok. Ja bym 6 tysi za robociznę i za taką instalację nie zapłacił ale skoro masz chętnych. Pisząc o 30 tys. nie koniecznie miałem na myśli taki standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 grend jak dla mnie to nawet foty nie musisz zamieszczać. Dla mnie wszystko jasne uznajesz za standard taką troszkę ersatz instalację, skoro tylko takie robisz ok. Ja bym 6 tysi za robociznę i za taką instalację nie zapłacił ale skoro masz chętnych. Pisząc o 30 tys. nie koniecznie miałem na myśli taki standard. Remiks to opisz twój standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Jeszcze poproszę o fotkę tej standardowej i wszyscy będą zadowoleni. Babcia też. 25esów i 2 różnicówki - babcia nie byłaby zadowolona bo nie ma topikow i tych esów troche duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siefinpird 15.05.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 u mnie 23 120 dodam tylko że netto a to wszystko za: dom z uzytkowym poddaszem 154 m2 Przyłącze elektryczne ziemne do budynku dł. do 20 m – kabel YKY 5 x 10mm2; rura osłonowa w budynku; prace ziemne; podsypka; folia znacznika · Prefabrykacja i montaż rozdzielnicy RG - wyposażenie (RCD, wył. instalacyjne, ogranicznik przepięć, zugi, listwy łączeniowe, materiał łączeniowy, itp.); przyjęty osprzęt: Chint, ABB, FiF, KVR · Instalacja elektryczna wewnętrzna - zawiera przewody, rury, złączki WAGO, puszki i różnego rodzaju materiał montażowy; składa się na nią: instalacja obwodów oświetlenia parteru YDY 3x1,5, 4x1,5, 5x1,5, 7x1,5 mm2; instalacja gniazd 230V YDY 3x2,5mm2; siła (indukcja, garaż, kotłownia) YDY 5x2,5; inst. dzwonkowa 1 szt.; kanał TV 1 szt. · Instalacja elektryczna zewnętrzna - zawiera kable (YKY w przekrojach 3,4x1,5mm2 i 3x2,5mm2) i materiał montażowy; składa się na nią: zasilanie bramy wjazdowej; obw. oświetlenia po drodze do wejścia głównego; oświetlenie tarasu; gniazdo na tarasie · Uziemienie PEN i połączenia wyrównawcze kotłowni oraz RG – przy założeniu że bednarka znajduje się do 5m od rozdzielnicy głównej np. w kotłowni · Instalacja wideodomofonowa - okablowanie pod stację bramową i pod 2 monitory (videofony), układ sieci – gwiazda czyli wszystkie zakończenia przewodów w jednym miejscu (w rozdzielnicy głównej), do monitorów przewód UTP + zasilanie, do stacji bramowej przewód 14-żyłowy · Instalacja Ethernet - puszki, rury, i przewody UTP kat.5e drut 100% miedź (2 w salonie, 3 na piętrze, 1 w kotłowni); instalacja w topologii gwiazdy z punktem koncentrycznym na strychu, instalacja robiona w ten sposób aby zapewnić drożność · Instalacja SAT-TV - puszki, rury, i przewody koncentryczne antenowe (np. HD-1000 YWDXpek 75-1,15/4,; instalacja w topologii gwiazdy z punktem koncentrycznym na strychu; przygotowanie instalacji pod multiswitch, 5 przewodów do anteny (4 sat + naziemna), gniazda klienckie (2 w salonie, 3 w sypialniach) · Instalacja alarmowa (okablowanie, i doprowadzenie zasilania pod przyszłą centralę) · Przygotowanie pod fotowoltaikę - przepust z rury (fi25 lub 32) w przyszłości pozwalającej przeciągnąć wymagane przewody, zakończenie rury w pusze podtynkowej lub w rozdzielni głównej (wycena nie zawiera żadnych składowych instalacji PV) · Pomiary skuteczności zerowania, stanu izolacji przewodów, wyłączników różnicowo-prądowych, kabli oraz pomiary ochronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siefinpird 15.05.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 aha... i dodatkowo: wykonanie instalacji elektrycznej pod 10 szt. rolet, sterowanie lokalne i sterowanie centralne (YDY 5x1,5) – dopłata 2 046 zł netto. Dodatkowo - wykonanie instalacji odgromowej (zwody poziome FE 8mm z uchwytami profilowanymi i złączami, zwody pionowe FE 8mm z rurami osłonowymi, uchwytami i złączami ZKP, pomiary i metryka odgromowa) – dopłata 4 231 zł netto. Dodatkowo – przygotowanie pod automatykę realizowaną przez SATEL (sterowanie oświetleniem, roletami, uzależnienie oświetlenia i rolet od czujników zmierzchu, symulacja obecności, harmonogramy działań, sterowanie oknami dachowymi wg czujnika deszczu) – dopłata 2 849 zł netto (cena zawiera koszt przewodów i pracy na ich rozłożenie, nie zawiera żadnych składowych sprzętowych i programowania). Dodatkowo - przygotowanie pod FIBARO (automatyka w zakresie komfortu, czujniki temperatury, sterowanie ogrzewaniem, video-furtka, obsługa kamer, uruchamianie zraszaczy itp.) – dopłata 691 zł netto (cena zawiera koszt przewodów i pracy na ich rozłożenie, nie zawiera żadnych składowych sprzętowych i programowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.05.