Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji elektrycznej

Recommended Posts

Zacytowałem wybiórczo :

- Przyłącze ziemne kablem 5-żyłowym, ale uziemienie PEN ! Ki licho ? Gdzie tam w budynku jest PEN ? I do czego rura osłonowa ? Pewnie do przytrzymania wilgoci wewnątrz niej !

- Pomiary skuteczności zerowania w układzie z oddzielnym N i PE - toż to ewenement w świecie elektryki !

- Czym się różnią pomiary ochronne od wcześniej napisanych (skuteczności zerowania, pomiary izloalcji, RCD ?

Ale że grend robi instalację odgromową drutem fi 10, to już niesamowita sprawa.

Raz, że niezgodnie z przepisami, dwa że jeszcze musi napisać metrykę i protokół badań, trzy, że musi wykonać uziemienie fundamentowe ...

Dwa dni na to wszystko to przecież maszyna do roboty, nie człowiek !

Co za bzdury tu piszesz ? Jak nie ma przyłącza z linii napowietrznej, to już przepięciówki zbędne ? Gdzie tego się nauczyłeś ?

Gdzie byłeś na lekcji na temat przepięć łączeniowych ?

Gdzie byłeś, jak opracowano normy i Rozporządzenia na ten temat ?

Drut prostowałeś czy jak ?

Rura osłonowa nie po to by trzymać w niej wilgoć ale po to by bardzo kamienny grunt w jakim będzie zakopany kabel go nie uszkodzil

Czy pomiary zerowania są ewenementem w świecie elektryki tego nie wiem ale jeśli nie są to aż dziw bierze ze raczyłeś się nad tym rozwodzić.

Czym się różnią pomiary ochronne od tych drugich... Na to pytanie pewnie odpowie nam ktoś kto lepiej zna się na elektryce niż ty inna razem wzięci.

3m się

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Naprawdę nie musi być fundamentowy ?

To jesteś 100 lat za murzynami, niestety.

Pokaż wiarygodny pomiar ( czego ?) miernikiem za 30 PLN, który to miernik wpisujesz do protokołu, jako użyty do pomiarów.

60 mm2 bednarki wystarczy ? - Zapraszam do PN-HD 60364-5-54:2010 i tablicy 54.1 - Minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi

Może czegoś się nauczysz

Coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję.

Dowiaduję się, że nie znasz się na elektryce, że ją trochę liznąłeś i na wielu lekcjach nie byłeś, niestety.

elpapiotr :D

... leczysz się teraz ??? ja bym się z tego śmiał - ty "nauczasz"

Edytowane przez grend

siefinpird - taką instalację robię za 10000 tylko jeszcze z roletami - czyli przepłaciłeś o 15000pln - gratulację jest się czym pochwalic. To jest normalna standardowa instalaja. Firma była uznana na rynku i miała dobry marketing ??? Odgrom na dachu dwuspadowym robie za 1500 bo zajmuje to 2 dni w 2 osoby drutem fi 10 z profesjonalnym urzadzeniem do prostowania drutu

Jeżeli prawda jest w stwierdzeniu jaki produkt taka cena to cieszę się z mojego wyboru.

U nas na południu takie są ceny. A ta przedstawiona powyżej to cena zaproponowana przez zwycięzcę "przetargu" na wykonanie robot powyżej opisanych. Ceny pozostałych firm były o około 3,5 i 5,4 K wyższe od powyższej. A racje wątpliwym jest ze wszystkie trzy firmy się ze sobą dogadały co do ceny tak jak to ma miejsce w budowlance infrastrukturalnej.

3m się

Miłego dnia

Długo możecie tak się licytować?

W mojej okolicy jeden gostek zrobił instalację w domku za mniej niż 500PLN, grubo mniej.

Tylko tak:

- oprzewodowanie ze złomu, miejscami YADY 2x1,0 - zwracam uwagę na litterkę A i 1,0...

- rozdzielnica ze sklejki, aparaty blachowkrętami na tekstolicie (szacun za tekstolit...)

- aparaty z demobilu, co drugi podparty zapałką (nie wiem poco!) i nawet jakiś RCD z wytartymi oznaczeniami,

- jako uziom napierw wiadro, w miedzyczasie jeszcze pół metra szyny kolejowej, bo ktoś wspomniał, że wiadro to nie wystarczy..

Działa? Działa. To o sso chodzi?

A wy tu 10-30 tysi chcecie wydawać... :cool:

Pewnie jeszcze pozytywny protokół badań odbiorczych wystawił :D

PS. Tych pismaków z sąsiedniego wątku Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinię

chyba krew zalewa, że im pozycjonowanie "tematu" na pierwszym miejscu nie wychodzi. Robią wszystko, by cokolwiek napisać. Byle do góry.

Edytowane przez elpapiotr

GREND niczego nie obiecywałem twierdzę tylko że nie ma czegoś takiego jak instalacja standardowa. Nie mam zamiaru komentować twoich wypowiedzi bo to do niczego nie prowadzi. Robisz jak robisz, masz chętnych na usługi OK.

Ps. A mógłbyś pochwalić się tym miernikiem za 30pln do pomiarów wszelakich?

Gość grend
GREND niczego nie obiecywałem twierdzę tylko że nie ma czegoś takiego jak instalacja standardowa. Nie mam zamiaru komentować twoich wypowiedzi bo to do niczego nie prowadzi. Robisz jak robisz, masz chętnych na usługi OK.

Ps. A mógłbyś pochwalić się tym miernikiem za 30pln do pomiarów wszelakich?

nie zachowuj się jak elpapiotr :o - masz jakiś dystans do pewnych spraw ??? czy moze jesteś pierwszy po Bogu - no nie - drugi bo pierwszy jest elpapiotr

Gość Konto usunięte_1*
sasm sobie robiłem instalację w całym domu od zera i koszt moim zdaniem bardzo niski ba nawet 1/4 tego co biorą firmy ale ja podatków nie muszę odprowadzać :D

• 2 months później...

Proszę o informacje ile może kosztować wykonanie poniżej instalacji (bez materiału):

• dom parterowy powierzchnia 240m2 (dom 190m2 + zewnętrzy garaż 50m2)

Punkty:

• 78 gniazd (59-1F, 2-3F i 17multimedia)

• 82 "punktów" oświetleniowych (46 "żarówek" oraz 36 wyłączników)

• 33 rolety ( 16 zasilanie rolet i 17 wyłączniki)

• 11 zasilania do obiektów zewnętrznych

Ilość odwodów:

• 35 obwodów 1F

• 17 obwodów multimedialnych

• 2 obwody 3F

• 72 obwodów oświetleniowych (40 zasilania żarówek 3x1,5 oraz 32 do wyłączników skrętka FPT)

• 33 obwodów do rolet ( 16 zasilanie rolet 4x1,0 i 17 wyłączniki skrętka FPT)

• 11 obwody do zasilania obiektów zewnętrznych

Rozdzielnia ok 80 modułów różnej maści.

Instalacja przygotowana pod sterowniki PLC.

schemat ideowy (punktów) wygląda następująco https://drive.google.com/open?id=0B0uCSneBsFdCQzBDMm5NY1BsZEk,

elektryk chce ok 15 tys. w tym wkopanie 30m kabla 4x10 do ZK-budowlanego oraz kabli do sterowania bramą, furtką, domofonem itd. i późniejsze ich podłączenie. W cenie nie ma białego montażu.