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Remiks to opisz twój standard Niema czegoś takiego jak mój standard, skoro wykonujesz instalacje zawodowo nie mnie tłumaczyć o co chodzi. Przepięciówka, różnicówka trójfazowa bo jakieś gniazdo trójfazowe by się przydało, trzy różnicówki jednofazowe jak to robisz, czasami przełącznik agregat sieć, czasami jakiś zegar, czasami przekaźniki bistabilne. policz pola. Tylko żeby nie było jak z piecem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.05.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 siefinpird - taką instalację robię za 10000 tylko jeszcze z roletami - czyli przepłaciłeś o 15000pln - gratulację jest się czym pochwalic. To jest normalna standardowa instalaja. Firma była uznana na rynku i miała dobry marketing ??? Odgrom na dachu dwuspadowym robie za 1500 bo zajmuje to 2 dni w 2 osoby drutem fi 10 z profesjonalnym urzadzeniem do prostowania drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.05.2016 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Niema czegoś takiego jak mój standard, skoro wykonujesz instalacje zawodowo nie mnie tłumaczyć o co chodzi. Przepięciówka, różnicówka trójfazowa bo jakieś gniazdo trójfazowe by się przydało, trzy różnicówki jednofazowe jak to robisz, czasami przełącznik agregat sieć, czasami jakiś zegar, czasami przekaźniki bistabilne. policz pola. Tylko żeby nie było jak z piecem;-) Remiks miałeś mi napisać w jaki sposób mozna zrobić instalację standardową (czyli nie inteligentny dom) za 30 tysiecy - postaraj się. Chociaż siepinfird udowadnia ze mozna 3 różnicówki to nie oznacza że to są 3szt jednofazowe tylko 1 trójfazowa i 2 jednofazowa. Oczywiscie są gniazda 3 fazowe!!!!!!!!!!!!!!!!! - to chyba jest oczywiste. Przepieciówka ??? - ja muszę się postarać aby gdzies znależć linię napowietrzną. Przekaźnik bistabilny - jak ktoś lubi ciągnąc oświetlenie do rozdzielni jak można inaczej i ma się to samo ... . Jedyna różnica to może być tylko przez wrzucenie 20 różnicówek - co dla mnie jest IDIOTYZMEM i wrzucenie kazdej lampy do rozdzielni co jest sztuka dla sztuki - ae z tego nie uzbiera sie 20000 pln.... .... u siebie robiłem instalację i już paaarę ładnych lat mineło - nie wiem jak rozdzielnia wygląda bo do niej nie zagladam bo nie muszę.... - i tak ma 90% uzytkowników, a czy jest tam zajętych 100pól czy 30 to instalacja działa tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) a to wszystko za: dom z uzytkowym poddaszem 154 m2 Przyłącze elektryczne ziemne do budynku dł. do 20 m – kabel YKY 5 x 10mm2; rura osłonowa w budynku; prace ziemne; podsypka; folia znacznika · Uziemienie PEN i połączenia wyrównawcze kotłowni oraz RG – przy założeniu że bednarka znajduje się do 5m od rozdzielnicy głównej np. w kotłowni · Pomiary skuteczności zerowania, stanu izolacji przewodów, wyłączników różnicowo-prądowych, kabli oraz pomiary ochronne Zacytowałem wybiórczo : - Przyłącze ziemne kablem 5-żyłowym, ale uziemienie PEN ! Ki licho ? Gdzie tam w budynku jest PEN ? I do czego rura osłonowa ? Pewnie do przytrzymania wilgoci wewnątrz niej ! - Pomiary skuteczności zerowania w układzie z oddzielnym N i PE - toż to ewenement w świecie elektryki ! - Czym się różnią pomiary ochronne od wcześniej napisanych (skuteczności zerowania, pomiary izloalcji, RCD ? Ale że grend robi instalację odgromową drutem fi 10, to już niesamowita sprawa. Raz, że niezgodnie z przepisami, dwa że jeszcze musi napisać metrykę i protokół badań, trzy, że musi wykonać uziemienie fundamentowe ... Dwa dni na to wszystko to przecież maszyna do roboty, nie człowiek ! Przepieciówka ??? - ja muszę się postarać aby gdzies znależć linię napowietrzną. Co za bzdury tu piszesz ? Jak nie ma przyłącza z linii napowietrznej, to już przepięciówki zbędne ? Gdzie tego się nauczyłeś ? Gdzie byłeś na lekcji na temat przepięć łączeniowych ? Gdzie byłeś, jak opracowano normy i Rozporządzenia na ten temat ? Drut prostowałeś czy jak ? Edytowane 16 Maja 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.05.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Panowie a ile zajmie doswiadczonemu elektrykowi zrobienie kompletnej standardowej instalacji w malym domu piętrowym 90m2 ?W tydzien zrobi ? Żadnych cudów nie będzie. Automat tylko na klatce schodowej. TV w trzech pomieszczeniach, tak samo internet. Alarmowej brak lub tylko przewody na przyszłość. 3 pokoje + salon, kuchnia, wc, łazienka, garaż w budynku. Żadnych udziwnień. Szacuje koszty na 8-10tyś z materiałem.Skrzynka elektryczna przy ogrodzeniu - 10m od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.05.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Zacytowałem wybiórczo : - Przyłącze ziemne kablem 5-żyłowym, ale uziemienie PEN ! Ki licho ? Gdzie tam w budynku jest PEN ? I do czego rura osłonowa ? Pewnie do przytrzymania wilgoci wewnątrz niej ! - Pomiary skuteczności zerowania w układzie z oddzielnym N i PE - toż to ewenement w świecie elektryki ! - Czym się różnią pomiary ochronne od wcześniej napisanych (skuteczności zerowania, pomiary izloalcji, RCD ? Ale że grend robi instalację odgromową drutem fi 10, to już niesamowita sprawa. Raz, że niezgodnie z przepisami, dwa że jeszcze musi napisać metrykę i protokół badań, trzy, że musi wykonać uziemienie fundamentowe ... Dwa dni na to wszystko to przecież maszyna do roboty, nie człowiek ! Co za bzdury tu piszesz ? Jak nie ma przyłącza z linii napowietrznej, to już przepięciówki zbędne ? Gdzie tego się nauczyłeś ? Gdzie byłeś na lekcji na temat przepięć łączeniowych ? Gdzie byłeś, jak opracowano normy i Rozporządzenia na ten temat ? Drut prostowałeś czy jak ? Życie .... ty nawet nie wiesz co to jest dobry marketing - i tak to było przedstawione w tym elaboracie - klient który przepłacił 15000 się znalazł. nie musi byc fundamentowy wystarczy bednarka 30 na 2mm, tak samo pomiar mozna zrobic miernikiem zwykłym za 30pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.05.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Panowie a ile zajmie doswiadczonemu elektrykowi zrobienie kompletnej standardowej instalacji w malym domu piętrowym 90m2 ? W tydzien zrobi ? Żadnych cudów nie będzie. Automat tylko na klatce schodowej. TV w trzech pomieszczeniach, tak samo internet. Alarmowej brak lub tylko przewody na przyszłość. 3 pokoje + salon, kuchnia, wc, łazienka, garaż w budynku. Żadnych udziwnień. Szacuje koszty na 8-10tyś z materiałem. Skrzynka elektryczna przy ogrodzeniu - 10m od budynku. w 7 dni powinien to ogarnać + zrobienie dołacza. Koszt 7000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Życie .... ty nawet nie wiesz co to jest dobry marketing - i tak to było przedstawione w tym elaboracie - klient który przepłacił 15000 się znalazł. nie musi byc fundamentowy wystarczy bednarka 30 na 2mm, tak samo pomiar mozna zrobic miernikiem zwykłym za 30pln Naprawdę nie musi być fundamentowy ? To jesteś 100 lat za murzynami, niestety. Pokaż wiarygodny pomiar ( czego ?) miernikiem za 30 PLN, który to miernik wpisujesz do protokołu, jako użyty do pomiarów. 60 mm2 bednarki wystarczy ? - Zapraszam do PN-HD 60364-5-54:2010 i tablicy 54.1 - Minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi Może czegoś się nauczysz Coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję. Dowiaduję się, że nie znasz się na elektryce, że ją trochę liznąłeś i na wielu lekcjach nie byłeś, niestety. Edytowane 16 Maja 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts